O novinkách letošního BaselWorldu vás, naše čtenáře, průběžně informuji, dnes si dáme nadílku zajímavých hodinek z dílny švýcarské firmy Glycine.

zdroj: BaselWorld

A nejdříve trochu historie. V roce 1914 společnost založil Eugene Meylan, ve švýcarském Bienne. Meylan byl nekompromisní, co se hodinek týče a vyžadoval naprostou dokonalost. Brzy z manufaktury začaly vycházet kvalitní extrémně precizní strojky pro dámské hodinky, až miniaturních velikostí, pouzdra hodinek byla často zdobená zlatem, diamanty nebo platinou.

Glycine se tak stal dodavatelem hodinek pro bohaté zákazníky, kteří si mohli hodinky dovolit a ocenili řemeslnou práci hodinářů.

V roce 1931 přišli na trh s vlastním inhouse strojkem s automatickým nátahem, bohužel se pro nedostatek kapitálu strojek příliš nerozšířil. Pokud se budete hodně snažit, podaří se vám sehnat sběratelské kousky signované Glycine Eugene Meylan SA.

Rok 1934 byl rokem chronometrického strojku z dílny Glycine, strojku, který úspěšně prošel všemi náročnými testy oficiální švýcarské kontroly kvality. Hospodářská krize a deprese 30. let si vybrala krutou daň, Švýcarsko bylo odříznuto od tradičních vývozních trhů. Společnosti Glycine se podařilo krizi úspěšně přestát a zúčastnit se basilejského veletrhu v roce 1938. Od té doby Glycine v Basileji nikdy nechyběl.

zdroj: Glycine

A jakými novinkami nás z Glycine překvapili letos?

Do rodiny Glycine Combat přibyly hodinky Glycine Combat Sub. Rozhodně se jedná o jednu z nejoblíbenějších řad hodinek. Výběr komponent je velmi důležitý, hodinky představují spolehlivost a kvalitu. Robustní nerezové pouzdro je vybavené safírovým sklíčkem odolným proti poškrábání a chráněnou šroubovací korunkou. Světelné prvky a přehlednost číselníku zajistí vynikající čitelnost za všech světelných podmínek. Výrazná otočná luneta je nyní k dispozici v zelené, modré a hnědé barvě a dodává hodinkám potápěčský vzhled. Nové modely přicházejí v pouzdře černěném PVD pojmenované „Stealth“ a „Golden Eye“.

„Golden Eye“ se honosí lunetou z 5N růžového zlata:

zdroj: Glycine

„Stealth“ jsou kombinací šedé a černé. Oboje hodinky jsou osazené spolehlivým strojkem ETA 2824.

zdroj: Glycine

Druhou novinkou byl přírůstek do kolekce Glycine Airman – Glycine Airman SST 12. Rok po úspěšném uvedení Glycine Airman SST Chronograph přichází Airman SST 12. Úžasné hodinky spojují minulost a současnost a jsou 25. členem rodiny Airman. Kombinují historický tvar s technologií dneška. Jsou lahůdkou pro cestovatele, zobrazují totiž tři časová pásma, z toho dvě na číselníku. Patříte-li k puristům, pak jistě sáhnete po 24 hodinových hodinkách s dvěma časovými zónami. Hodinky jsou inspirované letadlem Boeing Supersonic Transport (SST), první plánované nadzvukové letadlo, jehož další vývoj byl zrušen v roce 1971 poté, co byly postaveny dva prototypy. V upomínku najdeme rytinu letadla na dýnku hodinek. Glycine zvolil osvědčený strojek ETA 2893, jenž je uložen v elegantním 43 mm pouzdře držícím se elegantního vzhledu původních Glycine Airman. Úzká luneta je zkosená pod ostrým úhlem, původní vzhled drží i korunka přiléhající těsně k pouzdru.

Nové Glycine Airman dostanete ve třech barvách – černé s oranžovou 24 hodinovou otočnou vnitřní lunetou, černé s černou a modré s modrou.

A cena? Začíná na 1.750 CHF.

zdroj: Glycine

Jak vás zaujaly nové Glycine? Mne zaujaly hodně a budeme se snažit je pro vás získat pro vyfotografování a pro recenzi! A opravdu se těším, čím nás firma Glycine překvapí ke svému stoletému výročí. Zaslechla jsem něco o speciální edici pilotních hodinek…

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: Glycine-watch.ch