Nedávno jsem si koupil tento snad už kultovní model potápěčských hodinek – Casio G-Shock GW-200Z. Bylo to vlastně moje už třetí setkání s touto řadou. Prvně jsem měl jeden model „Frogman“ chvíli na ruce, když mi ho krátce půjčil majitel. Podruhé jsem je měl pár dní k dispozici na fotografování, tehdy to byla limitní edice surfového závodu Triple Crown, ale ani tehdy mne moc nezaujaly. Viděl jsem v nich mohutné digitálky, celkem těžké a s poměrně malým displejem. Musel jsem prostě pro své první „žabáky“ teprve dorůst. A tedy teď, napotřetí, jsem už konečně věděl, co chci a také proč to chci – a koupil jsem si je. Možná se ptáte proč?

S hodinkami různých řad Casio G-Shock mám už poměrně dlouhou a podrobnou zkušenost, konstrukce pouzdra je ale u modelů „Frogman“ velmi výjimečná. Hodinky jsou konstruovány (už od roku 1993) s důrazem na odolnost při použití ve vodě. I proto je pouzdro vlastně dvoudílné, pod plastovým vnějším krytem (bezel) je plnohodnotné kovové pouzdro, které je včetně nožek a dýnka vyrobeno z odolného titanu. Toto řešení bylo u zrodu konceptu G-Shock a teprve později v rámci omezování nákladů a současného zlepšování konstrukce a plastových materiálů byl tento koncept v jiných řadách opuštěn. Hlavně díky tomuto provedení pouzdra patří tyto hodinky mezi ty dražší, cena hodinek Frogman začíná okolo $400-600 USD za zánovní modely. Na tomto modelu je bezel v tmavé modré barvě, viděl jsem nejrůznější barevná provedení, včetně maskovacích v nejrůznějších odstínech. Bezel lze i dokoupit a vyměnit, vybere si určitě každý.

Rozměry pouzdra budou možná takto napsané vypadat trochu strašidelně, ale jsem přesvědčený, že z nich nemusíte mít obavu, opticky jsou tyto hodinky opravdu spíše drobnější a hodí se i pro slabší zápěstí. Rozměry 50 × 49 × 18,5 mm budou mít možná trochu problém vklouznout pod manžetu košile, ale jinak se nosí neuvěřitelně pohodlně.

Už jsem psal o důrazu na odolnost proti vodě, výrobce zaručuje vodotěsnost do 20 ATM (200 metrů vodního sloupce) a to skutečných 20 ATM, tedy dynamický tlak. Někde na youtube jsem viděl video z podobného ponoru. A o kvalitě svědčí určitě i to, že právě tyto hodinky se dodávají potápěčům US Navy.

Na detailní fotografii si můžete ověřit, že nejen pouzdro a dýnko, ale i nožky jsou titanové.

Také kov, který vidíte ve výřezu bezelu není jen vložený plechový kroužek, jako u některých jiných modelů, ale masívní vnitřní pouzdro.

Hodinky se ovládají čtveřicí nerezových tlačítek, ta jsou částečně zapuštěná v plastovém krytu (bezel). Stisk je velmi příjemný, mnohem lehčí, než třeba u hodinek řady Mudman. U hodinek z řady Frogman navíc Casio garantuje, že tlačítka je možné ovládat i pod vodou. I tím jsou tyto hodinky výjimečné. Obecně se to tvrdí o všech hodinkách G-Shock a většinou s tím nejsou žádné potíže, ale zde je to prostě jisté. Kryty tlačítek jsou možná až zbytečně dimenzované a celkem drobná tlačítka je nutné po paměti trochu hledat, v rukavicích je to ještě složitější.

Silné sklíčko je minerální, průměr má 30 milimetrů. Je částečně zapuštěné pod hranu plastové lunety (4 mm) a je tím dobře kryté proti poškození. Asi to funguje dobře, protože ani mně, ani předchozím majitelům, se nepodařilo ho poškrábat. Nepřehlédněte solární článek okolo displejů. Solární dobíjení pro řadu „Frogman“ bylo u tohoto typu použito prvně.

