Tyhle hodinky mne zaujaly na první pohled. A to svojí deklarovanou odolností proti poškození – podobně, třeba jako hodinky značky RADO. A také „hybridní“ technologií svého strojku, firmou Seiko pojmenovanou jako „Kinetic“. Že jsou hodinky značky Seiko vyráběné přímo ve vlastních továrnách a to včetně všech součástí, o tom jsem už mluvil. O tom, že Seiko umí jak laciné a přitom spolehlivé hodinky, tak i technické a designérské lahůdky, také.

Podívejme se na technologii KINETIC. V kostce jde o to, že jak mechanické, tak i quartzové strojky mají svá omezení daná přímo použitými technologiemi. A konstruktéři firmy Seiko se několik z nich snaží odstranit spojením jak mechanického strojku s automatickým nátahem a quartzového oscilátoru. Výsledkem je přesný, odolný strojek, který svoji energii bere z dobíjecí baterie. A ta je dobíjena pohybem ruky při běžném nošení, stejně jako mechanické hodinky. Je to důvtipné a účinné. Technologii KINETIC konstruktéři Seiko dotáhli ještě dál a po desetiletí vyvíjeli strojek s plynulým pohybem vteřinovky a přitom na elektro-mechanických základech. Strojky Spring Drive jsou opravdu vyspělé a krásné. Ale o tom třeba tady.

Začnu netradičně, tedy od strojku. Podle „skákavého“ pohybu vteřinovky je quartzový, podle rotoru automatického nátahu, který je vidět průhledem v dýnku, je mechanický. Pravdou je obojí. Kalibr 5M65 se opravdu snaží být technicky vyspělejším bratříčkem obou. A daří se mu to velmi dobře. Rezerva chodu tohoto strojku je až půl roku. Přesnost jsem vypozoroval kolem +1,5 sekundy měsíčně, což je také dost zajímavá hodnota, prakticky je na úrovni kalibrů s teplotní stabilizací. A jako „přidanou hodnotu“ má strojek ještě zobrazení data (bohužel kalendář není perpetual) a zobrazení druhé časové zóny (GMT).

zdroj - Seiko

U toho bych se rád zastavil. Má zkušenost se švýcarskými mechanickými strojky s touto komplikací říká, že v první poloze korunky se na jednu stranu skokově mění datum, na druhou skáče po hodinách GMT ručka. Tady je to jinak. Nastavení GMT ručky je svázáno s druhou polohou korunky a hodinovou a minutovou (a vteřinovou – hacking) ručkou. Takže si nastavíte jednou (v případě přechodu na letní/zimní čas) dvakrát ročně místní časovou zónu. A nastavení běžné hodinové ručky je svázáno v první poloze korunky s datem a je tedy možno bez zasahování do přesného času hodinovou ručku (a datum) posouvat volně dopředu a dozadu – podle aktuální časové zóny. Možná to vysvětluju složitě, ale pro použití je to velmi jednoduché a při cestování velmi šikovné. A pro někoho může být důležitá i moje osobní zkušenost – vteřinová ručka skáče přesně na indexy po celém obvodu.

A jak poznáte, jak moc nebo málo je dobitý akumulátorek v hodinkách? I na to konstruktéři pamatovali. Stačí zmáčknout tlačítko nad korunkou na pozici „2“ – a to nejlépe ve chvíli, kdy vteřinová ručka ukazuje na „12“ index. Ručka se posune do některé z poloh, které jsou vyznačeny i na číselníku, v minutových indexech 5, 10, 20, 30. Jednotlivé polohy ukazují rezervu chodu na 2-3 dny, týden, měsíc a 4-6 měsíců. Jednoduché, přehledné. Původně jsem měl obavy, jak udržím strojek v chodu, když tyto hodinky nosím jen občas. Ale rotor automatického nátahu funguje i na watchwinderu a hodinky to v chodu bez problémů udrží. Pokud ale hodinky budete nosit a chcete je udržet v chodu pouze svým pohybem, výrobce udává v manuálu, že pohyb ruky při chůzi na cca 700 metrů vám spolehlivě nabije hodinky na celý den.

zdroj - Seiko

Na počátcích firma Seiko osazovala do svých KINETIC kalibrů (série 5M2x – zhruba do roku 2000) dobíjecí kondenzátory (EECW2R4E334), ale po potížích s kapacitou a životností se konstruktéři rozhodli ke změně a vyvinuli dobíjecí LiOn baterie (EECW2R4E334). V současné době se kalibry osazují bateriemi už ze společného vývoje Seiko a firmy Maxell Corp. (TC920S). Pokud chcete podrobnější informace, asi vyčerpávající data najdete tady (anglicky).

