Podle kalendáře jsou ještě prázdniny – sluníčko, letní flákání dovolená u moře, koupání – ale i tak musíte připustit, že třeba plesová sezóna je za dveřmi. A až se vás podzim a zima zeptají, jaké hodinky jste si vybrali, co jim odpovíte? Trochu vám s výběrem zkusím pomoci, třeba zrovna tyhle Epos (3408) ve zlatém designu budou přesně to pravé, kdo ví?

Na těchto hodinkách vás jistě právem zaujme jejich pouzdro. Je totiž nápadně tenké, na hodinky v této cenové relaci opravdu zázračně tenké. Vždyť tento rozměr je jen 6,5 mm (výrobce tvrdí 5,9 mm, své měření jsem si raději ověřil). S průměrem pouzdra 39 mm bez korunky, 42 s korunkou, 45 „lug to lug“ se tyto hodinky jistě velmi snadno a pohodlně vejdou do manžety každé košile. Tvary pouzdra jsou „víc než klasické“, oblé pouzdro, přiměřené klenuté nožky, prostě nenápadná elegance. Ale vraťme se k materiálu pouzdra, tím je nerezová ocel (316L), ocel na povrchu nese PVD vrstvičku 18 karátového zlata. Abych řekl pravdu, ani jsem netušil, že zlato lze při PVD technologii využít – a ono ano! Povrchová úprava pouzdra je dokončena do zrcadlového lesku na všech plochách.

Potěšte se nízkým profilem těchto hodinek:

Oblá korunka ve tvaru cibulky klasický vzhled pouzdra velmi dobře doplňuje, samozřejmě není šroubovací do pouzdra, vždyť vodotěsnost těchto hodinek je jen 30 metrů vodního sloupce / 3 ATM. Ovládání kalibru je excelentní, jisté.

Ploché sklíčko je samozřejmě safírové, o využití antireflexní vrstvy výrobce nic neříká, asi to znamená, že v tomto případě se majitel musí obejít bez antireflexu. Vzhledem k tenké lunetě, je průměr sklíčka celých 33 milimetrů.

Jednoduchý číselník je u těchto hodinek bílý. Bílou barvu doplňují plastické zlacené hodinové indexy, jednoduchý černý tisk a mimostředný sekundový číselník ve spodní části. Dlouze jsem se rozmýšlel, jestli by bylo pro celkové vyznění hodinek tento subčíselník doplnit o jemnou soustřednou guilloché – a nemohu se rozhodnout. Co myslíte vy? Puristická designová čistota číselníku (bez data) by jistě nadchla i Tádu.

Jednoduché bâton ručky jsou rovněž zlacené, když se na ně podíváte podrobněji – třeba lupou – zjistíte, že jejich tvar je v průřezu oblý. Jejich horní plocha tak má určitě příznivý vliv na čitelnost i na ploše nekontrastního bílého číselníku. Drobná sekundová ručka má sice podobný tvar, ale pro rafinovanější zpracování už přece jen nezbývalo místo, tak ji tvoří jen plochý výlisek, i ten je perfektně dokončený.

Sekundy v hodinkách odtikává mechanický kalibr Peseux 7001. Tento kalibr mimochodem můžete najít i v hodinkách jiných značek, namátkou třeba u značky Blancpain. Peseux 7001 (výroba ETA) je extrémně tenký mechanický kalibr s ručním nátahem, jeho tloušťka je pouze 2,5 mm, průměr 10½ linky (23,3 mm). Frekvence jeho setrvačky je 3 Hz (21.600 A/h), obsahuje 17 ložiskových kamenů. Rezervu chodu má okolo 42 hodin. Kromě zobrazení času nemá další komplikace, ani zastavení sekundové ručky při seřizování (hacking). Epos využívá krásnou zdobenou variantu, můstky mají zdobení ženevskými pruhy (Côtes de Genève), leštěné hrany můstků, modřené šroubky. K dokonalému zdobení mu chybí snad jen mikro regulace labutím krkem (swan neck).

Ocelové leštěné dýnko se základním technickým popisem je k pouzdru přišroubováno čtyřmi šroubky. Rozměrný průhled v dýnku je z minerálního skla. Jak sedí dýnko na zápěstí – jedním slovem – skvěle!

Na hodinkách je černý kožený řemen (asi z hovězí kůže) se vzorem kůže aligátora. U pouzdra měří 20 mm, ke sponě se zužuje na 18 mm a tloušťku má příjemných 3,6 mm. Je potěšující, že výrobce umí k různým barevným kombinacím pouzdra a číselníku dodat i milánský tah (mesh) v příslušné barvě pouzdra s překlápěcí sponou. Na tomto řemínku je spona jazýčková ocelová, i ona má zlatý PVD leštěný povrch. I s řemínkem a sponou mají hodinky hmotnost pouze 41,5 gramu.

Poměrně často zaslechnu názor, že „na zlaté hodinky bude čas až ve stáří…“ – a dovolím si s tímto tvrzením nesouhlasit. Všimli jste si třeba, jak divně vypadá ruka, na které nejsou barevně sladěné hodinky a další doplňky – třeba snubní prsten? Zamyslete se nad tím, možná zjistíte, že hodinky se zlatou barvou pouzdra určené pro formální příležitosti potřebujete i vy? Pak se zkuste podívat po hodinkách značky Epos, z řady 3408 (referenční číslo 3408.208.24.10.15-4600). Cena vás snad překvapí příjemně, česká cenovka ukazuje hodnotu 26.640,- CZK, tedy méně než 1.000 EUR. Pokud bych měl těmto hodinkám já něco vytknout, tak snad jen nízkou odolnost proti vodě, hodnota alespoň 5 ATM by hodinkám slušela určitě víc a hodinky by pak byly využitelné univerzálně. Vlastně si tyto hodinky umím docela dobře představit i na křehkém ladném dívčím zápěstí, jejich velikost určitě nebude problémem, snad jen ta vodotěsnost…

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Kasperovi.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!