K solárnímu dobíjení se váže i drobná příhoda. Když jsem tyto hodinky kupoval, byly vybité. A já jsem je moc chtěl vidět v provozu. Tak moc, že jsem je cestou domů nasvěcoval baterkou, až alespoň trochu fungovaly. Spolucestující v metru se asi trochu divili.

Měl jsem trochu obavu, jak se poměrně stará dobíjecí baterie (ML2016) vypořádá s takto hlubokým vybitím, ale baterie se postupně dobila na plnou hodnotu a bez problémů si ji drží. Já osobně mám solární dobíjení u hodinek řady G-Shock nejraději – pro využití jednotlivých funkcí a hlavně podsvícení displeje, je to skvělé řešení. Jen nesmíte zapomínat nosit hodinky nepřikryté rukávem, aby měla baterie šanci se dobít.

Displeje na hodinkách najdeme tři – horní pravý je maticový a může zobrazit několik písmen, zobrazení se liší podle zvolených funkcí, v základním módu je zde zkratka dne v týdnu. Ten kulatý vlevo neměří počet dílků pizzy, které jste snědli, ale ukazuje ubíhající (nebo ubývající) čas v běžné hodině, takže na spodní fotografii zobrazuje orientačně 35 minut. Obdobně to funguje při využívání stopek nebo odpočtu (timer), to pak dílky nepřibývají, ale ubývají.

Hlavní displej zobrazuje čas (12 / 24 hodin), datum a měsíc, stav dobití baterie, zapnutí hodinového signálu a některého z budíků. A k tomu další možnosti, zde třeba „DST“ – tedy zapnutí „letního“ času. Celkově mi připadá displej trochu malý, je to samozřejmě „daň“ za umístění solárního článku okolo.

Při základní nastavení narazíte záhy na trochu strašidelnou věc, pro hodinky lze vybrat základní časové pásmo jen z deseti lokalit, vhodných pro potápění – najdete tu pouze Kajmanské ostrovy, Galapágy, Velký bariérový útes, Guam, Havaj, Japonsko, Mauricius, Maledivy, Rudé moře a samozřejmě Tahiti. Nic víc, střední Evropu tu vážně nenajdete. Naštěstí lze čas seřizovat a tak mi mé zobrazení času na Tahiti ve skutečnosti zobrazuje SEČ. Na jiná podobná překvapení při seřizování už naštěstí nenarazíte.

Jednotlivé funkce tak, jak jdou za sebou, zobrazují standardní zobrazení času (time), zobrazení času ve druhé časové zóně, uložené datové položky, budíky, timer, chronograf. Jako samostatná položka je zobrazení logu posledního ponoru, k jeho záznamu se dostaneme delším stiskem tlačítka „mode“, pak kromě doby ponoru zaznamenáváme i čas, kdy k ponoru došlo. V logu pak najdeme jeho délku i kolik času od ponoru uplynulo. Kromě měření ponorů je samozřejmě možné využít tuto funkci i jako druhý chronograf s pamětí.

Velmi příjemné je automatický návrat do základního zobrazení času, pokud v některé jiné položce cokoliv změníte. Například zapnete odpočet timeru a hned příští stisk tlačítka „mode“ vás vrátí „na začátek“, nemusíte se vracet zdlouhavým klikáním. Je velká škoda, že toto nenajdeme u většího množství modelů a modelových řad G-Shock.

Druhá položka po standardním zobrazení času ukazuje čas ve druhé časové zóně. Bohužel i zde je na výběr pouze 10 potápěčských lokalit a i zde je možné toto přednastavené omezení obejít a využívat zobrazení času i v jiných časových zónách a to včetně přejmenování lokality, já tu mám nastaven UTC. Jen to není tak pohodlné, jak jsem zvyklý z jiných hodinek G-Shock. Jako plus vidím, že malé zobrazení času na hlavním displeji udává i čas v hlavní časové zóně.

Další položka menu nám může zobrazit několik položek elektronické paměti. Tyto hodinky si mohou pro případ nějakého problému pamatovat vaši krevní skupinu, číslo potápěčské licence (scuba diver certificate number) a číslo cestovního pasu. Celé mi to připadá trochu naivní, předpokládám, že důležité údaje budete mít poznamenané i někde jinde a záchranáři nebudou hledat vaši krevní skupinu zrovna v hodinkách. Ale věřím, že tuto položku lze využít i nějak užitečně.

