Dnes bych vám chtěl v aktualitě představit hodinky sice ne úplně aktuální, ale i tak velmi zajímavé. Jsou to Omega Speedmaster Automatic Rattrapante Chronometer, které vznikly v roce 1999 a vyráběly se jen do roku 2002. Jsou to velmi vzácné hodinky, asi je jen stěží potkáte na ulici, vždyť jich bylo vyrobeno jen 5000 kusů a dnes je seženete jen náhodou. Vznikly koncem 90. let ve spolupráci s Michaelem Schumacherem (ten byl v té době ambasadorem značky) a cílem bylo vyvinout chronograf speciálně pro sportovní události. Jejich sledování (a měření) často zahrnuje také nutnost zaznamenávat mezičasy (split). Tomu byl podřízen vývoj kalibru i celkového designu hodinek.

Pouzdro hodinek je trochu nezvyklé, jeho tvary hodně připomínají pouzdro „kosmických hodinek“ Omega Speedmaster Professional X-33 (představené v roce 1998), ale je vyrobeno z nerezové oceli (316L), místo z titanu. Průměr pouzdra je 43 milimetrů. Nápadná na něm je hlavně kartáčovaná široká ocelová luneta s integrovanou škálou tachymetru. Tlačítka chronografu jsou ocelová, stejně jako signovaná korunka. Ta je, jak je u hodinek Speedmaster zvykem, poměrně hodně skrytá ve výstupcích pouzdra. Vodotěsnost pouzdra je dostatečných 100 metrů vodního sloupce.

 

Safírové sklíčko s antireflexní vrstvou odhaluje číselník vyrobený z uhlíkové fólie. Dnes je to už obvyklejší materiál pro výrobu číselníků nebo i celých hodinek, ale v době vzniku tohoto modelu to bylo velmi unikátní. Je zde vidět vliv konstruktérů monopostů Formule 1. Číselník je zbytečné popisovat, všechny jeho prvky – včetně tří subčíselníků – jsou skvěle čitelné a přehledné. Pro datovou aperturu se zde již nenašlo místo. Ruček je tu o jednu víc, než byste na první pohled řekli, sekundová ručka chronografu je totiž zdvojená a tlačítkem vlevo na pouzdru ji lze zastavit, odečíst mezičas, a po opětovném stisku tlačítka sekundová ručka skokově dožene druhou. Ručky jsou bíle lakované a mají luminiscenční výplň, stejně jako výrazné hodinové indexy.

Číselník se vyráběl i v jiných barevných variantách, byl také stříbřitě bílý, nebo modrý – ten byl speciálně pro italský trh. Barvě číselníku byla přizpůsobena i barva ruček.

V hodinkách tiká kalibr Omega 3600. Je to vlastně upravený dobře známý kalibr ETA/Valjoux 7750 – mechanický kalibr s automatickým nátahem, zobrazením času, data a komplikací chronograf. V tomto případě byl chronografický modul doplněn o funkci rattrapante (doppelchronograph) a kalibr dostal i novou povrchovou úpravu. Můstky dostaly rhodiovou vrstvu, perličkování a ženevské pruhy. Každý kalibr odpovídal požadavkům nezávislé laboratoře pro měření přesnosti a získal i COSC certifikát o přezkoušené přesnosti chodu. Potěšit se pohledem na kalibr ale nemůžete, hodinky mají šroubovací ocelové dýnko s typickým plastickým mořským koníkem.

Hodinky se prodávaly buď s koženým řemínkem, nebo s masívním nerezovým tahem. Ten měl povrchovou úpravu tvořenou kombinací broušených ploch s leštěnými doplňky – je to stejný tah jako u jiných hodinek Omega Speedmaster Professional té doby.

Dnes jsem vám chtěl krátce představit hodinky, které rozhodně „předběhly dobu“ a jak designem, tak použitými materiály a jsou i dnes vysoce aktuální. Pokud už na ně narazíte, musíte počítat s cenou okolo 2500-3500 EUR. A tyhle hodinky za to určitě stojí. Ještě připojím přehled referenčních označení vyráběných verzí: – černý uhlíkový číselník s tahem – 3540.50, s koženým řemínkem – 3840.50, bílý stříbrný číselník s tahem – 3540.30, s koženým řemínkem 3840.30 a italská verze číselníku s tahem – 3540.80 a s koženým řemínkem -3840.80. Na fotografii si sami můžete porovnat vzhled s klasickými tvary chronometru Omega Speedmaster, konkrétně se jedná o model Omega Speedmaster Professional Moonphase.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: Omega a brown-snout.com.

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.