Doba pokročila – kde jinde by to mělo být patrné, než na webu o hodinkách, že? Dnes bych vám rád představil novou generaci snad už kultovních hodinek Seiko Monster, tedy Seiko SRP307K1. Asi každý, kdo se o hodinky zajímá, je už někdy měl, tedy minimálně původní variantu. A kdo to popře, má je jistě dodnes. Tyto hodinky jsou takovým koncentrátem odolnosti, jednoduchosti a nepřehlédnutelnosti v kompaktním balení, které se vejde i na vaše zápěstí. Co je tedy stejné a kde jsou změny?

Pouzdro hodinek je z nerezové oceli, jak jinak. Má jednoduchý válcový tvar s krátkými hranatými nožkami. I díky tomu nepůsobí nijak mohutně, jsou to vlastně spíš menší hodinky. Průměr pouzdra bez korunky je 42,5 milimetrů, s korunkou 46,5, „lug to lug“ jen 47,5 mm a tloušťka pouzdra 13 mm. Pro tento model jsou typická oblá vybrání pouzdra (která navazují na podobná vybrání v lunetě) na jemně broušených bocích, povrchová úprava je vlastně stejná na všech plochách pouzdra.

Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil na 200 metrů vodního sloupce. Zde se sluší připomenout, že vodotěsnost není stanovena podle evropských norem, ale stále to u Seiko myslí vážně a jde o reálnou hodnotu. V praxi to znamená, že hodinky se mohou potopit bez poškození velmi velmi hluboko – ať už s vámi, nebo bez vás.

Ano, další změna, která okamžitě přitáhla můj pohled, se stala s korunkou. Pryč je „vodovodní kohoutek“, korunka změnila své drážkování. Nyní se podobá nejvíc asi korunce na neméně kultovním modelu značky Seiko – Samurai. Potěšitelné je, že se vzhledem se nezměnilo skvělé ovládání a korunka je plně funkční a také je snadno ovladatelná. Připravil jsem pro vás fotografii, na které lze snadno ověřit, že se šroubuje do pouzdra.

Luneta je stále stejná, je masívní, ocelová s hluboce gravírovanou černě vybarvenou škálou. „Bod nula“ je zdůrazněn černým trojúhelníkem s luminiscenčním bodem. I její vroubkování je stejné, vždy tři vystupující zoubky po obvodu střídá výrazné oblé frézování, které navazuje na stejné vybrání pouzdra. Obvod lunety je leštěný, přední strana soustředně broušená. A otočná je proti směru hodinových ruček s aretací v šedesáti bodech. Výborné je částečné krytí lunety výstupky pouzdra na horní straně, brání se tak neúmyslnému (a pod vodou nebezpečnému) pootočení.

V pouzdře je zasazeno stále masívní minerální sklíčko s obchodním označením Hardlex. Je lehce klenuté a stále bez antireflexních vrstev, vše je ryze funkční, žádné ozdoby nečekejte. Průměr sklíčka je stále 30,5 mm.

Černý matný číselník je skvěle čitelný. Je tak známý, ale přitom vlastně trochu cizí. Může za to změna tvaru většiny hodinových indexů, nyní tedy nejsou hranaté, ale všechny mají tvar snad zubů dinosaura? Také jim přibylo lesklé kovové orámování. Indexy po obvodu doplňuje bíle vytištěná minutová škála, bílý tisk značky a technických popisů. A stále zde najdeme bíle orámovanou aperturu pro zobrazení dne v týdnu a data. Oba kotouče jsou v barvě číselníku s inverzním tiskem. Zobrazení soboty a neděle je zvýrazněno modrou a červenou barvou.

Rozdíly asi nejlépe vyniknou na společné fotografii.

Ručky mají stále stejný tvar – hodinová tvoří nepřehlédnutelnou šipku a minutová ji doplňuje svým tvarem meče broušeného po obou stranách. Vše je stejné, včetně bílého lakování ruček. Ale hodinkoví znalci jistě brzo odhalí změnu, ano je to barevnost sekundové ručky, již není celá bíle lakovaná, bílý lak nahradil lak černý a na špičce s luminiscencí pak oranžový. Sekundová ručka je tak trochu potlačená ve svém zobrazení a podle mého to celkové čitelnosti ještě prospělo.

O luminiscenci ruček a indexů „monster“ už toho bylo napsáno moc. Nebudu zbytečně mluvit, podívejte se na fotografii. Ano, takhle vypadá to nejlepší, co nám japonské inovace na poli luminiscence mohou nabídnout. Domnívám se, že toto je etalon, ke kterému se mnozí výrobci hodinek (o řád nebo dva dražších) nemohou ani nepřiblížit.

Další změnu najdeme uvnitř pouzdra, původní osvědčený (in-house Seiko) kalibr 7S26 nahradil nový kalibr s označením 4R36. Jaké jsou v nich rozdíly? Tak především přibyla možnost ručního nátahu kalibru korunkou. Ano, je to zásadní změna, hodinky po odložení už není nutné „vrtět“, ale prostě je natáhneme korunkou. Další změnou je hacking, tedy zastavení sekundové ručky při seřizování. Na funkci automatického nátahu se nezměnilo nic. Přibylo ložiskových kamenů, z 21 se jejich počet zvýšil na 24. Rezervu nátahu má tento kalibr okolo 41 hodin, frekvence setrvačky je 3 Hz (21.600 A/h). Lze doufat, že i tato nová generace kalibrů bude sloužit dlouho a spolehlivě, to se ukáže přesvědčivě až pár let. Podle tvrzení zkušeného hodináře už ale preciznost provedení není tak výtečná, jako byla kdysi. No – uvidíme.

Dýnko je oblé, leštěné, šroubovací do pouzdra. Jeho centru dominuje stylizovaný symbol společný pro potápěčské hodinky Seiko – vlna tsunami. Doplňuje ho gravírovaný základní technický popis hodinek. A na ruce sedí – jak jinak – perfektně.

Tah je stále stejný, ocelový 20 mm, s překlápěcí sponou se dvěma pojistkami proti otevření a neoprenovou extenzí. Povrchová úprava je stejná jako u dokončení pouzdra – jemné broušení na všech plochách. Tyto hodinky nejsou žádné pírko, i s tahem plné délky váží 194 gramů.

Jistě, závěrečná otázka dnes nezní „jestli“, ale „kde“ – a to je ta potíž. Tuto řadu sem autorizovaný dovozce prostě nevozí. Jestli je vina na straně distribuční politiky Seiko, nebo snad jinde? O tom lze jen spekulovat. Naštěstí je zde internet a e-bay, aktuální cena je okolo 220 GBP. A věřím, že i vy nebudete mít důvod litovat, když si zrovna tyto hodinky koupíte.

Jen pro úplnost přidám linky na své recenze původního modelu – v oranžovém i černém provedení. A další barevné varianty si můžete připomenout v této starší aktualitě.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkuji „parnistroj“!

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!