Dnes bych vám chtěl představit dvojici hodinek, které vznikly jako speciální edice v dílnách Officine Panerai. Představeny byly prvně na výstavě SIHH 2013, ale do prodeje se dostaly až v závěru loňského roku. Jsou to Officine Panerai PAM 521 Radiomir Platino a PAM 522 Radiomir Oro Rosso. Vzorem pro tyto hodinky byly mimořádně vzácné hodinky OP Radiomir z konce 30. let 20. století. Z původního vzoru bylo převzato mnoho drobných a nezvyklých detailů, například hraněná luneta a plastové sklíčko. Zájem sběratelů o vintage hodinky nepolevuje, tak proč nedopřát fanouškům značky možnost, aby utratili nějaké ty peníze, ne?

zdroj: Paneristi.com

Panerai PAM 521 Radiomir Platino mají, jak už název napovídá, pouzdro vyrobené z platiny. Průměr pouzdra (bez korunky) je nezanedbatelných 47 milimetrů, pouzdro má typický „poduškový“ tvar s platinovými drátěnými nožkami. Ty jsou dělené a v pouzdře drží šroubky a díky tomu je vlastně možné vyměňovat řemeny. V pouzdře je vloženo do platinové lunety silné klenuté plastové sklíčko. Povrchová úprava hodinek je dokončena matným broušením, ale zkosené hrany pouzdra i lunety jsou pečlivě vyleštěné. Materiálem pro výrobu cibulovité korunky (ano, bez typické můstkové ochrany, ta vznikla později, než vzor těchto hodinek) byla rovněž platina. Vodotěsnost pouzdra je pouhých 50 metrů vodního sloupce, v praxi to není moc velká hodnota. Musím ale současně přiznat, že s těmito hodinkami se pravděpodobně nikdo nikdy potápět nebude.

Sendvičový číselník (typický pro řadu Radiomir) má typické rozložení indexů i mimostředného subčíselníku na pozici „9“. I ručky nijak nepřekvapí, snad jen tím, že jsou zlaté. Odstín luminiscenční barvy i číselníku výtečně podtrhují „vintage“ vzhled tohoto modelu.

V hodinkách je in-house kalibr Officine Panerai s ručním nátahem označený jako Panerai OP XXVII. Základem pro jeho vznik byl v tomto případě kalibr již zaniklé značky Minerva (16-17). V rozměrech 16¾ lignes najdeme nové materiály a technologie a současně krásné historické zdobení. Majitel se může těšit na 18 ložiskových kamenů, setrvačku Glycydur, takt setrvačky 2,5 Hz (18000 A/h), rezervu chodu okolo 55 hodin a mikroregulaci pohybu setrvačky v podobě vznešeného „labutího krku“.

Vzniklo pouze sto kusů těchto hodinek, a jestli vás zajímá, kolik každý stojí, raději se posaďte, na cenovce je $76000 USD. A to není málo.

Hodinek Officine Panerai PAM 522 Radiomir Oro Rosso (PAM00522) vzniklo také pouze 100 kusů. Pouzdro je v tomto případě vyrobené z růžového zlata, rozměry i detaily provedení zůstaly stejné. Stejný je i mechanický kalibr, provedení dýnka, korunky, sklíčko…

Cenovka těchto hodinek ukazuje výrazně příznivější číslici, tedy pokud pro vás není problém $53000 USD.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: Panerai.com.

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!