Dnes vám krátce představím hodinky, které se ke mně dostaly vlastně náhodou. Občas se také objevuji na fandovském serveru pro střelce a právě tam mne oslovil jeden člen, jestli bych mu tyhle hodinky chtěl vyfotografovat. Věřím, že to nebylo jednoduché rozhodnutí – poslat svoje hodinky někomu neznámému a nevědět, jestli je zase uvidí a případně v jakém stavu. Vše ale snad dopadlo dobře, i když to trvalo déle, trochu to zkomplikovala moje nemoc. Takže díky odvaze majitele vám mohu ukázat jeho Invicta Pro-Diver (referenční označení 11748BYB). Hodinky se pak v pořádku vrátily ke svému majiteli, jen škoda, že jsem nestihl přidat svůj aktuální fotografický kalendář na stěnu.

S hodinkami Invicta jsem se setkal už dřív, byly to vesměs mohutné, snad až příliš mohutné, hodinky s robustní konstrukcí. Většinou měly mechanické kalibry Miyota nebo podobně jednoduché a spolehlivé quartzové kalibry. Tyto hodinky mají pouzdro z nerezové oceli (316L) s broušenou povrchovou úpravou. Ta je doplněna o odolnou černou vrstvu PVD na všech plochách. Průměr pouzdra jsem změřil 48 milimetrů, s korunkou 51 mm, „lug to lug“ 54 mm, celková tloušťka pouzdra 14 mm. Raději jsem si tyto rozměry ještě ověřoval, v podkladech u prodejců jsem viděl různé rozdílné nižší i vyšší hodnoty.

Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil na průměrnou hodnotu, 100 metrů vodního sloupce. Pokud nepotřebujete hodinky opravdu k přístrojovému potápění, měla by tato hodnota stačit.

Mohutná ocelová korunka je také ošetřena PVD vrstvičkou, stejně jako kulatá tlačítka chronografu. Korunku navíc doplňuje žlutý plastový kroužek. Korunka není šroubovací a také tlačítka chronografu nemají žádnou aretaci proti stisku pod vodní hladinou.

Černá ocelová luneta (průměr 46 mm) s hliníkovou eloxovanou vložkou („Budoucnost patří aluminiu!“) je jednostranně otočná, jak se sluší na hodinky s užitím ve vodě. V pohybu i aretaci (60 bodů) jsem nenašel nic nepatřičného, vše funguje tak, jak má. Odečtu času jistě napomůže i výrazný luminiscenční bod na pozici „60“. Pod lunetou je zasazeno ploché minerální sklíčko o průměru 36,5 mm. Nehledejte u něj stejnou odolnost jako u safírového, ale svému účelu určitě postačí.

Černému matnému číselníku dominuje kromě tří subčíselníků (1/10 sec., minuty, „permanentní“ sekundová ručka) hlavně několik škál po obvodě. Najdeme tu minutovou i výraznou sekundovou, ta je ještě dělená po 1/5 sekundy. V horní části je výrazné kovové logo výrobce a na pozici „4“ nahradila hodinový index datová apertura. Datový kotouč je bílý s černým tiskem. V tomto případě mi to kupodivu ani nevadí.

Hodinová i minutová ručka jsou částečně skeletonované a jsou černě lakované. Oceňuji kladně, že ručky subčíselníků mají stejný tvar a žluté lakování, stejně jako centrální výrazná ručka chronografu. Ručky jsou dobře čitelné a jak odečítání času tak měřených intervalů vám nebude dělat žádné potíže.

Hodinové indexy a hodinová i minutová ručka jsou vyplněny luminiscenční barvou – vypadá bíle, ale svítí modře. Luminiscence není příliš výrazná, jen těžko ji lze srovnat třeba s potápěčskými „speciály“ se značkou Seiko.

V hodinkách je osazen quartzový švýcarský kalibr. Bohužel se mi nic bližšího zjistit nepodařilo, ani výrobce, ani technické podrobnosti, bohužel. Pokud víte nějaké technické podrobnosti, budu rád, když mi je pomůžete doplnit.

Kalibr kryje ocelové plasticky frézované šroubovací dýnko, to je ponechané v barvě kovu. Vlastně o něm ani není co napsat, snad jen, že je příjemně ploché a na zápěstí sedí dobře.

Na hodinkách byl nasazený originální černý gumový pásek, u pouzdra měl šířku 24 mm, u spony 22 mm a tloušťku 5 mm. Pásek doplňuje ještě černá (PVD) jazýčková signovaná spona a dvě žlutá očka. Pásek mi připadal pohodlný, měl správný poměr mezi tuhostí a měkkostí a byl i příjemně dlouhý. I s páskem hodinky váží 117,5 gramu, jejich hmotnost tedy odpovídá jejich mohutnosti.

Hodinky se prodávají v odolném vodotěsném plastovém kufříku s molitanovou výplní. Podobný kufřík (Peli) používám spokojeně na přenos hodinek už několik let. Tenhle byl skoro stejně velký, jen místo černé barvy je žlutý s výrazným stříbrným nápisem Invicta na víku. Možná si řeknete: „Na co tak odolný obal k odolným hodinkám?“ Ale mně to smysl dává, hodinky můžete mít na ruce a v tomto obalu to nezbytné, co potřebujete třeba na výlet raftem na divoké vodě. A navíc je to hezký doplněk.

Takže – pokud máte rádi mohutné hodinky s chronografem, které jsou vybaveny quartzovým kalibrem a speciálně máte v oblibě nápadně „nenápadné“ černé provedení hodinek, neváhejte, tohle jsou hodinky pro vás. A raději opravdu neváhejte, tahle nabídka na Amazon.com asi nebude trvat dlouho, cena $90 USD včetně poštovného je neodolatelná, hodinky měly původní cenu cca $800 USD! Určitě stojí alespoň za vyzkoušení.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkuji „ufo“.

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.