V prosinci loňského roku oznámilo vedení značky Omega spolupráci se švýcarským federálním institutem pro metrologii (METAS), podle které se budou všechny hodinky s Co-Axiálním mechanickým kalibrem testovat novým způsobem a obdrží i zvláštní certifikaci.

Nová certifikace představuje vyšší nároky na přesnost hodinek. A nejen to, u hodinek Omega Co-Axial budou zároveň i nově testovány odolnost proti magnetizmu a vodotěsnost, které bude METAS zaštiťovat svým certifikátem, jako potvrzením nestranného kontrolního úřadu. Mimo jiné budou hodinky s tímto mechanickým kalibrem muset prokázat svou nezměněnou funkci po vystavení magnetickému poli vyššímu než 15.000 Gaussů. A nejen to, musí udržet svou odchylku v rozmezí 0 – 5 sekund za 24 hodin při testech v různých teplotách i polohách. Dále budou testovány na dosažení oznámené rezervy chodu.

Jedná se rozhodně o krok kupředu, jistě má přispět k jistotě zákazníků, že si v hodinkách se značkou Omega kupují nejen věhlas značky, ale nezávisle ověřenou kvalitu. Certifikace COSC zatím zajišťovala ověření přesnosti chodu samostatných strojků bez pouzdra, ne tedy celých hodinek. I tak podle COSC certifikace je rozsah možné nepřesnosti větší a hodinky se mohou i mírně opožďovat. A nezávislé ověřování výrobcem udávaných hodnot dalších parametrů – odolnost proti magnetizmu, rezervu nátahu a vodotěsnost – tak to je naprostá novinka.

Jen připomenu, že o hodinkách, které vyhovují nové metodice, jsme už připravili i podrobnou recenzi.

Autor textu (podle tiskové zprávy Omega): 🙂 kibi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Jestli se vám aktualita líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme