Dnešním úvodem začínám nový nepravidelný seriál o osobnostech, které ovlivnily a ovlivňují svět hodinek. Začneme u švýcarské značky Xemex, jejichž hodinkám dodává tvář designér Ruedi Külling. Historie života Ruediho je také historií hodinek Xemex.

zdroj: xemex.ch

Narodil se 4. 2.1935 v Curychu. Vystudoval Vysokou školu aplikované přípravy umění v oboru grafik. Následně působil až do roku 1962 jako grafik a umělecký ředitel v Miláně, Londýně a v Chicagu. V roce 1963 spoluzakládal reklamní agenturu Advico, kde následně pracoval jako kreativní ředitel a stal se součástí výkonného managementu. Během této doby vytvořil nezapomenutelné reklamy třeba na značky Sinalco a BIC.

zdroj: sinalco.ch

V roce 1994 začal pociťovat jistá omezení své tvořivosti, a tak prodal svůj podíl v agentuře a rozhodl se jít za svým snem – navrhovat hodinky. Impulsem byl návrh přenést hodiny švýcarské železnice na zápěstí a vytvořit tak náramkové hodinky. Návrh měl úspěch, proto 25.1.1996 společně s Hanspeterem Hanschickem zakládá značku Xemex Swiss Watch.

zdroj: wikipedia.org

Prvními hodinkami byly Xemex Offroad a tato řada se dodnes vyrábí. Typický minimalistický moderní design už bude provázet všechny následující modely hodinek.

zdroj: xemex.ch

Pokud by vás zajímalo, co jiného kromě hodinek Ruedi Külling vytvořil, máte možnost prohlédnout si jeho práci v chicagském muzeu Designu a architektury (Chicago Museum of Architectur Design), v londýnském Design muzeu a v Guggenheimově muzeu v New Yorku. Zde všude máte příležitost spatřit mezinárodně známá díla vítěze Design Award.

O hodinkách Xemex si můžete přečíst v recenzi Xemex Picadilly „Hours“, Xemex Picadilly Quarter a Xemex XE 5000 Chrono All Black.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: xemex.ch a 🙂 kibi