Švýcarské letectvo svojí početností nepatří k nejvýznamějším, ale sto let své existence, jakož i padesát let trvání letecké akrobatické letky Patrouille Suisse oslavilo opravdu výjimečným dárkem – hodinkami Breitling Chronomat 44 GMT „Patrouille Suisse 50th Anniversary“. Akrobatická letka Patrouille Suisse vznikla v roce 1964, kdy se poprvé představila v sestavě čtyř, později pěti a v roce 1978 dokonce šesti stihaček britské výroby Hawker Hunter Mk 58. Od roku 1995 tato letka také pořádá svá akrobatická vystoupení po celé Evropě v nadzvukových amerických stihačkách F-5E Tiger II. v červenobílých švýcarských barvách. Tato jedinečná série o 1000 kusech je také oslavou 130. let trvání firmy Breitling a 30. let od vzniku modelu Chronomat.

Chronomat 44 GMT “50<sup>th</sup>&nbsp;Anniversary Patrouille&nbsp;Suisse”

Kartáčované pouzdro je z nerezové oceli, měří 44 mm v průměru a je odolné proti vodě do 200 metrů i díky šroubovací korunce.

V pouzdře je zasazen strojek vyvinutý a vyrobený firmou Breitling automatický B04 kalibr, mající certifikát jako chronometr od COSC s rezervou chodu více než 70 hodin. Frekvence setrvačky je 4 Hz (28800 A/h), kalibr obsahuje 47 ložiskových kamenů a kromě zobrazení času a data je vybaven komplikací GMT a chronografu.

Číselník je onyxově černý na deváté hodině ihned zaujme logo akrobatického týmu. Na třetí hodině pak třicetiminutový a na šesté dvanáctihodinový čítač chronografu.

Druhá hodinová ručička (GMT) se zakončením ve tvaru stihačky F-5 Tiger II je milá vychytávka, detail pečetící jedinečnost, zároveň zobrazující druhé časové pásmo v režimu 24 hodin. Třetí časové pásmo lze přečíst na 24 hodinové stupnici na lunetě.

Chronomat 44 GMT “50<sup>th</sup>&nbsp;Anniversary Patrouille&nbsp;Suisse”

Dýnko je ozdobeno rytinou loga k 50. výročí založení Patrouille Suisse a číslem kusu této limitované edice.

Hodinky mohou mít buď gumový diver pro pásek nebo pro Breitling typičtější ocelový náramek (bracelet). Tyto hodinky mi připomněly jednu z návštěv Švýcarska, kdy jsem poprvé uviděla letecký hangár ukrytý v kopci a splývající s krajinou. Originální, precizní a svojí dokonalostí i mírně znepokojivý. A to je myslím to, co u jedinečných a neopakovatelných věcí čekáme.

Autor textu: Tara

Zdroj fotografií: Breitling.com

Jestli se vám hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.