Na hodinky značky Damasko jsem byl už dlouho zvědavý a myslím, že třeba zrovna tyhle stojí za podrobnější zmínku. Na první pohled je to možná jen „další letecký chronograf“, ale už na druhý to jsou velmi zajímavé hodinky. Zkusím vám je krátce představit.

Německá firma Damasko je na našich stránkách nová, důvodem je i to, že této značce donedávna v České republice chybělo zastoupení. Takže je dobrou zprávou, že teď už je můžete koupit i v Praze, v prodejně Chronoshop.cz. Historie značky není dlouhá, začíná v roce 1994 a od samého počátku byla výroba i vývoj zaměřené hlavně na kvalitu produkovaných hodinek. V této oblasti má firma registrováno několik desítek patentů a to i na materiály, ze kterých hodinky vyrábí. Takovou snahu o co nejlepší hodinky vidíme snad jen u několika tradičních a velkých výrobců ze Švýcarska, ale ceny jsou v tomto případě násobky toho, za co je možné koupit hodinky Damasko. Z projekčních prken a dílen pochází dokonce i dva in-house kalibry (s ručním a automatickým nátahem), které svým provedením i zdobením vyrazí dech každému milovníkovi hodinkové krásy.

Velmi charakteritickým rysem, který spojuje hodinky Damasko, je ocelové pouzdro hodinek, to není vyrobeno z obvyklé oceli 316L, ale z patentované oceli, která je několikrát tvrdší a to v celém materiálu, ne jen na povrchu. Tato ocel má i vynikající odolnost proti korozi. Zajímavé je i těsnění sklíčka, které odolává UV záření nebo těsnění dýnka (materiál Viton™), který nezničí ani kontakt s jinak agresívními chemickými látkami.

Firma neváhá a při i úpravách kalibrů využívá ty nejnovější technologie. Takže pokud se rozhodnete pro hodinky Damasko, získáváte tradiční design, ale hi-tech materiály a provedení, to vše má samozřejmě vliv na vysokou jakost, odolnost, přesnost a spolehlivost. Že přeháním? Možná ani ne.

Pro firmu Damasko je typický materiál pouzdra – jedná se o speciální tvrzenou ocel (60 HRC nebo 710 Vickers), ocel neobsahuje alergenní nikl. Pro představu – podobnou tvrdost najdete na kalených čepelích kvalitních nožů, kde je vyžadována dlouhodobá odolnost proti otupění. I povrchová úprava je typická, pouzdro je matné, vypadá jak pískované. Zkušenosti majitelů těchto hodinek opakovaně přiznávají velkou odolnost proti běžným škrábancům a nárazům. Pouzdro samozřejmě lze poškodit, ale dá to o hodně více úsilí, než u běžnější oceli 316L. Toto řešení je vlastně odolnější, než kdyby pouzdro bylo jen potaženo odolnou vrstvou (PVD) na povrchu, tu je možné poškodit třeba nárazem, kdy se často deformuje ocel pod vrstvou. Pokud je ale odolné celé pouzdro, určitě bude lépe snášet nárazy.

Rozměry pouzdra jsou velmi univerzální, průměr je 42 mm bez korunky, s korunkou 46,8 mm, výška 13,8 mm. Rozměry jsou asi vhodné pro různé obvody zápěstí, hodinky nevypadají nepatřičně ani na tenčím nebo naopak silnějším zápěstí. „Lug to lug“ rozměr je 50,3 mm. Vodotěsnost pouzdra je 100 metrů vodního sloupce (10 ATM) podle německé normy DIN 8310. V praxi to znamená odolnost při všech aktivitách souvisejících s vodou kromě přístrojového potápění. A výjimečná je i odolnost proti magnetickému poli, díky vnitřnímu pouzdru z měkkého železa hodinky odolají i působení 80,000 A/m (100 mT).

Korunka se šroubuje do pouzdra a má stejně jako tlačítka povrchovou úpravu jako pouzdro. Jak korunka, tak tlačítka jsou vyrobeny s minimálními výrobními tolerancemi, takže jejich zasazení do pouzdra je velmi těsné. Výrobce myslel i na jejich utěsnění (dva O kroužky) a mazání, to je zajištěno patentovaným systémem. Síla potřebná ke stisku tlačítek chronografu je obvyklá u mechanických kalibrů, ovládání je velmi jisté a přesné.

Oboustranně otočná luneta (44 mm) nenese obvyklou minutovou škálu (0-60), ale GMT stupnici, hodinky lze tedy využít i pro zobrazení druhé časové zóny v rozpětí 1-12 hodin. A využití třeba pro odpočítávání je také možné i při využití GMT, na lunetě najdeme i minutové indexy, připadá mi to jako velmi šikovné řešení. Objednat ale lze i obvyklejší řešení s minutovou škálou. Luneta se otáčí velmi příjemně a jistě, uložena je v keramických ložiscích, aretaci má v 60 bodech. Vložka lunety nemá obvyklou povrchovou úpravu eloxováním, ale je na ní nanesena velmi odolná vrstva DLC.

Ploché sklíčko je vyrobeno z umělého korundu, tedy je safírové. Je na něm nanesena velmi účinná antireflexní vrstva v modrém odstínu a to na vnitřní i na vnější straně. Vypadá to fakt hezky. Pokud máte obavu z poškrábání vnější vrstvy antireflexu, lze objednat sklíčko i s jen vnitřní antireflexní vrstvou, podle vaší volby. To, že se jedná o hodinky vhodné i pro profesionální piloty, připomíná i speciální upevnění sklíčka, které nejen odolává vnějšímu tlaku, ale i dekompresi – náhlému snížení vnějšího tlaku, které má jinak pro hodinky obvykle zničující následky.

