Věřím, že pokud vás hodinky zajímají už nějaký čas, tak víte, o čem je řeč. Pokud náhodou ne, tak je to prostě (většinou) látkový pásek na nošení hodinek na zápěstí. Můžete ho najít na nejrůznějších hodinkách, s adaptérem je možné ho nasadit na Casio G-Shock za pár stovek, ale najít ho můžete i na vintage hodinkách Rolex za tisíce dolarů. A cokoliv mezi tím. Kde se vlastně NATO strap vzal a proč je tak oblíbený?

Nabízí se samozřejmá odpověď, NATO strap patří k vojenským hodinkám. A je to tak, „NATO-strap“ vychází vlastně z „NATO Stocking Number (NSN) – proste tento pásek má své vlastní označení v jednotném systému objednávek NATO. Někdy se také používá označení „G10“, tento název se objevil prvně v roce 1973, kdy o něm rozhodli úředníci na britském Ministerstvu obrany, je to totiž označení formuláře pro výdej materiálu. Tento řemínek připadal zásobovačům jako ideální pro použití spolu s hodinkami pro „běžného vojáka“. Jeho cena, snadnost, se kterou je možné ho nahradit, i bezpečnost při použití byly neodolatelné.

Původní vojenské popruhy byly pouze v šedé barvě, měly šířku 20 milimetrů a měly pochromované mosazné spony (hardware). NATO strapu je velmi podobný ZULU strap, liší se jen detailem, skládá se jen z jedné vrstvy. Správný NATO strap má vrstvy dvě a hodinky jsou omezeny v pohybu po strapu právě druhou vrstvou látky.

Proč vlastně na své hodinky dávat NATO strap? Důvody jsou mnohé. Někteří majitelé hodinek oceňují bezpečnější nošení hodinek na zápěstí – když totiž náhodou selže jedna stěžejka, hodinky nespadnou na zem, ale drží ještě na druhé stěžejce, to je přece paráda! Někdo má rád materiál, který rychle a snadno schne a není problémem jeho údržba, prostě se vypere. Někdo má zas rád délku strapu, ten totiž umožňuje bez problémů hodinky připnout třeba přes potápěčský neopren nebo přes manžetu bundy, takže hodinky má majitel stále na očích. Jiní majitelé oceňují pestré barvy a snadnou výměnu, takže se mohou kochat svými hodinkami s trochu jiným vzhledem klidně několikrát za den nebo pásek jednoduše sladit se svým outfitem. Já oceňuji asi nejvíc tenký látkový pásek a sponu, která není symetricky na spodní straně zápěstí, když mi totiž leží zápěstí u klávesnice počítače, tak NATO nijak netlačí a nepřekáží.

Původně jen strohý a funkční NATO strap prošel od roku 1973 dlouhým komerčním vývojem. Dnes je můžete koupit i v jiných barvách, než jen v šedé, nechybí černá, khaki, hnědá, oranžová, modrá, vybere si každý. Dokonce jsem viděl i růžový NATO strap (ne, nekoupil jsem si ho). Pěkné jsou i barevné kombinace proužků. Ten správný „Bond strap“ má samozřejmě pět proužků v kombinaci černá / šedá. Ale jen málokdo ví proč. Za vším je zase britská tradice. Jednotlivé druhy vojenských jednotek mají své tradiční barevné kombinace, dokonce i některé pluky se mohou pyšnit svou specifickou kombinací barev.

NATO strap už také není jen náhradním řemínkem, dodávají ho už i velcí výrobci jako standardní příslušenství ke svým hodinkám a to i ve vyšších cenových hladinách. Namátkou si vzpomínám na nové potápěčské hodinky značky Blancpain.

Materiálem také už není jen nylonová tkanina, to samozřejmě trvá, NATO strap ale může být i kožený. Stále je to neobvyklý, pohodlný a bezpečný způsob, jak nosit náramkové hodinky. I spony a kroužky (hardware) prošly vývojem, dnes je nejčastějším materiálem pro jejich výrobu nerezová ocel s lesklou nebo matnou povrchovou úpravou, viděl jsem NATO strapy s hardware z bronzu nebo s různě barevnými vrstvami PVD.

A samozřejmě můžete koupit NATO strap s různou šířkou, já mám doma nejtenčí se šířkou 18 mm, nejširší 24 mm. Nemůže se tedy už stát, že byste měli jako Bond, James Bond – tedy Sean Connery ve filmu Goldfinger – na hodinkách Rolex (6538 Submariner) NATO strap nevhodné šířky. A ano, máte pravdu, šířkou ani konstrukcí (je to ZULU) tento strap neodpovídá standardu.

Snad za to může pohodlné a bezpečné zajištění hodinek, snad je to vliv filmů a současné „military“ módy, v každém případě se „fenomén NATO strap“ asi natrvalo zabydlel v hodinkovém světě. Oproti dřívějším letům, kdy byly tyto pásky v České republice stěží k sehnání, je situace dnes už lepší, dokonce je můžete najít i v kamenných obchodech. Koupit si můžete tyto strapy v různých cenách a bohužel i v různé kvalitě, někdy to vyžaduje trochu hledání a experimentování. Máte taky chuť NATO strap vyzkoušet na svých oblíbených hodinkách?

Autor textu a fotografií: 🙂 kibi

Zdroj fotografie: Wikipedia.

Zajímavý článek na toto téma najdete na slovenském hodinkovém fóru Hodinkomania.sk.

Jestli vás článek zaujal, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.

Přidám ještě několik tipů, kde můžete NATO strap koupit:

Hodinář pan Frýdl

Strapshop.cz

Watchbandcenter.com

NatoStrap.com

GnomonWatches.com