Pilotní nebo navigátorské hodinky u značky Steinhart dělat prostě umí. Už jsme se podívali na obvyklé tříručkové modely v rozměru 47 milimetrů, na limitní edice, také na chronograf s průměrem pouzdra 44 milimetrů. Nejblíže tomuto modelu je asi limitní edice chronografu Steinhart Nav.B Chrono Vintage L.E.. Velmi podobný je i tento model – chronograf o průměru pouzdra 47 milimetrů. Jsou to bezesporu impozantní hodinky, rozměry pouzdra jsou „dospělé“ a nejsou určeny pro každou ruku. Myslím, že se velmi dobře podařila i změna rozměrů, proporce zůstaly zachovány.

Hodinky mají ocelové pouzdro, materiálem je nerezová ocel (316L), povrchová úprava je jemné kartáčování, leštěná je pouze luneta hodinek. Tvary pouzdra jsou jednoduché a mají velmi dobré souznění s historickým odkazem hodinek. Průměr pouzdra je velkolepý, 47 milimetrů, také tloušťka pouzdra je nepřehlédnutelná, je to 16,5 mm. Rozměrům pouzdra odpovídá i hmotnost hodinek 160 gramů i s koženým řemenem.

Korunka má obvyklý diamantový tvar, je opravdu výrazná a hodinky se s ní velmi dobře natahují i seřizují. Není šroubovací do pouzdra, ostatně deklarovaná vodotěsnost s odolností proti stříkající vodě ani žádnou takovou fixaci nepotřebuje. Tlačítka mají jednoduchý válcový tvar, ovládací síly potřebné pro jejich stlačení jsou přiměřené a stisk – ať je to spuštění chronografu, zastavení, nebo reset – má velmi jasně ohraničený chod.

Klenuté safírové sklíčko s vnitřní antireflexní vrstvou má impozantní průměr přes 40 milimetrů. Antireflexní napařená vrstva částečně eliminuje odlesky světla, což je určitě plus, nedaří se to ale dokonale.

Černý matný číselník napomáhá minimalizaci odlesků, je perfektně čitelný a vytknout mu lze snad jen to, že subčíselníky nejsou nijak plastické, zapuštěné. A to je asi moje jediná výhrada, vše ostatní je velmi dobře čitelné, přehledné – výrazné bílé číselné hodinové indexy, minutová škála i drobně vytištěná chronografická vteřinová škála po obvodu. Kromě značky a loga zde najdeme i označení modelu a prestižní označení „swiss made“. Nenápadná je dvojitá apertura data a dne v týdnu, oceňuji černé datové kotouče s inverzním bílým tiskem. Den v týdnu má pouze anglické zkratky.

Modřené ručky mají obvyklý tvar protaženého kosočtverce a jejich výplň tvoří bílá luminiscenční barva (bílá Superluminova BGW9). A modřené s bílou výplní nebo s bílou luminiscenční barvou jsou i ostatní ručky – centrální vteřinová ručka chronografu, vteřinová i ručky minutového a hodinového čítače. Ručky jsou jednoduše a skvěle čitelné, i to odpovídá tradici leteckých nebo navigátorských hodinek.

Jak vypadá luminiscence indexů a ruček se můžete podívat sami. V tomto případě jsou luminiscenční barvou vybarveny všechny ručky. O čitelnost v šeru nebo v úplné tmě není třeba mít žádné obavy. A obvyklé není ani to, že ve tmě lze využívat i chronograf.

V hodinkách s komplikací chronografu najdeme mechanický kalibr s automatickým nátahem, pro všímavější určitě nebude překvapením, že je to zase švýcarský strojek z produkce koncernu SWATCH – ETA/Valjoux 7750, v tomto případě v provedení „élaboré“. Je to velmi rozšířený kalibr, najdeme ho jak v low endových hodinkách, tak i ve špičkových chronografech s cenou vysoce překračující 100.000 CZK. Vznik tohoto kalibru se datuje k datu 1. července 1974, tedy ne dlouho po tom, kdy se prvně podařilo skloubit funkce automatického nátahu a chronografu ke konci 60. let. Místem vzniku bylo zapadlé údolí Vallée de Joux, konkrétně vesnice Les Bioux, kde sídlila továrna značky Valjoux SA. Několik generací hodinářů se tam věnovalo vývoji a výrobně mechanických strojků, které ale neosazovali do vlastních hodinek, jen sloužily jiným značkám.

V kalibru je 25 ložiskových kamenů, frekvence je 28.800 půlkmitů za hodinu (A/h), tedy 4 Hz, velikost strojku 13,25 lignes, výška 7,9 mm. Užívá chronografový systém sloupkového kola (column wheel), jednostranný nátah rotoru s možností ručního nátahu korunkou, zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking), rychlé překlápění data i dne v týdnu. Rezerva nátahu je kolem 40 hodin. Fotografie kalibru je z jiných hodinek – Archimede Pilot Chrono s průhledem v dýnku.

Ocelové dýnko je šroubovací do pouzdra, povrchová úprava je stejná jako na zbytku pouzdra. Dýnko je velmi ploché a podílí se na tom, že i v tomto rozměru hodinky velmi dobře sedí na zápěstí. Rytina na dýnku zobrazuje dvoumotorové letadlo, chápu to jako drobné připomenutí rozměrů hodinek. Všechny nápisy jsou ve třech řádcích pod koly letadla. Toto provedení se mi vážně moc líbí! V dýnku není žádný průhled na strojek, věřím, že i vám nebude nijak chybět.

Na hodinkách je nasazen velmi kvalitní kožený hnědý řemen se dvěma nýty a zúžením z 22 na 18 mm. Pěkná je i signovaná motýlková spona s pojistkou proti otevření.

Co si myslím o těchto hodinkách? Jsem z nich byl nadšený! Nepřehlédnutelné s nezanedbatelným historickým odkazem, provedení i materiály jsou ale velmi vyspělé a moderní. Znovu musím připomenout, že pokud nemáte dostatečně silné zápěstí (obvod alespoň 20 cm) nebo neplánujete nosit hodinky přes manžetu bundy, rozměry ještě raději zvažte, zvlášť když je dostupný i o trochu menší chronograf s průměrem pouzdra 44 milimetrů. A až se rozhodnete a koupíte si je, nezapomeňte si na křídla svého střemhlavého bombardéru připevnit sirény! Označení těchto hodinek je 010420 a orientační cena kolem 800 EUR – a to není moc!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Značku Steinhart prodává Chronoshop.cz.