Potápěčské hodinky mám prostě rád, ať si Robert co chce říká. A značka Doxa je svými hodinkami pro potápěče pověstná. Vždyť vývojářům této značky vděčíme mimo jiné za dnes už tradiční oranžovou barvu. Ano, tu vybrali při svých výzkumech v Bodamském jezeře za nejvhodnější pro potápění – je ji totiž nejdéle rozeznat pod vodou, než se svět ponoří do modré tmy. Byl jsem zvědavý, jak si značka vede po změně majetkových vztahů, nový vlastník této tradiční švýcarské značky totiž bydlí v Asii. Jsem příjemně překvapený, nejen v oblasti potápěčských hodinek, ale třeba i společenských chronografů je stále vidět kontinuita, preciznost a vysoká užitná hodnota hodinek této značky.

Pouzdro hodinek Doxa SUB800Ti je vyrobeno – světe div se – z titanu. Tento materiál se v našich recenzích objevuje stále častěji, jeho použití přináší mnohé výhody. Při stejné pevnosti, jakou má ocel, je asi o 40% lehčí, je odolný proti působení potu, mořské vody a nejrůznějším chemikáliím. A v neposlední řadě je i hypoalergenní, nikl v moderních nerezových ocelích může dělat někdy problémy. A mně se také líbí jeho barva a celkový vzhled hodinek. Použití titanu je určitě i důvodem, proč hodinky i s tahem plné délky mají hmotnost pouze 154 gramů. Není to zas tak málo, ale při použití oceli odhaduji hmotnost nejméně o 100 gramů vyšší.

Design hodinek nezapírá svou inspiraci „klasickými“ 60. lety 20. století. Pouzdro je soudkovité, nebo i vám připomíná snad spíš želví krunýř? Průměr pouzdra (bez korunky) je 45 milimetrů, měřeno přes korunku 47,5 mm, „lug to lug“ 47 mm a tloušťku má úctyhodných 15 mm. Nejsou to tedy hodinky, které by se bez problémů vešly pod manžetu košile, jedná se o profesionální tool nástroj. Tomu odpovídá i povrchová úprava, ta je dokončena matným broušením na všech plochách. Tím je zachována šedá barva titanové slitiny.

Vodotěsnost pouzdra je – jak napovídá i označení hodinek – 800 metrů vodního sloupce, tedy 80 ATM. Jistě je to hodnota více než dostatečná.

Ocelová korunka je šroubovací do pouzdra, nese tradiční logo ryby, její zoubkování navazuje na zoubkování lunety.

Luneta je jednostranně otočná proti směru hodinových ruček, aretaci má ve 120 bodech. Ovládání je naprosto bezchybné, vyžaduje přiměřenou sílu a výrazné ozubení okraje lunety umožňuje její použití i ve vlhku a v rukavicích. Na lunetě najdeme kromě obvyklé minutové škály ještě jednu stupnici, tentokrát ve stopách. Dohromady tvoří pomůcku pro dekompresní přestávky podle požadavků US Navy. Bod na pozici „60“ nese tritiovou skleněnou kapsli.

Sklíčko v hodinkách je safírové s vnitřní antireflexní vrstvou. Jeho tloušťka je impozantní, výrobce použil umělý korund o síle 5 milimetrů! Sklíčko je ploché a částečně zapuštěné pod okraj lunety, průměr má 30 mm.

Číselník je prostě oranžový, je to trochu jiná oranžová barva, než jak jí známe třeba z hodinek Seiko, můžete se podívat do galerie, fotografoval jsem i barevné srovnání s hodinkami Seiko Monster. Také je jednoduchý, přehledný – kromě značky, způsobu nátahu kalibru a konkrétního označení modelu zde „nepřekážejí“ žádné nápisy. Minutová škála po obvodu je černě tištěná, hodinové indexy tvoří kombinace tisku a plastických bílých čárek. To jsou skleněné trubičky s luminiscencí a obsahem plynného tritia od firmy mb-microtec. Už jsme o tomto způsobu osvětlení několikrát psali. Trubičky svítí stále, ale jen v šeru nebo ve tmě to doceníte plně. Číselník doplňuje datová apertura s černým orámováním, datový kotouč je bílý s černým tiskem.

Ručky jsou ocelové, černě lakované. Nejnápadnější je – jak už to u potápěčských hodinek bývá – minutová, hodinová ručka vedle ní trochu zaniká. Subtilní sekundová ručka výčet doplňuje.

Na fotografii se můžete podívat na ukázku luminiscence. Je perfektní!

V hodinkách je švýcarský kalibr ETA 2824-2, je to mechanický strojek s automatickým nátahem. Rezervu chodu má cca 40 hodin, frekvenci setrvačky 4 Hz (28.800 A/h), obsahuje 21 ložiskových kamenů. Jedná se o mnoha lety prověřený spolehlivý a odolný kalibr. Pokud vás zajímají další podrobnosti, najdete je v specializovaném článku.

Ocelové dýnko je plné, nehledejte v něm žádný průhled na kalibr. Je poměrně vystouplé a kromě technického popisu i zde najdeme logo – tedy znovu rybu. Přes to, jak je dýnko vystouplé, na zápěstí sedí skvěle.

K hodinkám se dodává titanový tah z plných článků, včetně koncovek. Jednotlivé segmenty jsou buď matné, nebo leštěné, celek vypadá velmi pěkně a také masívně. Tah má snad nejdokonalejší sponu, co jsem zatím viděl, má pojistku proti otevření a plynule nastavitelnou extenzi pro nošení hodinek přes neopren. I na sponě najdeme obvyklé logo. Šířka tahu je u pouzdra 22 mm, u spony 20 mm, jeho tloušťka je 3,7 mm. Případná výměna tahu za gumový pásek nebo NATO-strap bude jednoduchá, stěžejky jsou šroubovací, stačí mít k dispozici malý šroubovák, ten je součástí balení. Krabička na tyto hodinky připomíná tlakovou potápěčskou láhev, hodinky jsou v ní uloženy v měkké pěně.

Tak jak se vám Doxa SUB800Ti Sharkhunter líbí? Přiznám se, že mně moc. Jsou to hodinky, které v sobě spojují to nejlepší z tradice značky Doxa s novými materiály a dokonalým provedením. Opravdu nevím, co jim vytknout. Je potěšující, že se tato značka udržela a stále produkuje hodinky, které je radost vlastnit a nosit. Jestli hledáte ty správné „hodinky k vodě“, zkuste hledat u značky Doxa. Mimochodem jejich specifikace odpovídají armádní normě MIL-PRF-46374G. Jejich česká cena není nízká, hodinky stojí 69.100 CZK (referenční číslo 801.50.351.11). Ale stojí za to!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!