Modely hodinek firmy Xemex (založena 1996 v Zürichu) vždy překvapí svěžím designem. Nejinak je to i v případě těchto Xemex Picadilly. Je to designová řada, kterou Ruedi Külling vyrábí od roku 2004 v různých barevných provedeních. Na tomto kousku najdeme svébytný design, svěží barvy, zajímavé provedení nožek i precizní provedení.

Ocelové nerezové pouzdro o průměru 40 milimetrů má jednoduchý válcovitý tvar, ale překvapivé je na něm připevnění nožek. Ty jsou totiž přišroubovány pohyblivě a pouzdro se tak samo přizpůsobí různě velikým zápěstím. Pohyb nožek není velký, je to jen pár milimetrů, ale i tak je to velký krok k pohodlnému nošení těchto hodinek. Vodotěsnost pouzdra je dostatečných 50 metrů.

Výrazná korunka je šroubovací a nese na sobě typické tři čárky jako logo výrobce. Ovládání ruček s ní je snadné a jisté.

Ploché safírové sklíčko kryje číselník s barvou… jak jí popsat? Tělová, lososová? Nevím. Ale je to pěkné. Na číselníku najdeme i kovové plastické indexy a malé kulaté datové okénko. Hodinová a minutová ručka jsou jednoduché, rámové. Neruší a současně umožňují snadný odečet času. A moc se mi líbí jejich kartáčovaná povrchová úprava. Barevně je doplňuje červená barva vteřinové ručky s kulatým červeným středem a černě vytištěné logo výrobce.

Ocelové dýnko s průhledem na strojek je přišroubované šesti šroubky a na sklíčku průhledu nese grafickou podobu podpisu svého designéra. Mechanický švýcarský kalibr ETA 2824-2 je použit i v těchto hodinkách. Tak jen zopakuji – mechanický strojek s automatickým nátahem (obousměrný nátah rotoru) a možností ručního nátahu korunkou, komplikace – ukazatel data a 25 ložiskových kamenů. Strojek sám o sobě není nijak zvlášť zdobený – jen (pro Xemex) obvyklých pět děr v rotoru automatického nátahu – a k celkovému pocitu těchto hodinek se skvěle hodí.

Hodinky se prodávají s gumovým páskem a ocelovou motýlkovou sponou. A pokud jej budete chtít vyměnit třeba za kožený řemen v nějaké doplňkové pastelové barvě, neměl by to být vzhledem ke standardní šířce 20 milimetrů žádný problém.

Tyto hodinky na mne působí svěžím veselým dojmem, jsou někde na půl cesty mezi obvyklými strohými tvary hodinek k obleku a mezi třeba barvami hýřícími modely Alaina Silbersteina. Viděl jsem je už na silné mužné ruce i na křehkém dívčím zápěstí – a v obou případech to vypadalo velmi dobře. Provedení se zdá kvalitní a podle vyjádření majitele mu hodinky už pár let spolehlivě slouží… a mně se moc líbí, rozhodně se ke značce Xemex ještě vrátíme.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.