O kráse, preciznosti i technické invenci hodinek Seiko jsem přemýšlel už několikrát. Naposled jsem byl unešený provedením Grand Seiko modelu Snowflake (SBGA011G). Končil jsem tehdy svoji recenzi doporučením, ať si svoje hodinky Grand Seiko určitě koupíte.

Hodinky se značkou „GS“ se vyrábí už od roku 1960, tehdy japonský výrobce pocítil potřebu kupců po výjimečnosti, po luxusu, který lze nosit na zápěstí – ať už jako připomenutí sociálního statusu, nebo jen tak pro radost, kupec v nich získává vždy „pure perfect quarlity“.

A dnes pro vás mám hodinky sice ze stejné „stáje“, jako Snowflake, ale zase jiné. Tento model není pro formální příležitosti, ale je to klasický model pro potápěče nebo pro všechny aktivity s vodou související. Pojďme se podívat na Grand Seiko SBGA029G.

Pouzdro je z nerezové oceli (316L) a rovnou zmíním povrchovou úpravu. Pouzdro je dokončeno leštěním do vysokého lesku – jeho oblé boky i zkosené hrany jsou opravdu zrcadlově lesklé. Jen přední strana masivních nožek je dokončena broušením a zůstala matná. Rozměry se u tohoto provedení pouzdra měří těžko, ochrana korunky trochu zkresluje průměr pouzdra. Já jsem změřil průměr asi 43 milimetrů bez korunky, s korunkou 47,5 mm, „lug to lug“ 51,5 mm a tloušťku pouzdra 13,7 mm. Hodinky jsou tedy na zápěstí poměrně výrazné, ale ne přehnaně velké, spíš tak přiměřeně k typu hodinek, ke kterému se hlásí. Přece jen potápěčské hodinky jsou v kategorii „tool“.

Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil na 200 metrů vodního sloupce, výslovně je tu zdůrazněno, že hodinky jsou vhodné i pro přístrojové potápění. Musím opakovat, že značka Seiko to s vodotěsností myslí vážně a hodnota 20 ATM neznamená „snad až“, ale „nejméně“. A to je v praxi hodně velký rozdíl.

Korunka tohoto modelu je šroubovací do pouzdra, proti poškození je částečně kryta jeho výstupky. Ovládání hodinek korunkou je dokonalé, opravdu není, co mu vytknout. A plastický vzor „GS“, který ji zdobí, je moc pěkný.

Ocelová jednostranně otočná luneta má klasické provedení pro tento typ hodinek. Otáčení proti směru hodinových ruček je klasické, prý má případné pootočení posunout z kategorie „fatální chyba“ do pouze „nepříjemné“. Ale pootočení mi nedělá starosti, luneta je fixována ve 120 polohách. Průměr lunety je 44,2 mm, mírně tedy přesahuje rozměr pouzdra – i to má jistě vliv na snadnou a jistou manipulaci s ní.

Vložka lunety je vyrobena z oceli, ale má „hard coated“ úpravu. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že povrch tvoří vrstvička karbidu titanu, luneta je tedy extrémně odolná proti poškrábání. S touto technologií už mám osobní velmi dobrou zkušenost z hodinek Seiko SUN005.

Sklíčko o průměru 34 milimetrů je samozřejmě vyrobené ze syntetického korundu – tedy safíru. Je tedy extrémně tvrdé a odolné. Výrobce ho obdařil nenápadnou antireflexní vrstvou, tím jsou minimalizovány odlesky a zážitek z pozorování číselníku „neexistujícím“ sklíčkem je mimořádný.

Černý matný číselník je snad až puristicky čitelný a přehledný. Ale i zde si klidně můžete vzít lupu a sledovat ty jemné dokonalé detaily, kterými se luxusní hodinky odlišují od pouze drahých hodinek. Věřím, že i vás zaujme leštěná obruba výrazných hodinových indexů s luminiscenční výplní, precizní provedení distančního kroužku s minutovou škálou nebo bíle orámovaná datová apertura. Kruhová výseč ve spodní části číselníku je škála, na které vám leštěná ručka ukáže rezervu nátahu kalibru – ano, jsou to tři dny. Snad jen… ano, i na tomto číselníku by mohlo být kovové leštěné a plastické logo výrobce.

Ručky svými tvary odkazují k profesionálním potápěčským modelům Seiko Marine Master. Povrchovou úpravu mají dokončenu kartáčováním, jen sekundová ručka je leštěná s lakovaným zakončením. Všechny ručky jsou vybaveny luminiscenčními prvky a jsou skvěle čitelné. A základní trojici doplňuje, jak už jsem psal, subtilní ručka ukazatele rezervy nátahu.

