Tak a je to tady! První a jediný prodejce v České republice získal zastoupení značky Grand Seiko – a to Koscom. Že hodinky s touhle značkou neznáte? Ale to je škoda! Hodinky Grand Seiko patří k tomu nejlepšímu, co vyspělý japonský průmysl produkuje. Nepatrně výš (a o dost dražší) je snad už jen značka Credor, která ovšem patří také ke koncernu Seiko. A pokud jste pilní čtenáři – tak jistě víte, že v dílnách Seiko se vyrábí vše, znovu opakuji vše, co je k výrobě hodinek třeba. Ano, u Seiko nemají potřebu nakupovat různé technické komponenty po světě, naopak, ledacos od nich nakupuje celý svět. Takže in-house kalibr znamená „vlastní až do posledního šroubku“. Ale zpátky ke značce Grand Seiko. Design hodinek této značky je umírněný, bez přílišných výstřelků, je zde vidět kontinuita s historií značky Seiko i s ostatními (nižšími) řadami. Vždy to jsou „nenápadné hodinky“. Na zápěstí svého obchodního partnera byste je možná klidně přehlédli, vždyť má „jen nějaké Seiko“, pak ale vezmete do ruky lupu a zastaví se vám dech.

Pouzdro těchto hodinek je vyrobeno z titanu. Ten je upraven do konečné podoby kombinace ploch broušených do sametového lesku a leštěných boků a hran. Tvar pouzdra je klasický v pravém smyslu toho slova, vlastně ho nebylo nutné měnit už od 60. let 20. století. Hodinky tak získávají nadčasový design. Zajímavé je i to, že tento vzhled si značka Seiko neponechává jen pro svou řadu Grand Seiko, ale i nižší řady – Seiko 5 nebo Seiko Spirit, což je velmi zajímavé a příjemné. Rozměry pouzdra jsou přizpůsobeny jejich využití jako doplňku k formálnímu oblečení, přitom ale hodinky nejsou zbytečně malé. Průměr pouzdra bez korunky je 40,5 milimetrů, s korunkou 45 mm, „lug to lug“ 48,5. Výška pouzdra je pouze 13 mm.

Vodotěsnost pouzdra je nadstandardně vysoká, výrobce garantuje odolnost do 100 metrů vodního sloupce. Ještě připomenu, že zatímco u jiných značek to znamená „nejvýše až“, tak u značky Seiko je to „nejméně“. Hodinky tak kromě univerzálních rozměrů mají i univerzální použití, třeba při sportovních aktivitách.

Signovaná korunka má proporce „tak akorát“ (5,9 mm) a ovládání hodinek s ní je bezchybné. Kalibr, použitý v hodinkách, je možné korunkou i natáhnout a pohled na ochotně se posunující ručku ukazatele rezervy nátahu je magický! Korunka není (přes vysokou vodotěsnost) šroubovací do pouzdra, ale nepředpokládám, že by to vadilo. Zajímavé je i její uložení, při domáčknutí jemně pruží. Ještě jsem se s tím nesetkal, musím teprve přijít na to, k čemu je to dobré.

Ploché sklíčko o průměru 35 milimetrů je safírové a je vybaveno nenápadnou bezbarvou antireflexní vrstvou. K jeho průzračnosti i odolnosti nelze mít žádné námitky.

Číselník je sněhový. Opravdu, vezměte si lupu a podívejte se sami. Vypadá jak čerstvě napadaný sníh za noci, kdy mrzne až praští, kdy čerstvou závěj jemně dotváří vítr. To jsem se nechal unést, ale ono to tak opravdu je. Neumím si představit technický proces, kterým by vzniklo něco tak pravidelného a současně jemně, velmi jemně nepravidelného. Ano, na číselníku je i tištěná minutová škála, lesklé plastické logo „Seiko“ i „GS“, lesklá datová apertura (bílý datový kotouč s černým tiskem) a plastické lesklé kovové hodinové indexy. Také je zde subčíselník, tedy kruhová výseč, se škálou ukazatele rezervy nátahu. Černý tisk ještě doplňuje, že GS znamená „Grand Seiko“ a připomíná technický zázrak hybridního kalibru „Spring Drive“. To vše na číselníku vidět můžete, ale váš pohled stejně přitáhne zázračně čerstvě napadaný sníh, to se klidně vsadím.

