Dnešní recenzí budu pokračovat v seriálu článků o legendárních hodinkách Glycine Airman. Minule jsem vám představila vintage bicolor Glycine Airman Quartz 1, dnes to budou hodinky mnohem mladší – Glycine Airman 17.

Vzhledově velmi připomínají mechanické 36 mm Glycine Airman (nazývané též Old Airman), které nosili letci při válce ve Vietnamu (v letech 1959 až 1973). Bývají také nazývány „homage“ verzí Old Glycine Airman.

zdroj: forumamontres.forumactif.com

Historie Glycine Airman 17 začíná v roce 2007 a stále trvá, pořád se vyrábějí. Existují ve čtyřech barevných variantách a dvou verzích. Puristická verze má pouze 3 ručky, verze GMT má ještě GMT ručku pro další časovou zónu.

Kulaté nerezové pouzdro měří bez korunky úctyhodných 46 mm, s korunkou 48 mm, na výšku 15 mm, rozměr lug to lug je 50 mm. Konečná úprava pouzdra je leštěním a kartáčováním. Rozteč provrtaných kartáčovaných nožek je 24 mm. Ačkoli jsou to hodinky určené pro letce, mají skvělou vodotěsnost hodinek potápěčských – 200 metrů (660 ft) vodního sloupce. Jsou tedy vhodné i pro vodní dobrodružství.

Oboustranně otočná luneta je kartáčovaná a nese na sobě modrou barvou zvýrazněnou stupnici 2 až 24.

Korunky jsou signované korunkou Glycine a mají rýhování pro pohodlnou manipulaci. Korunka na pozici „3“ je šroubovací a slouží pro manipulaci se strojkem hodinek, vyvýšenou korunkou na pozici „4“ (s ochranou výstupky pouzdra) zamknete pozici lunety.

Číselník má barvu zvanou „blue dégradé“ nebo také „den-noc“ – modrá barva od 12 hodinového indexu postupně přechází do černé u 24 hodinového indexu. Toto zobrazení znázorňuje přechod modrého nebe za poledne k černé obloze o půlnoci. Hodinová škála i arabské hodinové a vteřinové indexy jsou vytištěné bílou barvou. Světle zelená luminiscenční barva SuperLuminova zvýrazňuje sudé hodinové indexy ve tvaru teček, index 12 a 24 ve tvaru tyčky. Na pozici „3“ najdeme bíle orámovanou datovou aperturu s bílým datovým věncem a černým tiskem. Použitý font je stejný jako u hodinových indexů, takže ladí se zbytkem číselníku. Číselník doplňuje korunkové logo Glycine, označení hodinek Glycine Airman, označení typu strojku Automatic, označení Worldtimer, údaj o vodotěsnosti a text Swiss Made SL. Číselník chrání safírové sklíčko s antireflexem.

Tato čtyřručková GMT verze ukazuje jak místní čas (hodinová a minutová ručka ukazují ve 12 hodinovém formátu), tak čas v dalších dvou časových zónách (tenká tyčinková GMT ručka s červeným koncem, luneta). Ručky jsou vyrobené z niklu, jehlovitá centrální vteřinová obsahuje terčík s luminiscenční barvou. Luminiscenci najdeme i na mečovité minutové ručce zakončené hrotem a na silnější hodinové ručce ukončené výraznou šipkou s tenkým hrotem.

Jak výrazně SuperLuminova svítí za sníženého osvětlení, si můžete prohlédnout na fotografii.

Oblé leštěné dýnko nese gravírované informace o hodinkách – materiál pouzdra (All Stainless Steel), typ strojku (Automatic), materiál sklíčka (Sapphire Crystal), vodotěsnost (20 ATM – 200 metrů – 660 ft), výrobce (Glycine Swiss), model (Airman), referenční číslo (REF 3865). Dýnko je šroubovací a safírovým průhledem se můžeme pokochat pohledem na luxusně zdobený strojek.

Hodinkám dodává život mechanický strojek s automatickým nátahem ETA Valgranges A07.171. Mezi jeho vlastnosti patří rezerva chodu až 46 hodin, frekvence setrvačky 4 Hz (28.800 vibrací za hodinu), průměr 16 1/2 lignes. Jak jsme se mohli průhledem přesvědčit, je nádherně zdobený. Rhodiovaný rotor nese ženevské pruhy („Côtes de Genève“), rytinu letadla a označení Glycine Airman. Na zkosených stranách ho zdobí gravírované korunky Glycine. Rhodiované můstky jsou zdobené perláží (perlé). A nechybí modřené šroubky. Nebudete se umět rozhodnout, zda obdivovat dégradé číselník nebo krásu zdobení strojku.

Hnědý silný kožený řemen je zakončený kartáčovanou jazýčkovou sponou. Vkusné prošití nití v barvě řemenu vytváří luxusní dojem. Řemen je kvalitně zpracovaný z kvalitní kůže a myslím, že bude postupem času nošením získávat zajímavou patinu.

Legendární Glycine Airman, 17. v pořadí, považuji za jedny z nejkrásnějších hodinek. Na této variantě mne uchvátila barva číselníku, nemohla jsem se na něj vynadívat. Líbí se mi jejich takřka nezměněný vzhled od raných let – první Airmany se začaly vyrábět v roce 1953. A stále si je můžete koupit. Rozhodně si je můžete vzít k obleku, k casual oblečení, ke sportovnímu oblečení. Zkrátka podle mne to jsou univerzální hodinky – můžete se s nimi i potápět. Pro mne osobně jsou ale příliš velké, na své 17 cm zápěstí je prostě 46 mm hodně. Ale kdo ví, třeba do nich jednou dorostu? Jestli jste pro ně zahořeli stejně jako já, můžete je pořídit třeba v Chronoshop.cz za 62.000 CZK. Tato barevná varianta má referenční číslo 3865.18/66-LB8.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií zde, zde a zde.

Zdroj fotografie pilota z Vietnamu: forumamontres.forumactif.com