Jestli vám tvar ruček také něco připomíná, máte pravdu. Je velmi stejný jako u modelu Marine Master Profesional (SBBN017), jen se trochu liší v proporcích.

Hodinky Seiko tradičně provází výrazná luminiscence s velmi dlouhou výdrží. Ani u GS modelů tomu není jinak a luminiscence tohoto modelu je více než uspokojivá.

Srdcem těchto hodinek je (in-house) Seiko kalibr s označením 9R65. O kalibrech vybavených technologií Spring Drive už dříve psal Táda, pokud vás zajímají detaily, najdete je v samostatném článku zde. Takže jen krátce připomenu, že se v něm spojuje to nejlepší z mechanických i elektronických technologií, strojek je takovým hybridem toho nejlepšího z obou světů, které jsou zdánlivě v naprostém protikladu. Výsledkem je odolnost a nenáročnost mechanického provedení, ovšem spojené s mimořádnou přesností quartzové technologie. I přesnost těchto hodinek se pohybuje v zázračných hodnotách s odchylkou do 1 sekundy za den. A velmi příjemným bonusem je prodloužená rezerva automatického nátahu, ta dosahuje hodnoty 72 hodin. Kalibr obsahuje 30 ložiskových kamenů a odolnost má 4800 A/m (60 gauss).

Všechny kalibry mají chronometrické testování přesnosti chodu. Testování kalibrů probíhá v 6 různých polohách (C.O.S.C pouze v pěti) při různých teplotách. Testování je dokonce o dva dny delší. Myslím, že mnoho tradičních švýcarských značek by mělo potíže s tím, aby jejich kalibry splnily chronometrický standard Seiko. Zajímavým detailem je to, že některé z komponentů (setrvačky, vlásky) jsou tak technicky vyspělé, ze je u Seiko nakupují i švýcarští výrobci, například TAG Heuer.

kalibr Spring Drive – zdroj Seiko

Kalibr skrývá ocelové šroubovací dýnko. To je jemně broušené v ploše a leštěné po obvodu. Pokud vás nezajímá technický popis a číslování, i tak vás zaujme hrdý heraldický lev v jeho středu. I zde je provedení výrazně plastické a dokonalé. A jak ploché dýnko sedí na zápěstí? Zkuste si to sami – a věřím, že i vám se nebude chtít tyto hodinky už vracet.

Ocelový nerezový tah – samozřejmě z plných dílků včetně koncovek je parádní. Většina plochy jeho dílů je broušená, jen dvě leštěné linky a leštěné okraje připomínají, že i „tool“ provedení může být i krásné. A stejně dokonalý, jako tah, je i jeho spona. I ona je broušená a má leštěné zkosené okraje, i na ní je plastické výrazné logo „GS“. Ale není jen pěkná, ale rozhodně i praktická. Po odklopení vnější pojistky proti otevření je možné ji posouvat a tím tah prodlužovat. Funguje to nejen jako neoprenová extenze, ale věřím, že i občasné posunutí o jeden – dva zoubky se může hodit. Podobnou sponu mám v titanovém provedení u svých „Seiko Sumo“ – a zvykl jsem si na ni zatraceně rychle. Podvědomě něco podobného hledám už u všech svých ostatních překlápěcích spon.

Hodinky nejsou žádný „drobeček“, i s plnou délkou tahu mají hmotnost 201,5 gramů. Neni to rozhodně málo, hodinky po sobě nezanechávají na zápěstí „plastový“ pocit. Ale je to ještě nositelná hodnota, měl jsem na ruce i výrazně těžší hodinky. Ale jestli máte raději lehčí váhu a pouzdro a tah z titanu, podívejte se po modelu SBGA031.

A jaký je dnes můj závěr? Bože! Já je chci! Ano, značka Grand Seiko nemá v Evropě takový věhlas, jako švýcarské modely. To je ale asi tak všechno, co se těmto hodinkám dá vytknout. Jsou dokonalé, esteticky vyvážené, precizně vyrobené a mají i „něco navíc“, tedy kalibr, který v sobě spojuje tradici se zázračnou inovací. Překážkou může být snad jen jejich cena – ta je v ČR asi 170.000 CZK. Ale věřte mi, stojí to za to! Nekoupíte zachovalou ledvinu? Nebo dvě?

Věděli jste, že každé hodinky Grand Seiko sestaví celé jen jeden hodinář? Ten je také testuje a zajišťuje jejich servis po celou dobu jejich životnosti. I to něco vypovídá o tom, jak moc to značka Grand Seiko myslí vážně se svými zákazníky.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkuji Koscom.cz

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!