Dnešní recenzované hodinky působí asi velmi neobvyklým dojmem. Vyrobila je značka Invicta, známá svými často velkými a nápadnými hodinkami. I tyto – Invicta 0372 Vintage Mechanical – jsou velké, měří v průměru celých 48 mm. Pojďme si o nich přečíst něco víc.

Obrovské nerezové pouzdro měří v průměru 48 mm, na výšku 13 mm. Konečná úprava pouzdra je kartáčováním. Nožky jsou mohutné, vyvažují velikost pouzdra. Nápadná jsou čtyři tlačítka na bocích nožek, slouží k uvolnění řemenu/tahu a k jeho výměně za jiný.

Drobná korunka má leštěnou hlavu a výrazné rýhování. Oproti extravagantním korunkám u jiných modelů Invicta je menších až nenápadných rozměrů. Protože mají hodinky ruční nátah, budete ji používat poměrně často, strojek má totiž rezervu chodu pouhé dva dny.

Atypická dvanáctiboká kartáčovaná luneta je mírně zkosená, boky má leštěné. Je pevná, neotáčí se.

Do lunety je zasazené ploché sklíčko vyrobené technologií Flame Fusion. Na jeho vnitřní straně najdeme vytištěné logo a značku Invicta, na číselník by se totiž nevešly. I na tomto sklíčku se nachází vrstvička oxidů kovů (antireflex).

Plně skeletonizovaný číselník, nebo chcete-li – neexistující číselník – nabízí přímý pohled na strojek, který je bohatě zdobený plastickými rytinami. Hodinové indexy nehledejte, ubíhající čas připomíná pouze minutová škála vytištěná na vnitřní lunetě. Pokud bych měla napsat svůj názor na číselník, shrnula bych ho do jednoho slova: chaos. V odečtu času mne totiž trochu rušily výrazné rytiny, modřené šroubky a syntetické ložiskové rubíny desky strojku.

Tvar všech tří modřených ruček se nazývá „plongeur“. Mají na sobě vrstvu luminiscenční barvy. Centrální minutová a hodinová jsou spíše kratší, navíc díky absenci hodinových indexů aktuální čas spíše odhadujete, než odečítáte. Mimostředná vteřinová ručka na pozici „6“, mám ten dojem, že slouží spíše na ozdobu, protože přesný údaj také budete také pouze odhadovat. Jasné modření má napomáhat čitelnosti, ale musím zopakovat stejný názor, jako u číselníku. Zkrátka připadá mi to trochu nepřehledné. Na druhou stranu, zdobností přitahují pozornost a časoměrná funkce je tak potlačená.

Výrazná luminiscence Tritnite svítí zeleně, napomáhá základní orientaci na číselníku ve tmě. Luminiscence je silná, ale ne moc trvanlivá, celkem brzo „vadne“.

Značka Invicta je čínská, proto do svých hodinek obsazuje především strojky čínské provenience. Zde se nachází mechanický kalibr s ručním nátahem Sea-Gull 3621K. Má 17 ložiskových rubínů, frekvenci setrvačky 21600 A/h a rezervu chodu 2 dny. Jedná se o kopii Unitas 6498, vyráběnou v Číně a z čínských součástek. Podle informací z fór se její přesnost pohybuje na velmi vysoké úrovni, přibližuje se až k strojkům s certifikací C.O.S.C. Tento strojek tedy popírá rozšířený názor, že vše čínské je automaticky nekvalitní. Motiv zdobení strojku skeletonizací a rytinou pokračuje z vrchní strany. Zajímavá je dlouhá páčka mikroregulace.

Nerezové zašroubované dýnko nese velké množství informací o hodinkách. Nechybí logo a značka Invicta, a samozřejmě také referenční číslo hodinek. Průhledem z Flame Fusion sklíčka se můžeme kochat zdobeným skeletonizovaným strojkem.

Nerezový tah, částečně kartáčovaný a částečně leštěný, měří u dýnka 23 mm. Spíná ho překlápěcí spona s pojistkou. Kartáčovaná spona je signovaná.

Tah můžete velice snadno vyměnit za řemen – stačí stlačit obě tlačítka na konci nožek, ty uvolní stěžejky. Následně stáhnete tah směrem dolů, můžete nasadit řemen a stejným způsobem ho upevníte do nožek. Velmi zajímavé řešení, velmi pohodlné, zvláště pro fanoušky řemenů, kteří je rádi a často mění.

Když přihlédnu k některým jiným modelům hodinek Invicta, dnešní recenzované patří možná spíše k těm střízlivějším, až je to k neuvěření. Nelíbí se mi na nich nesoulad mezi zdobností a velmi mohutným pouzdrem. Ale líbí se mi zajímavě navržená dvanáctiboká luneta a sympatické řešení výměny řemenů. Bohužel si s nimi neužijete vodní radovánky, pouzdro je vodotěsné pouze do 50 metrů. Vzhledově se podle mne hodí k džínám, tedy spíše volnočasovému oblečení. Možná, že na černém řemenu by se k formálnímu oblečení hodily více. Velikostí pouzdra jsou rozhodně předurčeny na silné pánské zápěstí, ostatně i váha 202 gramů včetně tahu by dala jemné dámské ruce poněkud zabrat. Pokud na ně máte dostatečně velkou ruku a nemáte odpor k čínským hodinkám, pak se po nich podívejte na internetu. Model je už staršího data výroby, u oficiálních prodejců už ho neseženete. Cena se pohybuje kolem 300 USD za nošené a kolem 800 USD za zcela nové. A to není mnoho za přesné a nápadné hodinky.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Robertovi.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!