Mnozí výrobci své kolekce hodinek inovují, někdy je to dobře, někdy moc ne. Jak je to v případě dnes už kultovních hodinek Seiko Monster, posuďte sami. Firma Seiko na výstavě BaselWorld 2012 oznámila svůj úmysl inovovat osvědčenou řadu hodinek pro potápěče s označením SKX, hodinky, které ale každý zná jako „Monster“, a představila prototypy hodinek. Měl jsem zatím k dispozici jen pár fotografií, tak, prosím, berte mé údaje jen s rezervou. Označení nových hodinek nepokračuje v řadě SKX7xx, ale nové označení je SRP307, SRP309, SRP011, SRP013, SRP015.

Technická data původních modelů jsou asi notoricky známá, ale pokud chcete narychlo nastudovat nějaké detaily, najdete je u recenzí černé a oranžové varianty „Monster“.

Hlavní nové změny asi jsou – modernější kalibr, nová korunka s jiným zoubkováním a nové barevné varianty, včetně pouzdra a lunety s černou PVD vrstvou.

Pouzdro i luneta vypadají stejné, beze změn. Stejně tak i tvar indexů a ruček na číselníku. A to je dobře, ty původní mají natolik svébytné tvary, že pokud má být zachována kontinuita s modely „Monster“, změny vlastně moc nepřipadají v úvahu.

Hodinky jsou v nových barevných variantách, ať jsou to ručky červené barvy nebo číselník, na kterém je současně použita černá i oranžová barva. Je to určitě trochu mladší vzhled, jak to přivítají fandové potápěčských hodinek značky Seiko, to se neodvažuji odhadnout.

Na hodinkách je výrazná změna korunky, ta nová spíš připomíná tu z původních Seiko Samurai, abych řekl pravdu, zoubkování původní se mi líbilo víc.

Kalibr by měl být použitý novější, než původní 7Sxx a to s označením 4R36. Přináší s sebou velké zlepšení – delší rezervu chodu, možnost automatického i ručního nátahu a zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking). Pokud vás zajímají detaily, určitě se podívejte na tuto stránku!

Až to bude možné, zkusím pro vás tyto hodinky vyfotografovat, věřím, že živé fotografie budou vypadat zase trochu jinak. Ale to si budeme muset počkat až na konec roku 2012. A plánovaná cena? Mluví se o asi 350 USD, ale je možné, že cena není ještě definitivně stanovena.

Autor textu: 🙂 kibi

Autor fotografií: kibi, Yeoman’s Weblog, Jikan Watch Blog, PhilippineWatchClub.