V lednu 2014 na letošním Salonu International de La Haute horlogerie (SIHH) v Ženevě představila firma A. Lange & Söhne další model řady 1815, označený jen letošním letopočtem, tedy 2014. A tento model bych vám chtěla představit v dnešní aktualitě.


Série 1815 vzdává hold zakladateli firmy Ferdinandu A. Langovi – je to totiž rok jeho narození. Základní ideou pak je návrat ke klasické jednoduchosti při zachování (samozřejmé) preciznosti, na kterou jakou zákazníci této firmy zvyklí.

Asi jediná podstatná změna je ve velikosti – pouzdro verze 2014 má velikost 38,5 mm, základní řada měří rovných 40 mm.

Podívejme se tedy na zblízka na nádhernou práci německých hodinářů: válcovité zlaté pouzdro leštěné do vysokého lesku přechází v subtilní nožky a má výšku 8,8 mm. Taktéž zlatá jemně vroubkovaná korunka na pozici 3 nese gravírované logo firmy.

Ploché safírové sklíčko pod sebou ukrývá bílý číselník, který mi ze všeho nejvíc připomíná krásné staré kapesní hodinky: arabské číslice, dvojitá kružnice minutových indexů, nádherné modřené ručky, vteřinový subčíselník na pozici 6. Jako jediné malé negativum bych viděla absenci jakékoliv luminiscence, což ovšem přesně odpovídá duchu kapesních hodinek.

Jako srdce hodinek je použit in-house kalibr L 051.1. Skládá se ze 188 součástek a má 23 kamenů, pouzdro ze stříbra a rezervu nátahu 55 hodin. Pracuje na frekvenci 21.600 kmitů za hodinu (3Hz) a umí zastavit vteřinovou ručičku (hacking). Pokochat kalibrem se můžete velkým safírovým sklíčkem na dýnku.

Letošní varianta modelu 1815 v sobě snoubí jednoduchost a krásu klasických „cibulí“ s precizností a přesností německých hodinářů. Hodinky se vyrábí ve třech barevných variantách pouzdra – ze žlutého, růžového a bílého zlata. Kožený řemínek prvních dvou variant je hnědý, poslední černý. Jsou to stylové hodinky, které díky velikosti padnou na dámskou i pánskou ruku, nejsou jen strojem na měření času, ale také investicí. Varianta z růžového a žlutého zlata má cenovku $27.100 USD, z bílého zlata pak $28.400 USD.

Autor textu: limi

Zdroj fotografií: www.alange-soehne.com

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.