Jsou hodinky, kvůli kterým by byl člověk schopen asi mnoha pošetilostí – třeba prodat ledvinu, či snad raději svou rodinu do otroctví? Kdo ví? A pro mne to jsou třeba zrovna tyto Officine Panerai – Luminor 1950 3 Days Chrono Flyback Automatic Acciato (PAM00524). Že máte ve svém wishlistu na podobném místě úplně jiné hodinky? To nevadí, pojďte si je aspoň prohlédnout.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli ( AISI 316L), povrchová úprava byla dokončena matným broušením na všech plochách – kromě lunety, ta je vyleštěna do zrcadlového lesku. Pro urostlou ruku jsou rozměry poduškového pouzdra velmi příhodné, průměr je 44 milimetrů (bez korunky), 50,5 mm i s ochranou korunky. „Lug to lug“ jsem naměřil kupodivu jen 54,5 mm. Tloušťka pouzdra (i s mírně klenutým sklíčkem) je 17,2 mm, při zasouvání hodinek pod manžetu košile tedy budete mít trochu potíže, ale kdo by takovou krásu schovával?

Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil „jen“ na 100 metrů vodního sloupce, tedy 10 BAR. Sice to tyto hodinky vyřazuje ze zařazení mezi potápěčské hodinky, v praxi to znamená, že hodinky si s vodou budou rozumět více, než dobře. Jen bych asi nepokoušel štěstí a nemačkal pod vodou tlačítka chronografu.

Korunka je kryta přítlačným můstkem s pákou, která chrání těsnění korunky proti neúmyslnému povytažení pod vodou. I proto se někdy hodinkám OP s tímto zařízením nadsazeně říká „hodinky s uchem“. Funguje to skvěle. Možná bych s tím měl počkat až na výčet komplikací kalibru, ale nedá mi to – korunka v první poloze seřizuje samostatně hodinovou ručku. Proč? Inu přehazování časových pásem je s těmito hodinkami velmi jednoduché – a nijak to nenaruší přesné seřízení hodinek.

V pouzdře jsou naproti korunce zapuštěna dvě tlačítka, ta ovládají chronograf. Ten je navíc vybaven komplikací „flyback“. Ano, i tato komplikace prý pochází z vojenského prostředí, konkrétně od bombardovacích letců – přeletíte cíl, zapnete stopky, při obratu využijete „flyback“ a ručka vám ukáže, kdy zase otevřít pumovnici. Zamýšlím se nad praktickým využitím mimo sektor létání a nic mne zatím nenapadá. Ale však ono by se něco našlo.

Safírové sklíčko s antireflexní vrstvou (AR) je klenuté a mírně přesahuje boční profil pouzdra. Jeho průměr je impozantní, změřil jsem celých 37,5 mm. A zajímavou má i tloušťku – 1,8 mm.

Černý matný číselník má sendvičovou strukturu. Mezi spodním plíškem a lakovanou pohledovou částí je vrstva antireflexní pasty. Ta se „nabíjí“ i svítí výřezy, v tomto případě hodinovými indexy, dokonce i 4 body sekundové škály mají své osvětlení. Na pozici „3“ najdeme nenápadnou datovou aperturu. Nenápadná je proto, že i datový kotouč je také v černé barvě s reverzním tiskem data – ve stejné „vintage“ nažloutlé barvě, jakou vidíme v tisku značky a hrdého zdůraznění, že tento chronograf má komplikaci „flyback“. Chcete něco vytknout čitelnosti nebo přehlednosti číselníku? Já tedy ne.

Jen si ručky spočítejte, ano, je jich celkem pět. Všechny mají tradiční tvar, pokud pro vás hodinky OP nejsou naprostým překvapením. Čitelnost i povrchová úprava jsou dokonalé. A hned dvě subtilní ručky chronografu s flyback komplikací vás snad také nepřekvapí. Jedna zůstala v barvě kovu, druhá je pro rozlišení modře lakovaná. Ta modrá zobrazuje plynoucí interval z pohledu vteřin, ta světlá pak odkrajuje plynule z času minuty.

Občas se až divím, co s luminiscenční pastou (Super-LumiNova) dokážou technici třeba značky Seiko. Ale tohle je lepší, výrazně lepší! Luminiscence ruček i hodinových indexů sendvičového číselníku je… oslňující!

V hodinkách je nový mechanický in-house kalibr Panerai P.9100 s automatickým nátahem a rezervou chodu 72 hodin, tu zajišťují dva pérovníky. Do průměru 13¾ lignes (31 mm) a výšky 8,15 mm se vešlo celkem 302 součástek, z toho 37 ložiskových kamenů, chronograf je osazen sloupkovým kolem. Frekvence setrvačky je 4 Hz (28.800 A/h) a je samozřejmě chráněna proti poškození osazením ochrany KIF. Ještě jsem zapomněl na jednu drobnost z ovládání kalibru – při povytažení korunky k seřízení se sekundová ručka automaticky resetuje do výchozí nulové polohy. Je to drobnost, ale užitečná drobnost. A jak se vám líbí nové nenápadnější zdobení kalibru? Přiznám se, že mně více, než starší vzory. Na broušených můstcích i rotoru automatického nátahu, myslím, lépe vynikne preciznost dokončovacích prací. A částečná strohost ve zdobení se k military stylu hodinek hodí lépe.

Co napsat o dýnku? Je šroubovací, ocelové, má stejnou povrchovou úpravu jako zbytek pouzdra. Po obvodu na něm najdeme nezbytné firemní a technické nápisy, včetně rybky, která připomíná vodotěsnost hodinek. A středu vévodí plochý safírový průhled o průměru 31 mm. Je to krása.

Hodinky se dodávají s černým koženým řemenem (24/22/5,5 mm), ten je vybaven výraznou ocelovou jazýčkovou sponou (typ „otvírák na láhve“) – i tohle je tradice. Příjemné je, že řemen je vhodný i pro použití ve vodě. Jen si znovu povzdechnu, mohl by být trochu delší. A jestli chcete experimentovat s jinými řemeny, nebude to žádný problém, rozteč nožek je standardních 24 mm a mechanizmus v nožkách umožňuje výměnu bez speciálních nástrojů, vlastně vám na to stačí třeba obyčejná zápalka. Věřte mi, je to velmi návykové. I s řemenem a sponou hodinky váží 144 gramů.

Jen připomenu, že v Praze hodinky zakoupíte pouze na jediném místě, v Carollinu v Pařížské ulici. A kolik si máte připravit na nákup? Je to něco pod 300.000 CZK. A ty hodinky za to, myslím, stojí! A pokud by vám ocel pouzdra připadala příliš jednoduchá, tento model se vyrábí i s pouzdrem z keramického sendviče (PAM00580), ale o tom zas někdy jindy.

Za zapůjčení děkujeme: Carollinum.cz

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!