Měl jsem teď možnost se seznámit s dalšími hodinkami značky Fortis. A bylo to příjemné setkání. Kódové označení hodinek „Stratoliner“ má připomenout první letadlo s přetlakovou kabinou pro cestující – Boeing 307 Stratoliner. Ano, tyto hodinky své letecké kořeny nijak nezapírají. Hodinky Forts B42 Flieger Chronograph byly vytvořeny s cílem přinést svému majiteli funkční odolný chronograf. Ale nejen to, tyto hodinky se ani nebojí vody. Ne mne udělaly dojem univerzálního tool nástroje – a to nejen pro piloty.

Kulaté válcové pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli (316L) a je velmi mohutné. Z prostých rozměrů to není tak viditelné, ale naživo je mohutnost převládajícím dojmem. Průměr pouzdra je 42 milimetrů, s korunkou 47,5 mm, „lug to lug“ 53,5 mm a tloušťku pouzdra jsem naměřil 15,5 mm. Povrchová úprava pouzdra je dokončena pečlivým kartáčováním na téměř všech plochách. Proč téměř? Protože u spodní hrany pouzdra je zkosení, to je vyleštěné. Je to nenápadný a přitom velmi zajímavý detail.

Abych i vám zprostředkoval svůj dojem o mohutnosti tohoto hodinkového pouzdra, připravil jsem vám pro srovnání fotografii spolu s hodinkami Seiko SBBN017 (Tuna Can), jen připomenu, že ty mají průměr pouzdra 47,5 mm bez korunky. Které z hodinek vám připadají větší a mohutnější?

Masívní jsou na pouzdru i tlačítka a korunka. Ta není šroubovací do pouzdra, přesto výrobce garantuje vodotěsnost do 200 metrů vodního sloupce (podle normy). Ani tlačítka nemají žádné jištění proti manipulaci pod vodou. To ale samozřejmě neznamená, že byste s tlačítky nebo korunkou mohli pod vodou manipulovat. Možná si řeknete, proč to tak zdůrazňuji? Vzpomněl jsem si na povzdech technika, kterému se opakovaně do rukou dostávají hodinky, u kterých se majitel s tímto omezením odmítl smířit, a chronograf opakovaně používá i svém potápění. A hodinky pak opakovaně končí na pracovním stolku hodináře.

Ocelová luneta (43,2 mm) není otočná, mírně přesahuje obrys pouzdra. A její eloxovaná vložka nese tachymetrickou škálu. Luneta obkružuje ploché safírové sklíčko (35 mm) s oboustrannou antireflexní vrstvou s modrým odstínem.

Černý matný číselník je sice hodně zaplněný, ale i tak mi připadá logický a přehledný. Popíšeme si ho od okraje – chronometrická a sekundová škála, výrazné hodinové indexy, tři subčíselníky – dva, které souvisí s měřením času pomocí chronografu, jsou ponechány v lesklé barvě kovu. Na čtvrté straně číselníku výčet doplňuje tradiční široké logo výrobce. Na obvyklé pozici „3“ výčet doplňuje nenápadná datová apertura. Datový kotouč je černý s nenápadným bílým tiskem. A výčet doplňuje snad ještě nenápadnější apertura „day“ – zde vám hodinky připomenou aktuální den v týdnu. A co vlastně znamená drobný bílý trojúhelník s hrotem mířícím vzhůru? To vám číselník připomíná směr otáčení korunky při zrychleném seřizování data v první poloze vytažené korunky. Den v týdnu se seřizuje na druhou stranu.

Jestli i vás zaujalo černo-bílé provedení číselníku, Fortis dělá hodinky i v opačné barevné variantě – s bílým číselníkem a černými subčíselníky, ano, hodinky pak vypadají tak trochu jako medvídek panda.

Ruček u těchto hodinek najdeme celkem šest, tři souvisí se zobrazením času, tři s provozem chronografu. Hodinová i minutová ručka jsou částečně skeletonové, jsou černě lakované a oproti ploše číselníku jsou vidět hlavně jejich bílé luminiscenční výplně. Obě sekundové ručky jsou bílé, ručky čítačů minut a hodin jsou lakované černě, všechny jsou štíhlé, subtilní a přitom funkční a velmi dobře viditelné.

Když už jsem zmínil luminiscenci (SuperLuminova), luminiscenční výplň mají i grafické hodinové indexy. Luminiscence mi nepřipadala moc výrazná a asi nevydrží svítit moc dlouho. Snad je to jen můj subjektivní dojem.

Srdcem těchto hodinek je švýcarský mechanický kalibr ETA/Valjoux 7750. Skvělý článek, který se mu věnuje, najdete zde. Takže jen krátce připomenu, že se jedná o mechanický kalibr s automatickým nátahem (jednosměrný pohyb rotoru), který kromě zobrazení času má i komplikaci chronografu (s měřením až do 12 hodin), zobrazuje i datum a den v týdnu. Kalibr je možné natáhnout i ručně, korunkou, rezervu nátahu má okolo 42 hodin.

Na ocelovém šroubovacím dýnku bude asi nápadný hlavně jeho průhled na strojek, průhled je z minerálního skla (26,5 mm). Spodní plocha oceli má hluboce gravírovaný základní technický popis, zkosené boky dýnka jsou leštěné.

Hodinky jsou vybaveny nerezovým tahem (bracelet) o šířce 20 milimetrů – po celé délce, až ke sponě. Ta je signovaná a je vybavena pojistkou proti otevření a také neoprenovou extenzí. I povrchová úprava tahu je dokončena stejně jako pouzdro – tedy „tool“ kartáčováním, ale střední část článků je leštěná. Takto vybavené hodinky nejsou žádný drobeček, váží i se zkráceným tahem 205 gramů. Hodinky ale určitě můžete nosit i na moc pěkném Fortis silikonovém pásku (s vůní vanilky) nebo praktickém NATO strapu. Anebo jim i sobě můžete dopřát pohodlný kožený řemínek.

Co dodat na závěr? Pokud se neleknete mohutnosti těchto hodinek, získáte v nich nápadný a přitom velmi praktický nástroj – a to nejen pro jednoduché měření času. Doplním ještě referenční číslo – 665.10.141 a orientační cenu – 2.800 EUR. Ale zahlédl jsem je prodávat i za cenu těsně pod 2.000 EUR a to už určitě stojí za úvahu.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkuji Jasonovi.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!