Už dvacet pět let ručí firma Luminox za to, že splní, co říká její logo a její hodinky budou snadno čitelné více jak dvacet pět let ve dne, v noci. Toto mají zaručit borosilikátové žáruvzdorné skleněné kapsle obsahující plyn tritium, které neustále vyzařují světlo a nelze je poškodit vodou ani korozivními látkami. Také hodinky Luminox Air A.9421 (nebo také P-38 Lightning) se úspěšně snaží dostát pověsti precizních, ve Švýcarsku vyrobených hodinek, s možností doprovázet svého majitele na každém kroku.

Jen krátce se zastavím u jejich „kódového označení“ P-38 Lightning – ano, je to slavné bojové letadlo z WWII a tyto hodinky jsou jeho připomínkou a poctou.

Poduškové pouzdro je z nerezové kartáčované oceli a jeho průměr je 44 mm a výška 14 mm – nepůsobí tedy nijak drobně. Pouzdro má výraznou ochranu korunky s výřezem pro lepší manipulaci s vroubkovanou korunkou. Luneta je také z nerezové kartáčované oceli po okraji nese vroubkování, které usnadní manipulaci, ve středu pak černým hliníkovým kroužkem se stříbřitou škálou druhé časové zóny.

Sklíčko je safírové s antireflexní vrstvou. Dýnko je šroubovací, zašroubováním lze zajistit i korunku, proto výrobce ručí za odolnost proti nárazu a vodotěsnost do 200 metrů/ 20 ATM. Strojek hodinek je quartz Ronda 515, s životností baterie 45 měsíců. Hodinky doplňuje černý kožený řemínek. Celková hmotnost hodinek je 120 gramů.

Číselník je jednoduchý, černý s velikými, přehlednými stříbřitými číslicemi. „Na třetí hodině“ je umístěna datová apertura a mezi čísly a lunetou již zmiňované skleněné kapsle, které umožňují noční odečet času. Ve středu ciferníku je umístěna 24 hodinová stupnice pro další časovou zónu.

Ručky ve tvaru tužky jsou také opatřeny tritiovými kapslemi. Pro běžné časové pásmo je zabarvení kapslí zelené, stejné jako na hlavním ciferníku, ručka pro další časová pásma je pak zabarvena ledově modře, stejně jako dvanáctá hodina ciferníku.

Aby hodinky mohly splnit požadavky odolnosti, je nutné, aby byla výroba naprosto precizní. I proto se jejich výroby ujala curyšská firma Mondaine Watch Company. Hodinky pro pověstnou kvalitu používají i mnohé speciální jednotky americké armády, za všechny jmenujme US Navy SEALs, US Air Force, ale také záchranáři, potápěči a piloti. Myslím, že tyto hodinky ocení každý, kdo preferuje, jednoduchost, praktičnost a účelnost, ať je to voják, záchranář, nebo jen nadšený oddílový vedoucí, jež vede děti ke sportu a lásce k přírodě, a v kterém stále hoří touha po dobrodružství.

V podobném designu se vyrábí i různé modifikace, třeba chronograf s komplikací Big Date. Rozhodnutí zda GMT za cenu okolo $600 USD, nebo chronograf a Big Date za $795 USD, je tedy jen na vás.

Autor textu: Tara

Zdroj fotografií: www.luminox.com

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!