Dnes vám představím hodinky staré přibližně 30 let, vyráběly se v letech 1978 až 1988. Jedná se o Glycine Airman 1 nazývané také Glycine Airman Quartz 1 nebo Glycine Airman 1 model 3. Hodinky jsou velice těžko k sehnání a tak tato recenze zahrnuje pravděpodobně souhrn naprosto všech informací o nich. Pojďme se na ně podívat.

Klasické pouzdro je vyrobené z nerezové oceli s konečnou úpravou kartáčováním. V průměru měří 34 mm bez korunky, na výšku 10,6 mm. Hodinky rozměrově zcela odpovídají tehdejší módě a takto velká pouzdra běžně muži nosili. Malá drobná zapuštěná korunka není šroubovací do pouzdra, pouze vytahovací. Hodinky jsou vodotěsné do 100 metrů.

Zlatá otočná luneta nese vyrytou 24 hodinovou škálu s dvouhodinovými úseky. Je na ní poznat stáří hodinek a známky nošení. Mírně pod okraj lunety je zasazené ploché minerální sklíčko.

24 hodinová stupnice se nachází i na černém číselníku. Hodinové indexy jsou bíle vytištěné, stejně jako textové popisky – korunka Glycine, označení modelu Airman, označení typu pohonu hodinek Quartz a vyznačení vodotěsnosti 10 ATM. Vnitřní vteřinová škála je dělená po 5 vteřinových intervalech. Najdeme zde i zvýraznění luminiscenční barvou – kapkovité útvary na sudých hodinových pozicích. Když se podíváte na fotografii třeba na pozici „24“, zjistíte, že byla luminiscence nanášená ručně a že zrovna v tomto případě se hodináři trochu chvěla ruka. Na pozici „6“ se nachází hranatá bíle vroubená datová apertura se zkosenými stěnami. Datový věnec má bílou barvu s černým tiskem. Mimochodem, poznáte, kolik je na hodinkách právě hodin?

Proč vlastně hodinky ukazují čas ve 24 hodinovém rytmu? Pro přesné určení času v jeskyních, na arktické základně anebo třeba v leteckém provozu je to velmi praktické. Číselník spolu s otočnou lunetou umožňuje sledovat čas ve dvou časových zónách současně.

Kovové ručky mají též vrstvu luminiscenční barvy, která je také nanesená ručně jako v případě indexů. Zvláštností je luminiscence i na konci vteřinové ručky, což nebývá pravidlem. Bohužel jsme neměli možnost hodinky vyfotografovat při sníženém osvětlení, ale osobně jsem přesvědčená, že ani po intenzívním osvětlení UV světlem nebude barva svítit dlouho, zřejmě už jen několik minut. Přece jen, zub věku se zakousl i do vlastností luminiscence a pořádný kus svítivosti tritiové barvy odebral.

Neméně zajímavou součástí hodinek je jejich strojek. Jak už jste si mohli výše přečíst, jsou osazené bateriovým strojkem. Jeho označení udává Glycine jako FHF 960.111, veřejné zdroje ho ale označují také jako ESA 960.111 nebo ESA/FF 960.111. V letech, kdy byly hodinky vyráběné, totiž došlo k sloučení společnosti ETA, která vyráběla ébauches, a společnosti SA za vzniku společnosti Ebauches Ltd a následně se tato firma spojila se společností FHF, která také vyráběla hodinové strojky, aby dala vzniku firmě ETA SA. Pokud vás historie společnosti ETA SA zajímá víc a podrobněji, hledejte na Wikipedii.

Fotografie strojku se mi podařilo sehnat na eBay.com, můžete si ho prohlédnout na fotografiích z obou stran. Strojek je quartz, analogový, s funkcemi 24 hodin, minuty, vteřiny, datum. Má velikost 11 1/2 lignes, 9 ložiskových syntetických rubínů a tiká frekvencí 32.768 Hz.

zdroj: eBay

zdroj: eBay

Ploché, po stranách zkosené pevné dýnko je šroubovací do pouzdra. Jak je obvyklé, nese informace o hodinkách – údaj o voděodolnosti 10 ATM, o materiálu pouzdra (Stainless Steel), potvrzení o získání osvědčení „Swiss Made“, logo Glycine a referenční číslo 823.111. Dýnko bylo původně kartáčované, ale i na něm je poznat, že majitel hodinky rád a intenzivně nosil.

Zlato najdeme také na středních článcích kovového tahu (bracelet). Tah je široký 19 mm a ukončuje ho překlápěcí spona bez pojistky. Vzhledem k zlaté lunetě se k hodinkám nehodí asi žádný jiný řemen nebo textilní strap. Přece jen, na bicolor náramku jim to sluší nejvíc. Tah je speciálním článkem napojen přímo na pouzdro, takže s ním na první pohled tvoří pevný nedělitelný kus.

Glycine Airman Quartz 1 patří mezi výjimečnou součást historie švýcarské značky Glycine. Navazují na mechanické vojenské hodinky Airman 1 a Airman SST, které nosili i američtí vojáci ve Vietnamu, po nich přišly quartz hodinky Airman GMT 2000. Historií hodinek Glycine Airman se zabývají specializované webové stránky www.GlycineAirman.info.

A jaký je můj názor na tyto hodinky? Na ruku dnešního muže jsou už poněkud menší, pro Tádu ovšem tak akorát. Vrstva zlata vydržela a i když na sobě nese známky užívání hodinek, působí stále luxusně a v kombinaci s černým číselníkem a bílými ručkami a indexy mi hodinky připadají vlastně aktuální a moderní. Je poznat, že design 24 hodinových Airman je nadčasový a i po třiceti letech je můžete vzít na ruku a mít z nich radost. Samozřejmě, že luminiscence už bude na tom se svítivostí hůře, ale osazený kvalitní švýcarský strojek jim dodává přesnost a můžete se na něj spolehnout. Bohužel vás nepotěším, hodinky jsou prakticky nesehnatelné, ale kdo ví, třeba budete mít větší štěstí než já?

Jak vypadají dnešní letecké hodinky Glycine Airman? Uvidíte to brzo sami, připravujeme recenzi hodinek Glycine Airman 17.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „fitoma“!

Za informace děkujeme Glycine SA.