Že neznáte kategorii hodinek „jeptišky“? Tak to napravíme. Asi všichni tušíme, že mnohé členky řeholních řádů sloužily okolnímu světu poskytováním zdravotnických služeb. A k tomu patří (mimo jiné) i občasné měření rychlosti tepu. I pro tento účel vznikaly malé kapesní hodinky se sekundovou ručkou, které se ale nenosily v blahobytně klenuté vestě s šatlénem nebo řetízkem, ale připínaly se přímo na venkovní oblečení. A to tak, aby sice nepřekážely, ale byly na očích nebo snadno dosažitelné. Tyto hodinky Traser Pulse mohou sloužit jako běžný přístroj na měření času. Mohou ale směle navázat na tradici hodinek, které jsou skvěle využitelné třeba ve zdravotnictví, pomocí těchto hodinek můžete snadno změřit rychlost srdečního tepu pacienta.

Jednoduché válcové pouzdro je vyrobené z nerezové oceli (316L) a na všech plochách je leštěné. Nožky jsou velmi atypické, tvoří je jen pevné smyčky silnějšího nerezového „drátu“. Možná to tak nevypadá, ale nožky jsou pevné a nepředpokládám, že by je bylo možné snadno poškodit. Nese to s sebou samozřejmě omezení, na tyto hodinky lze nasadit pouze řemeny, které budou toto uspořádání respektovat. Průměr pouzdra je pouze 38 milimetrů bez korunky, 39 mm s korunkou, výška pouzdra je pouze 9 mm. Jsou to tedy menší hodinky, vhodné jsou spíš snad pro dámské zápěstí. Vodotěsnost pouzdra je dostatečná, výrobce ji garantuje do 50 metrů vodního sloupce. Myslím, že pro plánované využití je to dostatečná hodnota.

Drobná korunka je téměř celá skryta v pouzdře, ale při povytažení se s ní hodinky skvěle ovládají.

Okolo minerálního sklíčka o průměru 28 milimetrů je mohutná ocelová luneta s plasticky gravírovanými škálami, které umožňují orientační odečet pulzu. Celé to funguje tak, že při najetí sekundové ručky na začátek škály začnete odpočítávat pulzy a když jich napočítáte 15, ručka přímo ukazuje na orientační hodnotu. Nemusíte tedy počítat srdeční tep celou minutu.

Bílý plochý číselník je vlastně funkčním pokračováním lunety, třemi odstíny modré jsou signalizovány intervaly pro odečítání tepu.

Ručky jsou jednoduché, ocelové a leštěné. Díky tomu jsou i proti světlému číselníku čitelné dobře. Sekundová ručka je červeně lakovaná, snad má dokonce tvar snad velmi protáhlé kapky krve? Ručky jsou osazeny skleněnými kapslemi s luminiscenční vrstvou na vnitřní straně a obsahem plynného tritia (H3). Ano, jedinečná technologie se značkou mb-microtec je použita i u tohoto modelu. Několikrát jsme už o této technologii psali, na našich stránkách to snadno najdete.

Přidám ještě reálnou ukázku luminiscence. Světlo není sice tak silné, jako u různých potápěčských modelů, ale svítí stále a neoslňuje.

Podle výrobce je v hodinkách švýcarský quartzový kalibr Ronda 785. Je to kalibr, který se vyrábí ve dvou variantách, buď s pěti, nebo jen s jedním ložiskovým kamenem, vždy o rozměru 8¾ pařížské linky a s tloušťkou jen 2,5 mm. Baterie mu dodává energii po dobu 42 měsíců.

Ploché dýnko je šroubovací do pouzdra a je na něm laserem vygravírováno pár technických popisů hodinek. Na ruce sedí perfektně.

K hodinkám se dodávají hned tři pásky. První už znáte z předchozích fotografií, je to bílý NATO – strap o šířce 18 mm. Druhý je velmi zajímavý gumový modrý pásek, i ten lze snadno omývat. A navíc kouzelně voní po vanilce. Třetí vlastně není hodinkový pásek v pravém smyslu toho slova, ale navazuje na tradici nošení hodinek připnutých zvenku na oblečení. Prostě se zacvakne okolo drátěné nožky a druhý konec se připevní třeba na klopu náprsní kapsy. Každý si může snadno vybrat a vyměnit pásek podle své potřeby. Myslím, že nošení hodinek na náprsní kapse v kanceláři by asi vzbudilo pozornost, ale jako součást zdravotního stejnokroje to působí naprosto přirozeně a je to velmi šikovné. Hodinky jsou tak i lépe chráněné před znečištěním nebo poškozením.

Ano, rozměrově jsou tyto hodinky spíš menší, ale neodolal jsem a zkusil je i na svém zápěstí. A vida, ono by to šlo! Takže k použití jsou i pro zdravotní bratry, lékaře, záchranáře…

Tak jak se vám tyto hodinky líbí? Koupit si je můžete u KerberosTactical.cz za skvělou cenu okolo 5400 CZK, referenční označení je P7292.U12.G5B.07. Věřím, že znáte někoho ve svém okolí, komu by udělaly radost.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme KerberosTactical.cz.

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!