Dnešní aktualita nás zavádí zase do trošku jiných vod, než jste od nás zvyklí: nebudou to žádné tool hodinky. Chtěla bych vám totiž představit luxusní pánské cestovní hodinky Cartier Tortue Multiple Time Zone. Já jim začala říkat „želvičky“. Pokud hodně cestujete a pohybujete se mezi časovými pásmy, je tato novinka pro vás jako stvořená!

Firma Cartier sice není primárně firmou hodinářskou, ale šperkařskou a věnuje se i výrobě různého luxusního zboží, ovšem jejich hodinková „sekce“ je velmi zajímavá: nejenže vyrábí zajímavé luxusní hodinky, ale má i vývojářskou dílnu a vlastní kalibry.

Ale pojďme k „želvičkám“. První model v pouzdře, podobném želvímu krunýři, vyrobili u Cartierů už v roce 1912. Postupně od jednoduchých strojků bez komplikací a s cizími kalibry přes jednoduché chronografy a Big Date se dostali až ke kalibrům vlastní výroby, které nesou takové komplikace, jako je perpetuální kalendář nebo nastavení více časových pásem.

Zlaté pouzdro těchto hodinek je opravdu monumentální, 51 milimetrů dlouhé, 45,6 mm široké a 17,2 mm vysoké. Pod safírovým sklíčkem najdeme plastický, ale dobře čitelný číselník. Hlavní plocha číselníku je bílá a zdobená nádhernou soustřednou a mírně vlnkovanou guilloché. Kruhovým výřezem vidíme nejspodnejší vrstvu ukazatele den/noc v barvě modré a stříbrné. Horní členitá a prořezávaná vrstva nese černé římské hodinové indexy a stylizovanou mapu světa v modrostříbrném provedení. Hodinová a minutová ručka jsou černěné, ručka spodního ukazatele den/noc má černěnou jen špičku a vteřinovou ručku hodinky vůbec nemají. Korunka je zdobená broušeným safírem – kabošonem, jak je to u značky Cartier obvyklé.

V hodinkách tepe in-house Cartier kalibr 9914 MC s automatickým nátahem (rezerva nátahu 48 hodin), který se skládá z 283 dílů. Má 27 ložiskových rubínů a frekvenci 28.800 kmitů/h (4 Hz). Podívat se na něj můžete proskleným dýnkem, na němž jsou gravírované i technické informace o modelu. Vodotěsnost tu sice vypsaná není, ale výrobce udává pouhých 30 metrů vodního sloupce. Můžete tedy při vystupování z letadla zmoknout, ale to je tak všechno, do bazénu si vemte jiný model.

A kdeže je ta komplikace více časových zón? Na levém boku hodinek průzorem ze safírového skla vidíme datový kotouč, na němž jsou natištěny názvy měst a který se snadno nastavuje tlačítkem na pozici indexu dva. Dokonce tyto hodinky zohledňují i letní a zimní čas! Seřizování je velmi snadné, a dá se dokonce zvládnout jen jednou rukou. To bylo cílem výrobce – umožnit těm, kteří cestují, snadné a rychlé přenastavení času do aktuálního místního, bez složitého návodu a přeplněného číselníku. A to se jim, myslím, povedlo na jedničku, nemyslíte?

Hodinky se vyrábí ve dvou variantách – z bílého a růžového zlata, obojí doplněné černým řemínkem z krokodýlí kůže a zlatou signovanou sponou. Cena je taková, jakou lze u tak luxusního zboží očekávat, hodinky z bílého zlata stojí 46 200 USD a z růžového 43 100 USD.

Autor textu: limi

Zdroj fotografií: Cartier

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.