Vznik kalibru El Primero se váže k roku 1969, kdy měl světovou premiéru v hodinkách Zenith A386. Stal se – a stále je – díky high-beat frekvenci 36.000 kmitů/h nejpřesnějším sériově vyráběným chronografovým kalibrem s automatickým nátahem. Inženýři a vývojáři značky Zenith neusnuli na vavřínech, kalibr neustále vylepšovali, ladili přesnost, spolehlivost a výkonnost. Doplnili komplikace tourbillon, perpetuální kalendář a funkci split-second. V roce 2010 následovala komplikace „jumping second“ (flyback) v hodinkách Zenith El Primero Striking 10th – předloze hodinek, o kterých je dnešní aktualita. Jmenují se Zenith El Primero Lightweight a vyrobí jich pouze omezené množství.

Zanedlouho po uvedení Zenith El Primero Striking 10th na trh dostali vývojáři Zenith za úkol vytvořit jejich maximálně odlehčenou verzi s o 3 milimetry větším průměrem, aniž by byla ohrožena tradiční přesnost, robustnost a spolehlivost. Plán byl splněn použitím hi-tech materiálů a ponecháním pouze nezbytných částí.

Vnitřní část pouzdra o průměru 45 mm a výšce 13,2 mm tvoří hliník transformovaný do keramiky, takže vznikl velmi lehký, trvanlivý a odolný materiál s tvrdostí 1800 Vickers; ocel 316L má tvrdost 160-200 Vickers. Svrchní část je z jemně černých karbonových vláken, která poutají pozornost „šachovnicovým“ efektem a také vynikají nízkou hmotností. Váhu snížila i úplná skeletonizace nožek, otevřené boky zdůrazňují aerodynamický profil hodinek. Signovaná korunka a tlačítka jsou vyrobená z titanu. Konečná hmotnost upraveného pouzdra činí necelých 20 gramů. Toto karbonové pouzdro je prvním vyrobeným v manufaktuře Zenith. Vodotěsnost 100 metrů zůstala zachována.

Skeletonizaci se nevyhnul ani číselník a nabízí se tak pohled na pracující kalibr. Odlehčený a přepracovaný datový kotouč nese vyražené číslice, kterým dodává viditelnost červený disk v apertuře na pozici 6. Ikonickou trojici světle šedé, modré a antracitové barvy, charakterizující hodinky 1969 El Primero Chronograph a poté celou řadu, najdeme na subčíselnících. Na pozici 3 se nachází čítač ukazující celé vteřiny, na pozici 6 sídlí 60 minutový čítač a pozici 9 obsadila mimostředná vteřinovka. Hodinové indexy mají vrstvu rhodia a luminiscenční barvy Superluminova SLN C1. Rhodiem jsou ošetřené i ručky, které také zvýrazňuje Superluminova SLN C1. Konec centrální jasně červené vteřinové ručky chronografu zdobí hvězda – symbol značky Zenith. Klenuté safírové sklíčko má oboustranný antireflex.

Práce na maximálním snížení hmotnosti hodinek započaly u kalibru. Na základě nejnovějších výzkumů lehkých materiálů inženýři vybrali titan, lehký a odolný kov široce používaný v letectví. Vytvořili z něj původně nejtěžší části strojku – hlavní desku a 5 můstků. Upravili také dvojité sloupkové kolo a křemíkem nahradili některé jeho součástky. Výsledkem je strojek s hmotností 15,45 gramů, o 25% lehčí ve srovnání s výchozím kalibrem vážícím 21,10 gramů.

Výrazně modifikovaný kalibr El Primero 4052 W s automatickým nátahem měří v průměru 13¼ pařížských linek a na výšku 6,6 mm. Skládá se z 334 součástek, z nichž je 31 ložiskových rubínů. Setrvačka kmitá frekvencí 5 Hz (36.000 A/h), rezerva chodu je minimálně 50 hodin. Má funkce vteřiny, minuty, hodiny, datum a chronograf s unikátní přesností měření na 1/10 vteřiny.

Safírovým průhledem v dýnku lze pozorovat úpravy a pohyb kalibru. Důležitým údajem je nepochybně pořadové číslo v limitované edici 100 kusů. Připojený pásek je vyrobený z černé gumy s horní vrstvou ze syntetických vláken Nomex, konce spojuje černá trojitá překlápěcí spona.

O 5 gramů lehčího sourozence Zenith El Primero Striking 10th se sportovním výrazem zakoupíte za cca $22.000 USD, což je cena ve srovnání s podobnými hodinkami jiných značek zcela přiměřená.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Zenith

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!