Alarmy – hodinky kromě hodinového pípnutí umožňují využívat i tři alarmy, žádný z nich nemá funkci snooze. Nastavování je trochu komplikované a pro zapínání / vypínání jednotlivých alarmů se musíte proklikat přes nastavení času. Zvukový signál je poměrně slabý a v hlučnějším prostředí ho snadno přeslechnete.

Countdown Timer – odpočítávání – má rozsah až 24 hodin, kromě nastavení hodin a minut umožňuje i velmi přesné nastavení sekund. Je možné zvolit i funkci „AUTO“ tedy opakování pípání po zvoleném intervalu automaticky až do zrušení. S nevýrazným signálem se kromě budíků setkáme i zde, bohužel.

Chronograf – stopky – měřící rozsah je až 24 hodin s přesností na 1/100 sekundy, lze využít i split režim. A jak už jsem psal, lze použít i druhý režim chronografu s pamětí, původně určený pro měření délky ponoru.

Pravé horní tlačítko zapíná podsvícení displeje, to je elektroluminiscenční, svítí v celé ploše po dobu 3 sekund. Barva je někde na rozhraní zelené a modré a intenzita je zvolena správně a podsvícení ani potmě neoslňuje. Podsvícení je možné přepnout do automatického provozu, kdy se hodinky rozsvítí po náklonu hodinek k obličeji. Tuto funkci používám celkem rád.

Všechny tyto funkce zajišťuje elektronický modul 2422, jeho podrobné ovládání najdete v manuálu na stránkách Casio – zde.

Dýnko těchto hodinek je také titanové a šroubovací do kovové části pouzdra, průměr má 38 mm, povrchovou úpravu má dokončenou matným pískováním. Provedením se liší od naprosté většiny hodinek řady G-Shock. „Maskotem“ této řady je samozřejmě žába, proto ji vidíme v centru dýnka. Zapomeňme pro jednou, že je žába obojživelník a umí se dost dobře potápět i bez aqualungu, který má zde na zádech. V soustředných kruzích najdeme technické údaje. U hodinek Casio je velmi šikovné, že kromě určení typu hodinek zde najdeme v rámečku vždy i označení použitého modulu. Dýnko sedí na ruce perfektně, určitě i díky skvělému napojení pásku na pouzdro.

Gumový pásek se dvěma řadami výrazných kulatých otvorů je příjemně měkký. U pouzdra je připevněný asymetricky za použití šroubků, spojení vypadá velmi odolně. Spodní část je jemně vzorovaná i díky tomu sedí na ruce perfektně. Spíná ho dvojitá jazýčková signovaná spona. U pouzdra měří 28 mm, u spony 21 mm a tloušťku má 3,5 mm. Pásek je poměrně dlouhý, lze ho připnout na mém zápěstí o obvodu 21 cm i přes neopren.

I s páskem hodinky váží překvapivě hodně, celých 83,5 gramu.

Tak jak se vám tyto Casio G-Shock GW-200Z Frogman líbí? Ano, jistě to nejsou hodinky úplně pro každého, jejich vyšší cena, důraz na potápěčské lokality při nastavování časových zón, větší hmotnost, poměrně malý displej, jen tři budíky a nevýrazný zvukový signál možná budou majitele trochu obtěžovat. To vše je ale bohatě vyváženo neobvyklým provedením, nekompromisní odolností a snad i věhlasem a pověstí, které tyto nejodolnější z odolných digitálních hodinek pro použití ve vodě, mají. Jsou různá provedení modelů řady Frogman, liší se v drobných detailech provedení bezelu, v barevném provedení nebo v provedení elektronického modulu. Můžete je mít s klasickou baterií, se solárním dobíjením (Tough Solar), bez seřizování rádiovým signálem nebo s ním, mohou mít i další funkce, například zobrazení fáze přílivu / odlivu. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model, já vám jej mohu jen doporučit!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za rekvizity děkujeme Amers.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!