Hodinky značky Seiko jdou tak trochu jinou cestou, než evropské nebo ještě přesněji švýcarské hodinky. Mezi desítkami modelů, které k této značce už neodmyslitelně patří, najdeme třeba hodinky Seiko Alpinist – dnes už vpravdě kultovní model, jeho recenzi si můžete připomenout zde. Ale vývojáři jdou dál a odváží se dokonce i k takovému kroku, jako je inovace zavedených a dobře prodejných modelů. A do této kategorie patří i tento model, SARB059, někdy také označovaný jako „Nový Alpinista“. Je podobný nedávno recenzovanému modelu SARB061, pojďme se podívat na rozdíly.

Ocelové nerezové pouzdro (ocel 316L) má typický tvar potápěčských hodinek Seiko, včetně asymetricky umístěné korunky. Pouzdro má průměr 41 milimetrů (bez korunky), výšku 13 mm, váží 154 gramů i s tahem. Povrchová úprava pouzdra je kombinací jemného broušení na plochách a leštěných boků pouzdra.

Velká ocelová korunka je signovaná „S“ a šroubuje se do pouzdra, velmi dobře jí kryjí výstupky pouzdra. I díky patentovanému těsnění by tyto hodinky neměly mít problémy s vodou až do 200 metrů vodního sloupce, což v praxi znamená použití ve vodě bez omezení a to včetně přístrojového potápění.

Jednostranně otočná luneta s aretací nese na sobě dvě škály, první je běžná minutová, druhá vnitřní je kompasová a údajně je možné ji použít při navigaci v terénu. Asi ano, ale já to ještě nezkoušel. Povrchová úprava lunety z plné oceli je stejná jako na pouzdře, je jemně broušená.

Sklíčko hodinek nese označení Hardlex, je to minerální sklíčko, které má patentovanou technologií zvýšenou odolnost proti poškrábání, na sklíčku není antireflexní vrstva. Fandové této značky nebo spíš tohoto modelu často provádějí výměnu za sklíčko ze slinutého korundu (safír), které je proti poškrábání ještě odolnější a bez problémů na něj lze nanést i antireflexní vrstvu. Viděl jsem to třeba na stejném modelu SARB059, kde safír nesl modrou vrstvu a vypadalo to vážně moc dobře.

Číselník není černý, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale v přímém světle se otevře jeho skutečný vzhled. Zde designéři navázali na tradiční zelenou barvu, která k modelu Alpinist neodmyslitelně patří. Na číselníku jsou výrazné plastické kovové indexy s bílou luminiscenční barvou LumiBrite, datová apertura s bílým orámováním (datový kotouč je černý s bílým tiskem).

Zvláštností je vnitřní škála kolem číselníku, která nese nejdůležitější mezinárodní symboly (i s popisem) pro nouzovou signalizaci ze země letecké záchranné službě. Drobnost, ale mohla by se někdy hodit.

Na ručkách najdeme oproti staršímu modelu asi největší změny, jsou naprosto nové, nyní mají mečovitý tvar, jsou perfektně leštěné (a to včetně hran), částečně lakované černě a jejich výplň tvoří stejná luminiscenční barva (LumiBrite). Všechny tři ručky jsou výborně čitelné a to za všech světelných podmínek.

V hodinkách je in-house kalibr firmy Seiko, známe ho pod označením 6R15. Často se tento kalibr srovnává s velmi rozšířeným švýcarským strojkem ETA 2824 a ze srovnání vychází často jako vítěz japonský kalibr. Třeba rezerva nátahu je celých 50 hodin, v tomto japonský strojek vede. Obsahuje 23 ložiskových rubínů, frekvence jsou 3 Hz (21.600 A/h), přesnost tohoto kalibru je až pověstná. Má sice automatický nátah pohybem hodinek, ale je možné ho natahovat i ručně korunkou a má zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking).

Ploché ocelové dýnko má stejnou povrchovou úpravu jako okolní část pouzdra, je šroubovací, na ruce sedí skvěle. Místo plastické „vlny“, kterou najdeme na všech potápěčských modelech, jsou zde gravírované stylizované „hory“. A také samozřejmě nějaké popisné technické údaje.

K hodinkám můžete mít originální ocelový nerezový tah (bracelet), ten je velmi kvalitní, je vyroben z plného materiálu a to včetně koncových dílů, vážně nevím, co mu vytknout. Velmi dobrá je i ocelová spona s dvojitou pojistkou proti otevření a dokonce s neoprenovou extenzí – takže tyto hodinky můžete mít třeba při potápění nebo při lyžování vždy na očích na manžetě nebo na rukavici. Viděl jsem hodinky i na koženém pásku, i ten jim slušel, nebo s gumovým páskem a překlápěcí sponou, zase tyto hodinky vypadaly velmi dobře. Ale přimlouvám se za ponechání na tahu, ten je opravdu velmi kvalitní. Jedinou výhradu, kterou k němu mohu mít, je největší délka, stačí pouze na zápěstí s obvodem 18,5 cm, mně by tak 3 cm chyběly. Ale neměl by být zas takový problém si pár článků dokoupit.

Potřebujete odolné a spolehlivé hodinky hlavně pro sport, ale uvítáte elegantní menší model, který si v případě nutnosti můžete vzít i pro formální příležitost? Pak vám tyto hodinky mohu klidně doporučit. Cena je v současné době okolo 600 USD a tyto hodinky za to určitě stojí.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Abbotovi.