Možná si vzpomenete na nedávnou recenzi jiné – zlacené – varianty těchto hodinek značky Epos? Ano, dnešní pohled na hodinky je téměř „jak přes kopírák“, snad to nepokazí seznámení s velmi pěknými hodinkami.

Konečná úprava pouzdra (a ruček) je také vlastně to jediné, v čem se tyto hodinky liší. I zde je totiž pouzdro ocelové, povrchovou úpravu má dokončenou leštěním. Průměr pouzdra je „jen“ 39 milimetrů (bez korunky), 42 mm s korunkou, „lug to lug“ jsem naměřil 45 mm. A tloušťka pouzdra je stále jen 6,5 mm. Pouzdro tedy odpovídá celkovému určení hodinek „pro formální příležitosti“. Bohužel i vodotěsností, ta je pouze 3 ATM, tedy 30 metrů vodního sloupce podle norem, v praxi jsou hodinky spíš „odolné proti vlhku“, než „vodotěsné. Docela mne překvapil rozdíl ve váze, oproti zlacenému modelu je zde celková hmotnost hodinek o půl gramu nižší, váha mi ukázala jen 41,5 gr.

Pouzdro je opravdu nezvykle tenké.

I zde je ocelová korunka ve tvaru cibulky s výrazným vroubkováním – a bez fixace šroubováním do pouzdra.

Safírové sklíčko je ploché, bez antireflexní vrstvy. Průměr má 33 mm a doplňuje ho jen velmi tenká luneta.

Bílý číselník dokresluje přední stranu hodinek. Hodinové indexy jsou ponechány v barvě kovu – nerezové oceli. I zde je nenápadný černý tisk a sekundový subčíselník na pozici „6“. A i zde vlastně vůbec nechybí zobrazení data. Klasický vzhled z těchto hodinek přímo nenápadně čiší. I zde jsem trochu přemýšlel – již tedy ne o guilloché subčíselníku, ale o tom, jak by hodinky asi vypadaly v kombinaci se zlacenými indexy a ručkami. Ne, neděste se, s podobným provedením jsem se už setkal a vůbec to nevypadalo zle.

Jednoduchý číselník doplňují jednoduché oblé bâton ručky. Vzhledem k malému rozdílu v jasu oproti číselníku bych zde měl trochu obavy o jejich snadnou čitelnost. Ale musím přiznat, že nároky na čitelnost u hodinek pro formální příležitosti budou asi výrazně nižší, než třeba u potápěčských nebo pilotních hodinek a čitelnost bude nejspíš naprosto dostačovat.

Srdcem těchto hodinek je mechanický kalibr Peseux 7001 s ručním nátahem (a rezervou chodu okolo 42 hodin). Jen připomenu jeho základní parametry – rozměry má: průměr 10½ linky (23,3 mm), tloušťku pouhých 2,5 mm. Frekvence setrvačky je 3 Hz (21.600 A/h), honosí se 17 ložiskovými rubíny. Kalibr je překrásně zdobený – ženevské pruhy (Côtes de Genève), leštěné hrany můstků, modřené šrouby – zdobení je velmi vydařené!

Ocelové dýnko je v celé ploše leštěné do zrcadlového lesku – tedy samozřejmě kromě safírového průhledu do kalibru hodinek. Na ocelové části najdeme základní technický popis hodinek.

Hodinky se prodávají s koženým řemínkem se vzorem krokodýlí kůže, u pouzdra má šířku 20 mm, u nerezové signované spony 18 mm. Tloušťku jsem změřil na 3,6 mm. A hodinkám jistě sluší i alternativní nerezový milánský tah (mesh) v barvě oceli.

A jak zní má závěrečná otázka? Ano, jistě, má otázka se znovu vrací k barvě pouzdra a zní: Ocel, nebo zlato? Anebo obojí? O tom, že hodinky Epos z řady 3408 (referenční číslo 3408.208.20.10.15) budou luxusním a spolehlivým mužským „šperkem“, už žádné pochyby nemám. Dopřát si je můžete za cenu okolo 24.000 CZK, tedy znovu pod 1.000 EUR.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Kasperovi.

Pokud se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!