Barva číselníku se udává bílá, ale spíš mi připadá velmi jemně krémová, je to Luminova C1. Číselník je plochý jen s natištěnými výraznými číselnými hodinovými indexy a trojúhelníkem na pozici „12“, minutovou škálou, logem výrobce a velmi dobře označenými subčíselníky chronografu – na pozici „12“ minutový čítač (30 minut), na pozici „6“ hodinový (12 hodin). Apertury pro datum a den v týdnu jsou samostatné a trochu snížené pod střed číselníku. Jeden kamarád měl k tomuto řešení výhrady, já mu naopak tleskám. Myslím, že to výrazně zlepšilo čitelnost oproti obvyklejšímu středovému designu.

Ručky v tradičním leteckém tvaru jsou na číselníku velmi dobře čitelné a to včetně ruček čítačů chronografu. Jsou černěné matnou barvou, která neodráží reflexy. Ani nějak nevím, co jiného psát, jsou prostě perfektní a skvěle čitelné.

Luminiscence je na těchto hodinkách vyřešena úplně jinak, než jsem byl zvyklý. Luminiscenční barva se zelenou luminiscencí není nanesena na ručkách a indexech, ale na celé ploše číselníku. Díky tomu není potmě problém využívat všechny komplikace těchto hodinek a to včetně chronografu! Pokud si dobře vzpomínám, tak podobné řešení má asi jen firma Citizen u některých potápěčských modelů. Naživo jsem to viděl poprvé a doufám, že ne naposledy. Je zajímavé, jak v původně hladkém povrchu číselníku je ve tmě vidět jemná struktura, asi daná technologií nanášení luminiscenčního povrchu.

V hodinkách tiká švýcarský (SWATCH) kalibr ETA/Valjoux 7750 – mechanický s automatickým nátahem a současně s možností nátahu korunkou. Jeho komplikacemi jsou zobrazení času, data, dne v týdnu a funkce chronografu s rozsahem měření do 12 hodin. Jen krátce připomenu, že frekvence setrvačky jsou 4 Hz (28.800 kmitů za hodinu), kalibr má 25 ložiskových kamenů (nástavba chronografu nemá prvky uloženy v kamenech), rezerva chodu je 48 hodin a ochranu proti poškození setrvačky nárazem Incabloc. Nárazuvzdornost kalibru odpovídá normě DIN 8308 a odolnost proti zmagnetizování DIN 8309. Je to perfektní a osvědčený kalibr. Přesnost kalibrů od firmy Damasko je pověstná a obvykle je lepší než kritéria pro certifikaci chronometrických kalibrů. Já jsem za pár dní, kdy jsem se s těmito hodinkami seznamoval, nezjistil žádnou odchylku.

Pokud chcete ale něco opravdu dokonalého, zkuste se zamyslet, jestli nestojí za to trochu si připlatit a koupit si hodinky s úpravami firmou Damasko, ty jsou označeny na číselníku symbolem Si. Ano, nemýlíte se, znamená to křemík, ten je použit na krokové ústrojí (DLC-SiC), které v tomto případě není třeba udržovat správně namazané olejem, což se jistě projeví na nižší četnosti servisu. Další úpravy jsou také zajímavé – vyvažovaná setrvačka s vláskem z nemagnetického materiálu EPS®, zesílené uložení hnacího pera, rotor automatického nátahu Damasko s keramickým ložiskem. Hodinky pak procházejí i regulací přesnosti v pěti polohách a hravě splní hodnoty pro přesnost chronometrické certifikace.

Plné dýnko ze stejného materiálu a se stejnou povrchovou úpravou jako pouzdro je šroubovací. Je ploché a na ruce sedí perfektně. Nebudu vás otravovat opisováním množství nápisů, které se na něm soustředně nacházejí, je tam prostě všechno důležité o těchto hodinkách pohromadě.

Černý kožený řemen s bílým kontrastním prošíváním je podšitý silikonem, připadá mi to jako praktické řešení i pro délku životnosti řemenu, určitě tak lépe odolává destruktivnímu působení potu. Jeho šířka je standardní rozměr 22/20 mm a výměnu řemenu usnadňují provrtané nožky pouzdra. Na řemenu je ocelová jazýčková spona s logem, i ona je matná. I s řemenem hodinky váží 118 gramů, a pokud vím, firma Damasko k hodinkám nevyrábí ocelové tahy (bracelet) a je to asi škoda, snad o tom bude do budoucna uvažovat.

Takže pokud hledáte za své peníze kvalitu, zkuste se podívat na značku Damasko. Využití moderních materiálů spolu s precizností výroby dávají záruku dlouholetého spolehlivého využívání těchto hodinek v jakýchkoli podmínkách. Tyto hodinky vás opravdu mohou provázet všude, ať při přechodu Grónska na lyžích, ve výhni pouští nebo při kontaktu se zatím neobjevenými indiánskými kmeny v Amazonii. Hodinky netrpí dnes obvyklými výstřelky ve velikosti nebo pestrosti, takže si je umím představit na vašem zápěstí dopoledne při obchodním jednání i odpoledne na jachtě nebo večer za šera při vyhlídkovém letu ve vaší Cessně. Z těchto hodinek jsem byl opravdu nadšený a vracel jsem je jen velmi nerad. A pokud mne napadá k těmto hodinkám nějaká připomínka, tak se týká asi pouze řemenu, pro moji ruku končil na poslední dírce a prodloužení tak o 2-3 cm bych uvítal. Ale to není nic, co by nešlo snadno vyřešit.

Doufám, že se s hodinkami této firmy zase potkám a už se na to těším.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Hodinky značky Damasko najdete zde: Chronoshop.cz.