Není to tak dlouho, co jsem vám představoval své hodinky Steinhart Ocean-1 GMT. Dnes pro vás mám podobnou novinku značky Steinhart – Ocean One Vintage. Asi už na začátku je třeba se vypořádat s tím, že tyto hodinky jsou „inspirované“. Ano, s tímto vzhledem se můžete setkat u historických modelů se značkou Rolex, to asi nikdo nepopře a ani nepopírá. Přesto si dovolím tvrdit, že to nejsou „fake“ hodinky, tak, jak je já vnímám. Značení nenechává žádné pochybnosti, že značkou, která je produkuje, je Steinhart. Osobně se domnívám, že možná i o to víc nese Günter Steinhart svou „kůži na trh“, protože obhájci počestnosti značky Rolex spustí povyk téměř jistě. O to větší pozornost každému detailu musí hodináři značky Steinhart věnovat. Podle mého skromného názoru si ale značky nekonkurují, mají rozdílný okruh zákazníků a to hlavně kvůli velmi rozdílné ceně.

Pouzdro má tradiční tvar „Ocean“ s poměrně dlouhými nožkami, průměr má 42 milimetrů, výšku 16 mm (i se sklíčkem). Povrchová úprava je dokončena kartáčováním na horní ploše, boky i zkosené hrany jsou leštěné do zrcadlového lesku. Oceňuji vrtané nožky, k vintage vzhledu to patří a současně to usnadňuje výměnu řemenů. Vodotěsnost pouzdra výrobce zaručuje do 30 ATM, tedy 300 metrů vodního sloupce. To by mělo stačit i pro všechny vaše aktivity ve vodě.

Korunka je signovaná, šroubovací do pouzdra a poměrně masívní, jak se také k „vintage looku“ skvěle hodí. Při seřizování se zastaví sekundová ručka, kalibr má funkci „hacking“.

Plně ve stylu padesátých let je i klenuté safírové sklíčko (ne, nemusíte mít obavy z plastu) s vnitřní antireflexní vrstvou. A také jednostranně otočná luneta se zvýrazněním „12“ rudým trojúhelníkem a luminiscenčním bodem. Minutová škála je spíš stylizovaná a značená je jen po pěti minutách.

Číselník je matný, provedení má jednoduché, i zde vidíme vliv „vintage“ provedení. Podkladová barva je tmavá šedá, tisk je v jednotné barvě „staré rádium“ a to včetně luminiscenčních hodinových indexů a výplně ruček (Superluminova Vintage Old Radium). Celkový dojem je… úchvatný!

Zlacené ručky mají tradiční vzhled, hodinová ve tvaru „mercedes“, zahrocená minutová i subtilní sekundová s luminiscenčním terčíkem.

V hodinkách je mechanický kalibr s automatickým nátahem, nese označení ST.5. Svádí to k domněnce, že se jedná plně o in-house Steinhart kalibr, ale asi to tak úplně není. Lze se jen domýšlet, zda se jedná o upravený kalibr se základem Sellita (SW-200) nebo snad ETA (2824-2)? Tak jak tak se jedná o velmi zajímavý kalibr, výroba je značena „swiss made“, asi není třeba mít obavy o kvalitu. Průměr kalibru je 11 ½ lignes. Kalibr obsahuje 25 ložiskových kamenů, frekvence setrvačky je 4 Hz (28800 A/h), ochrana setrvačky proti poškození Incabloc. Kalibr je i zajímavě zdobený, ať už to jsou zinkované můstky s lisovaným motivem kostek nebo zlacený skeletonizovaný rotor.

Hodinky mají ocelové šroubovací dýnko se stylizovanou přilbou těžkého potápěčského obleku a nezbytným technickým popisem hodinek. Možná je škoda zdobený kalibr „skrývat“ a alespoň volitelně bych uvítal možnost koupit si i dýnko s průhledem.

Hodinky se prodávají s nerezovým tahem a překlápěcí sponou s bezpečnostní pojistkou. Opakovaně jsem byl ohromený kvalitou a provedením tahů Steinhart – a to nejen k cenové kategorii. Tahy (bracelets) jsou prostě skvělé, jednotlivé články jsou sešroubované, povrchová úprava je dokonalá. A pokud máte raději kožené řemeny nebo NATO strapy, nebude problém vybrat kombinaci, která by se vám líbila, rozteč nožiček je standardních 22 mm. Mně osobně by se k nim velmi líbil ručně šitý „vintage“ řemen z mírně rozpraskané kůže. I s tahem hodinky váží úctyhodných 190 gramů.

K distribuci bude tato novinka (ref. T0223) koncem ledna 2014 a to za velmi zajímavou cenu – 460 EUR. Jestli se vám líbí alespoň tak, jako mně, možná vás někde potkám a budete je mít také na ruce. V ČR značku Steinhart prodává asi výhradně Chronoshop.cz, ale není problém si je objednat přímo od výrobce. V těchto hodinkách získáte zajímavý model s historickým vzhledem, ale s plně funkčním moderním vyhotovením včetně tajemného kalibru, nové luminiscence, safírového sklíčka… tedy za málo peněz velká spousta muziky.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: steinhartwatches.de

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.