Že vám značka Timefactors nic neříká? To je ale opravdu škoda. Její majitel – Edward Platts, zkráceně Eddie – dělá moc pěkné hodinky! Většinou hodinky tvoří podle slavných (a většinou vojenských) hodinek a přináší je jako alternativu lidem, kteří původní hodinky – ať už z hlediska dostupnosti nebo ceny – nemohou nebo nechtějí nosit. A slavný vzor mají i tyto hodinky, konkrétně to jsou letecké hodinky od firmy IWC Mark XV. A nejedná se o padělky nebo jiné porušení práv, pod značkou Precista, Speedbird, Smiths… jsou produkovány hodinky, na které už vypršely patentové ochrany.

Jak jsem už zmínil, letecké hodinky od firmy IWC byly předlohou hodinkám Speedbird III a to včetně rozměrů. Pouzdro z nerezové oceli (316L) má průměr 39 mm bez korunky, 42,5 mm s korunkou. Pouzdro je silné jen 12 mm, takže s nošením pod manžetou nebude problém. Povrchová úprava pouzdra je provedena velmi praktickým kartáčováním. Tvary pouzdra jsou klasické v tom dobrém smyslu toho slova. Pro mne jsou hodinky trochu malé (mám obvod zápěstí 22 cm), ale pro normální ruku jsou velmi vhodné.

Na hodinkách je použito ploché sklíčko ze safíru odolného proti poškrábání. Dokonce je na něm nanesena na vnitřní straně i antireflexní vrstva. Čitelnost číselníku je přes něj velmi dobrá.

Výrazná korunka hodinky perfektně ovládá, při použití ve vodě nemusíte mít starost, že byste jí neúmyslně povytáhli, je proti tomu chráněna zašroubováním do pouzdra. A když už mluvím o vodotěsnosti, hodinky mají odolnost do 100 metrů vodního sloupce (10 ATM), což by vám mělo stačit na obvyklé vodní aktivity s výjimkou potápění s dýchacím přístrojem. Neobvyklé je to, že hodinky mají odolnosti i proti negativnímu tlaku, jsou testovány na 0,4 ATM, takže by se měly snadno vyrovnat i s provozem při různých leteckých aktivitách.

Co hodinky především identifikuje jako letecký model, je jednoduchý a čitelný číselník a jednoduché zřetelné ručky. Číselník bez nápisů (jen označení země původu na spodním okraji) má matnou černou barvu. Výrazné číselné hodinové indexy doplňují ještě obdélníkové luminiscenční indexy (Super Luminova C3), na pozici „12“ doplněné ještě o výrazný trojúhelník, který by měl usnadnit orientaci číselníku při odečítání času. Na číselníku najdeme ještě na pozici „6“ nenápadnou aperturu zobrazení data, velmi oceňuji datový kotouč v barvě číselníku s negativním bílým tiskem.

I ručky jsou velmi zřetelné, a to jak obdélníková hodinová, tak minutová ve tvaru tužky. Obě jsou ocelové leštěné a obě jsou doplněny o luminiscenční výplň, problémy s jejich rozeznáním nebudou ani potmě. Subtilní vteřinová ručka je lakovaná bíle.

Alternativa k tomuto barevnému provedení má světlý číselník v barvě slonové kosti, bílý datový kotouč, černě lakované ručky a černý tisk na číselníku. Hodinky možná v tomto barevném provedení budou na ruce působit trochu větším dojmem.

V hodinkách tiká švýcarský kalibr ETA 2824 ve standardní verzi. Je to spolehlivý a odolný mechanický kalibr s automatickým nátahem, ale i možností ručního nátahu korunkou, hackingem vteřinové ručky při seřizování, zobrazením data s rychlým překlápěním. O přesnost je postaráno mimo jiné 25 ložiskovými kameny, frekvencí 4 Hz (28.800 půlkmitů za hodinu), odolnost setrvačky proti nárazu zajišťuje Incabloc. Strojek je překryt pevným dýnkem, ale pro představu, v jiných hodinkách vypadá takto.

Ano, dýnko je plné ocelové, šroubovací do pouzdra, povrchovou úpravu má stejnou jako zbytek pouzdra. Najdeme na něm tradiční tabulku, jak bývala na (vnitřní straně) dýnku leteckých hodinek. V tabulce je uveden model, použité materiály, vodotěsnost a zajímavým údajem je i zvýšená odolnost proti magnetickému poli, hodinky odolají hodnotě 80.000 A/m. To je dosaženo mimo jiné i zvláštním krytem z měkkého železa pod samotným dýnkem.

Hodinky se dodávají se skvělým ocelovým tahem (bracelet) z nerezové oceli. Ten – mohu-li to tak říci – neodpovídá cenové hladině těchto hodinek, ale výrazně ji překračuje. Tedy za své peníze dostanete opravdovou kvalitu, která je někdy obvyklá až u hodinek o řád dražších. Hodinky mají i motýlkovou překlápěcí sponu s pojistkou proti otevření. A na ruce sedí skvěle. K hodinkám se dodává i látkový NATO – strap a přenosné pouzdro na dvoje hodinky.

A co si o těchto hodinkách myslím? Jsou to krásné, odolné a zajímavé hodinky. Občas je mi opravdu líto, že rozměry mého zápěstí mi neumožňují nosit některé menší hodinky, než obvykle 42 mm průměru pouzdra. Ale pokud by Eddie udělal tyto hodinky trochu větší, nebudu váhat ani chvilku a koupím si je! A kde? Nejjednodušší to bude asi na Timefactors.com, aktuální cena je kolem £ 340 a to není mnoho!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkuji Abbotovi!

Album všech fotografií.

Jestli se vám hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro naši facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.