Hrotité ručky svým provedením odpovídají indexům číselníku. Kromě dokonalého provedení je na nich úžasný drobný detail, jejich hrany jsou samozřejmě leštěné, ale ne kolmo, ale v ostrém úhlu na rovinu jejich průřezu. V praxi to znamená, že jak indexy, tak i ručky si vždy najdou alespoň trochu světla, aby se zaleskly. A výčet by nebyl kompletní bez subtilní hrotité sekundové ručky. Ta je krásně modřená. A doporučuji si udělat trochu času na její pozorování. Pohybuje se plynule, opravdu plynule, plynuleji, než kdyby hodinky měly ryze mechanický kalibr. Ten úžasný klouzavý pohyb se dá srovnat snad jen s pohybem sekundové ručky ladičkových hodinek. Luminiscenci jsem na těchto ručkách nehledal, není tam. A nijak mne to nemrzí.

V hodinkách je kalibr Seiko 9R65A. Je to mechanický kalibr s automatickým nátahem. No vlastně tak úplně ne, v kalibru je pro ovládání přesnosti pohybu setrvačky použita technologie Spring Drive. Této technologii se věnoval před časem už Táda v samostatném článku, doporučuji, abyste se na něj podívali pro připomenutí. Jen dodám, že kalibr má možnost ručního nátahu, rezervu chodu 72 hodin a zaručenou přesnost do 1 sekundy denně. Třicet ložiskových kamenů doplňuje zdobení odvážnými ženevskými pruhy a precizní gravírování. Kalibr je technicky dokonalý a současně i krásný.

Pouzdro doplňuje leštěné titanové dýnko se safírovým průhledem na kalibr a technickým popisem tohoto modelu. Dýnko je příjemně ploché a na zápěstí sedí perfektně.

Titanový je i tah (bracelet), se kterým se hodinky prodávají. U pouzdra má standardní šířku 20 mm, u spony 18, tloušťku jsem změřil 3,5 mm. Není problém ho vyměnit třeba za kožený řemen, ale byla by to škoda, vypadá vážně pěkně. Povrchovou úpravu má podobnou jako pouzdro, kombinace ploch broušených do saténového lesku s lesklými leštěnými prvky. Tah doplňuje překlápěcí spona s výrazným plastickým logem. Hmotnost titanu se příznivě projevila na celkové váze hodinek – i s tahem, je to jen 101 gramů. Nošení bude i z tohoto hlediska luxusně pohodlné.

Co říct závěrem? Jestli máte na to, abyste si koupili hodinky Grand Seiko – a tím nemyslím jen peníze – kupte si je, i když levné nejsou, to vám předstírat nebudu (148.730,- CZK). Spíš to ale myslím tak, jestli máte na to, abyste dali tolik, co za hodinky značky Rolex za „obyčejné Seiko“? Získáte neuvěřitelnou technickou vyspělost spolu s nadčasovým elegantním luxusním designem. A také naprosto dokonalé provedení. Ono při makrofotografiích hodinek vidím spoustu věcí, které bych někdy raději vidět ani nechtěl, ale to rozhodně neplatí pro hodinky Grand Seiko, ty jsou dokonalé při každém zvětšení.

A pokud na jejich koupi nemáte, nevadí, třeba k tomu dospějete. Tak jak tak doporučuji, abyste si vzali lupu a poprosili hodné prodavače v Koscomu, jestli by byli tak laskaví a hodinky vám alespoň na chvilku půjčili. Stojí to za to. Já už svůj sen mám, jsou to tyto Snowflake!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz!

Jestli se vám tyto hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.