Pouzdro hodinek je z nerezové oceli. Jeho tvary jsou zajímavé a neotřelé, mně se zvlášť líbí boční frézované profily. Konstrukční zvláštností je i upevnění nožek, ty jsou k pouzdru upevněny výkyvně. Tedy řešení, které napomáhá tomu, že hodinky se přizpůsobí různému obvodu a tvaru zápěstí. Něco podobného jsem viděl zatím jen u hodinek švýcarské firmy XEMEX, ale připadá mi, že tady je to dotaženo k dokonalosti. Pouzdro hodinek je na povrchu potaženo velmi tvrdou a odolnou vrstvou průhledného karbidu titanu. Rozměry pouzdra jsou 45,5 x 14 mm, šířka tahu je 20 mm, hodinky jsou poměrně mohutné a určitě vzbudí pozornost.

Luneta je také odolná a z potažená TiCN – tentokrát v černé barvě. Potah je odolný, ale pod ním je „jen“ ocel, takže se na ní bývalému majiteli podařilo vyrobit ťukanec, ale poškrábat ji asi není možné. Luneta není otočná, i když zoubkování po obvodu by k tomu svádělo, a přišroubovaná je k pouzdru čtyřmi nerezovými imbusovými šroubky. A ještě jeden postřeh – na lunetě je vidět každý dotek, pokud vám to vadí, budete jí leštit a leštit a leštit.

Korunka nenese značku výrobce, není šroubovací, je lesklá a černá, asi také potah TiCN. Ovládání hodinek je s ní jisté a ani mi nevadí, že není šroubovací, korunka na svém místě drží spolehlivě.

Číselník má kovové plastické indexy vyplněné luminiscenční barvou, indexy na pozicích „6“, „9“ a „12“ jsou zdůrazněny šířkou. Vnitřní škála napomáhá při určování kapacity baterie, jak jsem psal výše. Okénko zobrazení data neruší. Celý číselník je skvěle čitelný. Zobrazení 24 hodinové škály času ve druhé časové zóně najdete po obvodu, sudé hodiny nesou číselný index, liché jsou označeny pouze tečkou.

Ručky jsou rovné zahrocené s bílým lakováním a bílou výplní luminiscenční barvou, vteřinová byla ponechána v barvě oceli a vyleštěna, GMT je červeně lakovaná.

A pro Seiko typická příjemná luminiscence, ale musím přiznat, že nevydrží svítit tak dlouho jako u divers modelů.

Ocelové dýnko s průhledem je k pouzdru upevněno závitem. Průhled otvírá pohled na kalibr, který není zdobený, ale i tak je fascinující!

Nerezový tah z plných článků je velmi kvalitní, ale není možné ho měnit třeba za kožený řemen, na sundávání potřebujete speciální nástroj. Nerezová spona s dvojitou pojistkou je pevná a komfortní, jedinou připomínku mám k možnostem úpravy délky tahu – ve sponě jsou jen dvoje otvory pro úpravu délky, hodil by se větší rozsah. Články tahu asi také nesou (asi jen na vnější straně?) odolný povrch. Tak jak tak na nich za dobu používání nejsou žádné obvyklé stopy nošení nebo škrábance.

Minerální sklíčko je tak trochu slabinou těchto hodinek. Odolnost proti poškrábání je menší, než u safíru, nemá antireflex. Ale za ty peníze… Minerální sklo je i v průhledu v dýnku.

Vodotěsnost mají tyto hodinky dostatečných 10 BAR – tedy deklarovaných 100 metrů. V praxi by jim tedy neměla voda při běžném použití nebo při plavání ublížit.

Hodinky vlastním něco přes rok, nosím je sice jen občas, ale nadšený jsem z nich stále. Pokud hledáte odolné a v podstatě bezúdržbové hodinky za laciný peníz, zkuste se podívat na řadu Seiko SUN. V současné době se tyto hodinky dají koupit za cenu kolem $500, na Amazon.com je ale už najdete od cca $180 – a to už je určitě zajímavé!

A co bych na hodinkách změnil nebo doplnil já? Jednoznačně safírové sklíčko, sponu a třeba perpetual kalendář, ale na ceně by se to určitě projevilo. Za ty peníze to jsou skvělé hodinky a já koupě vůbec nelituji!

Mauál ke kalibru 5M65

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi a Seiko Co.

Album všech fotografií.

Za zapůjčení rekvizit děkujeme Penshopu.cz.