V současné době už nejsou hodinky pouhým časoměřičem, ale také významnou součástí oblečení. Značka Seiko patří k nejvýznamnějším producentům hodinek a Seiko Alpinist SARB061 jsou jedny z jejich nejlepších hodinek ať už z pohledu elegantního designu nebo mnoha funkcí. Pojďme si je blíže představit.

Kulaté pouzdro o průměru 42 mm bez korunky je vyrobené z nerezové oceli. S korunkou měří 44 mm, na výšku 13,1 mm. Konečná úprava je leštěním a kartáčováním. Černá (gunmetal – obdoba PVD) ozubená oboustranně otočná luneta nese potápěčskou stupnici 0 až 60, na pozici „12“ obvyklý trojúhelník s luminiscenční tečkou a na vnitřní zkosené části úhlové stupně kompasové růžice. Může tedy sloužit jak pro odpočet minut, tak pro určování směru. Pouzdro má vodotěsnost 200 metrů a hodinky váží 154 gramů.

Použití lunety jako kompasu je velice jednoduché – stačí sundat hodinky ze zápěstí, namířit hodinovou ručku směrem k slunci a v polovině vzdálenosti mezi hodinovou ručkou a dvanáctkou (při zimním čase) nebo jedničkou (letní čas) se nachází jih. Pomocí otočné lunety si tam tedy umístíme značku pro jih a už víme, kde je jaká světová strana. V Japonsku je velmi oblíbená vysokohorská turistika, Seiko Alpinist tak Japonci rádi využívají při orientaci v horách.

Vroubkovaná korunka na pozici „4“ se vyšroubuje a zašroubuje na 6 otočení. Je signovaná typickým S a kryjí ji výstupky pouzdra. A jak se s ní hodinky ovládají? Po vyšroubování v normální poloze můžete strojek ručně natáhnout. V první poloze seřídíte datum, v druhé poloze nastavíte čas.

Číselník je v kontrastu s lesklou lunetou matně černý. Za nejvýraznější součást považuji kovové plastické hodinové obuškové indexy zvýrazněné luminiscenční barvou LumiBrite, index 12 tvoří trojúhelník, také je vyplněný luminiscenční barvou. Minutové indexy jsou vytištěné bíle, stejně jako text Automatic, 23 Jewels a 20 Bar. Nad středem číselníku najdeme plastické kovové logo Seiko. Zajímavá je vnitřní luneta s vytištěnými znaky záchranných signálních kódů. S hodinkami se tak nemusíte bát ztroskotat, poradíte si při signalizaci třeba na záchranářský vrtulník. Na pozici „3“ se nachází rámeček datové apertury. Je orámovaná bílou linkou. Černý datový věnec nese arabské číslice vytištěné bíle. Číselník chrání tvrzené minerální sklíčko Hardlex, patent Seiko. Čitelnost číselníku je skvělá, odečet času intuitivní a snadný.

Kovová hodinová a minutová ručka mají mečovitý tvar a vnitřek vyplněný LumiBrite, která svítí zeleně, intenzivně a dlouho. Vteřinová centrální ručka má ve středu šipku a jehlovité zakončení. Ručky jsou výrazné, mohutné, a tak odečet času nečiní žádné potíže.

Pod pevným plochým dýnkem tiká setrvačka mechanického strojku 6R15. Má automatický i ruční nátah, rezervu chodu 50 hodin, 23 ložiskových kamenů, hacking vteřinové ručky (zastavení při seřizování), frekvenci setrvačky 21.600 půlkmitů za hodinu a dle informací od výrobce je přesný +25 s až -15 s za den. Majitelé ale udávají přesnost několik vteřin denně. Sice na něj nevidíme, ale mohl by vypadat asi takto:

zdroj: relojestradicionales.blogspot.com

Kartáčované dýnko je šroubovací do pouzdra. Jsou na něm gravírované potřebné informace o hodinkách, nechybí ani logo Alpinist. Dýnko skvěle sedí na ruce, hodinky se pohodlně nosí.

Originální černý řemen Seiko s černým prošitím je vyrobený z teletiny a spíná ho signovaná jazýčková spona. Šířku má 22 mm, což je obvyklý rozměr, takže ho můžete nechat vyměnit třeba za jinou barvu nebo za kovový náramek. I když s ním budou hodinky ještě těžší. Pokud s hodinkami budete mířit do vody, raději je převlékněte na látkový strap, určitě to bude pohodlnější.

Krásné Alpinisty jsou nejen spolehlivým časoměřičským nástrojem, ale také ozdobou pánského zápěstí. Vzhledem se hodí spíše k neformálnímu oblečení, džínám, lehké košili s krátkým rukávem. Budou vás provázet běžným dnem v kanceláři, plaveckým výcvikem nebo vám můžou zachránit život, když se ztratíte na nějakém outdoorovém výletě.

Jsou to hodinky pro odvážného muže, který se nebojí rizika a nebezpečí. Myslíte si, že jste to právě vy? Tak si je kupte. Sehnat se dají za přibližně 640 USD.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.