Hodinky Junghans mám moc ráda, líbí se mi inovativní přístup k technologiím a k designu, se kterým se u této značky obvykle můžeme setkat. Značka Junghans je průkopníkem v mnoha nových hi-tech technologiích v hodinkovém světě, ať už je to rádiové seřizování hodinek nebo použití keramických materiálů při konstrukci. Mezi zajímavé modely určitě patří Junghans Anytime Milano, které vám představím dnes.

Kulaté nerezové pouzdro vypadá s úzkou lunetou trochu větší než naměřených 41 milimetrů. Konečná úprava leštěním dodává hodinkám výraznou eleganci. Štíhlé nožky se zajímavě klenou z pouzdra až k černému řemenu. Hodinky připomínají německý styl „bauhaus“, jednoduše čitelné, přehledné a stylové. Do lunety je zasazené safírové sklíčko odolné proti poškrábání, i když bez antireflexní vrstvy.

Korunku na nich nehledejte, pro ovládání mají jen dvě tlačítka v drobné prohlubni. Slouží k seřizování hodinek, o tom píšu níže u části týkající se strojku. Obě tlačítka mají uprostřed prohloubení, aby bylo zacházení s nimi přesné a jisté. Mezi tlačítky najdeme logo Junghans – gravírovanou hvězdu s písmenem J. Absence korunky může působit trochu nezvykle, jsem si ale jistá, že ji nakonec oceníte – korunka může občas překážet při oblékání, nejvíc asi překáží u svetrů.

Nejvýraznější dominantou hladkého černého matného číselníku je datová apertura na pozici „6“. Quartzový strojek se připomíná digitálním zobrazením data a skákající vteřinovou ručkou. Plastické ocelové hodinové indexy v provedení arabskými číslicemi na střídačku s jednoduchými čárkovými indexy jsou v kontrastu s minutovými indexy, které jsou tvořeny prohlubněmi ve tvaru čtverečků. Na číselníku ještě najdeme znovu logo hvězdy, JUNGHANS, název kolekce MEGA a dole u indexu „6“ označení země původu Made in Germany. Číselník je jednoduchý a přehledný a není nic, co by na něm rušilo.

Ocelová tyčovitá hodinová i minutová ručka mají po celé délce vrstvu luminiscence SuperLuminova, což umožňuje dobrou čitelnost i za sníženého osvětlení. I tenká vteřinová ručka je z leštěné oceli. Luminiscence je také přítomna ve čtverečcích u sudých hodinových indexů. Odečet času je tak jednoduchý a intuitivní. Ručky jsou subtilní, ale v proporcích velmi dobře odpovídají celkovému stylu hodinek a to bez ztráty čitelnosti.

Život hodinkám dodává in-house 32 kHz quartzový strojek J615.61. Přesnost si udržuje rádiově, kdy se spojí s vysílačem DCF77 Mainflingen a podle atomových hodin se seřídí samostatně vždy na aktuální čas. Automatická synchronizace probíhá v noci mezi 2:00 a 3:00. Máte tak jistotu, že hodinky budou vždy přesné. A pokud by se nepovedlo automatické spojení s vysílačem, máte možnost vyvolat aktualizaci času ručně pomocí horního tlačítka (přidržením tlačítka déle než 3 vteřiny). Horním tlačítkem přepínáte mezi zobrazením data, ruční aktualizací času a zobrazením indikátoru příjmu – síla signálu. Spodním tlačítkem zobrazíte současnou časovou zónu, nastavíte časovou zónu od +10 hodin do -13 hodin a resetujete časovou zónu přepnutím na DCF77 (přidržením tlačítka déle než 3 vteřiny). Hodinky jsou tedy využitelné i jinde ve světě, než v Evropě.

zdroj: wikimedia.org

Mezi funkce strojku patří hodiny, minuty, vteřiny, a na inverzním digitálním displeji zobrazení data, zobrazení časové zóny, informace o příjmu rádiového signálu a informace o nízkém stavu baterie. Baterie CR1620 vám v nich vydrží přibližně dva roky. Možná je škoda, že tyto hodinky nemají solární dobíjení, i to firma Junghans umí.

Leštěné dýnko znovu připomíná rádiové seřizování hodinek – gravírovanou mapou se zónami vzdálenosti od vysílače v Mainflingenu. Najdeme zde také logo Junghans, informace o materiálu hodinek, jejich vodotěsnosti (5 ATM) a materiálu sklíčka. Dýnko je ploché a skvěle přiléhá k zápěstí. Na zkoseném boku dýnka se dočteme mimo jiné i referenční číslo hodinek (030/4942).

Teletinový řemen má velmi jemnou strukturu a leštěnou jazýčkovou sponu s logem výrobce. Je příjemný na omak a mám k němu jedinou drobnou připomínku – připadá mi příliš tenký. Pokud máte raději kovový tah, můžete hodinky mít na meshi (milánský tah). Myslím, že hodinky tak získají luxusní vzhled a nezanedbatelná je vyšší praktičnost v horkých letních dnech. Referenční číslo hodinek s milánským tahem je 030/4044.44, jsou jen o 30 EUR dražší.

Junghans Anytime Milano jsou výbornými hodinkami k obleku nebo ke casual příležitosti. Můžete se spolehnout na jejich přesnost, s nimi budete vždy dochvilní. Ukázková elegance připomínající německý bauhaus nikoho nenechá na pochybách, že máte vkus a smysl pro kvalitu. Skvělou německou preciznost koupíte jen za 349 EUR.

A můj názor? Líbí se mi hodně, měla jsem možnost mít je na ruce a s chutí bych je nosila. Jak jste na tom vy?

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení hodinek děkujeme Hodinky-Junghans.cz, kde si je také můžete koupit za CZK.