Srovnávací recenze, kterou pro vás nedávno připravil TomS, mne zaujala natolik, že jsem pro vás na dnešek připravil něco podobného. Nebojím se jít ještě o krůček dál. Je to přímé srovnání dvou hodinek pro formální využití – tedy k obleku. Věřím, že třeba i vám může pomoci při výběru těch správných hodinek pro vás.

Prvními dnešními hodinkami je skvost značky Ulysse Nardin El Toro Perpetual Calendar. Celou recenzi těchto hodinek naleznete zde. Není pochyb o tom, že tyto hodinky jsou luxusní a mimo formálního použití může být jejich využití skvělé také při cestování nebo sportu. Věřím, že se na vašem zápěstí v hledišti Centrálního kurtu Wimbledonu budou vyjímat velmi pěkně.

Jsou to hodinky se slavnou značkou, z ušlechtilých materiálů – pouzdro je ze zlata, jejich in-house kalibr obsahuje množství komplikací (funkcí) – big date, věčný kalendář (perpetual) a zobrazení času ve druhé časové zóně (GMT). Celé zpracování je dokonalé. Hodinky ve své kombinaci převažujících barev – zlaté pouzdro, doplněné o modrou keramickou lunetu a modré a šedé prvky číselníku – jsou možná až trochu nápadné. Jsou luxusní a je to na nich velmi dobře vidět a to i na dálku. Co se týká přesnosti, strojek je certifikován a zaručuje velmi přesný chod.

Dá se těmto hodinkám vůbec něco vytknout? Snad cena, hodinky stojí 1.250.600 CZK (57.400 USD) a to není málo. Já osobně bych také změnil gumový pásek za kožený řemínek.

Druhé hodinky, které bych chtěl srovnat, nesou značku Parnis PNA005W. I tyto hodinky můžete mít bez potíží k formálnímu oblečení a věřím, že pasívní sportovní aktivity zvládnou neméně dobře.

Pouzdro v tomto případě není zlaté, ale výrobci pro jeho výrobu použili vysoce ušlechtilou ocel. Z hlediska odolnosti proti poškození se to jeví asi jako lepší volba. Sklíčko není safírové, jako u prvních srovnávaných hodinek, ale minerální sklíčko udělá také hodně parády a v případě náhodného rozbití bude výměna výrazně lacinější.

Číselník není tak členitý, černá barva s decentním jemným plastickým vzorkem tolik neruší. Pokud hledáte hlavně decentní vzhled, tak tento číselník a jednoduché stříbrné ručky budou možná vhodnější.

I v tomto případě byl použit in-house mechanický kalibr. Hodniky Parnis sice mají méně komplikací, ale o to je celkový můj dojem z nich decentnější. PNA005W měří čas – hodiny, minuty a sekundy – a mimo to mají úžasnou komplikaci ukazatele rezervy nátahu! Pokud i vy někdy máte nutkavý strach, že vaše mechanické hodinky nejsou dostatečně natažené, je tato komplikace k nezaplacení. Malá ručka na pozici „12“ vám v tomto případě přímo určí, kolik hodin hodinky bez problémů půjdou a to až 40! Strojek sice nemá certifikaci přesnosti chodu, ale praktickým testem jsem zjistil přesnost těchto hodinek v rozpětí +0 až +1,5 sekundy denně. Takže nějaká certifikace jim neschází, prakticky jsou velmi přesné.

Oboje hodinky mají průhled na mechanický strojek na dýnku, zde je to nerozhodně. A oba strojky, které v průhledu vidíme, jsou zdobené. Trochu decentnější se mi zdá zdobení hodinek Parnis. Ale věřím, že i to je věc osobního vkusu a individuální volby.

Řemínek Rios na hodinkách Parnis velmi dobře doplňuje vzorek číselníku a je také odolný i pro použití ve vodě. Sice to nemohu doporučit, protože vodotěsnost pouzdra Parnis není jaksi deklarovaná.

A cena? Ptáte se na cenu? Nemusíte si chystat nitroglycerinové tabletky, cena je příznivá a hodinky lze sehnat už od 2.500 CZK (125 USD).

Jaký je můj dnešní závěr? Ano, oboje recenzované hodinky mají svá pro i proti. Hodinky Ulysse Nardin mají víc funkcí – komplikací (ale není mezi nimi ukazatel rezervy nátahu), jsou masívnější a celkově méně přehlédnutelné. Nezanedbatelnou výhodou je v jejich případě vyšší vodotěsnost pouzdra.

Hodinky Parnis jsou oproti tomu decentnější, méně zdobené a luxus je v nich tak nějak skrytý. Praktičnost použití oceli oproti snadno poškrábatelnému zlatu je neodiskutovatelná. Trochu mi u nich chybí zobrazení data. Ale kdo potřebuje zobrazení data, když mu ukazatel spolehlivě ukáže, jak moc nebo málo jsou tyto hodinky natažené? Jako výhodu vidím i standardní rozměry a standardní zakončení pásků, pro praktické použití je to praktičtější a k těmto hodinkám můžete mít celou sadu pásků a měnit je podle nálady.

A pak je tu ekonomické hledisko. Můžeme ho úplně opominout? Pochybuji. Za cenu jedněch hodinek Ulysse Nardin můžet mít celých 500 (!) kusů hodinek Parnis. Nemusíte si je kupovat najednou. Ale můžete si koupit postupně různé varianty – s černým číselníkem a stříbrnými ručkami, s černým číselníkem a zlatými ručkami, s bílým číselníkem a modrými ručkami… pokaždé máte úplně jiné hodinky!

Abych nebyl nespravedlivý, nechám tuto volbu otevřenou, ale přiznám se, že mám svého tajného favorita dnešního „souboje“. A co vy? Které si vyberete? Co vám srdce, rozum a peněženka napoví?

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!