Značku Steinhart mám rád. Hodinky, se kterými jsem se od Güntera Steinharta setkal, byly nápadité a poctivě vyrobené. Osazeny jsou švýcarskými strojky s desetiletími ověřenou konstrukcí. Mnozí jim vyčítají třeba inspiraci u modelů Ocean – a nejspíš mají pravdu. Ale i tak je v produkci značky Steinhart toho hodně, co nemá svůj vzor a spíš je vzorem pro jiné? Ech, nechme to spát. Pojďme se podívat na zajímavé hodinky, které byly vyrobeny pouze v počtu 55 kusů jako limitní edice.

Hodinky Steinhart Nav. B Chrono Vintage L.E. jsou rozhodně velmi výraznými hodinkami. Velikostí i celkovým provedením odkazují k tradici navigátorských hodinek Beobachtungsuhr (B-Uhr).

Průměr pouzdra 47 mm k tomuto druhu hodinek patří a i když se nehodí pro každou ruku, nikdo je nepřehlédne. Povrchová úprava ocelového pouzdra (včetně lunety) je provedena pískováním. Díky tomu hodinky i spona řemenu mají matnou našedlou barvu. Opravdu velmi pěkné! Tloušťka hodinek je 16,6 mm, což je také celkem dost. A když už jsem u těch rozměrů, tak rozteč nožek je 22 mm a váha hodinek na řemenu poctivých 159 gramů. Nikdo se asi nebude zlobit, že vodotěsnost je pouhých 30 metrů. Do vody patří jiné hodinky, tyhle spíš do vzduchu.

Na hodinkách je velmi výjimečný i číselník. Při zběžném pohledu vypadá matný, černý, ale kdepak. Podrobnější pohled odhalí velmi zajímavou barvu „mocca“ – tmavě hnědou. A k ní se matné zlacené ručky se silnou zelenou luminiscencí Superluminovou (C3) velmi hodí. Hodinová i minutová mají klasický tvar „úzký kosočtverec“ a mohu potvrdit, že jsou velmi dobře čitelné. Luminiscencí jsou opatřeny i velká vteřinovka chronografu a také ručky v subcifernících. Řešení číselníku je vidět na fotografiích, já byl okouzlen.

Číselník kryje mírně klenutý safír s antireflexem.

Korunka má klasický „diamantový“ tvar, který měl umožňovat obsluhu hodinek i v rukavicích, a stejně jako tlačítka chronografu je i ona pískovaná.

Šroubovací pískované dýnko s průhledem nám ukazuje krásně zdobený strojek – ženevské pruhy, modřené šroubky, zlacený rotor.

V hodinkách tiká švýcarský strojek ETA 7750 Valjoux v provedení TOP, zdobený, pozlacený rotor. Technické parametry kalibru jsou asi známé, tak je jen krátce připomenu – 28.800 půlkyvů za hodinu, 25 kamenů, automatický nátah s možností ručního natáhnutí korunkou, hacking vteřinovky, zobrazení data a dne v týdnu. A také, samozřejmě, chronograf s dvěma čítači – minutovým (do 30 minut) a hodinovým (do 12 hodin).

Mně se moc líbí, když přední strana hodinek i dýnko nejsou ve výrazném nepoměru, co se týká zdobení. Zde jsou obě strany vyvážené a krásně se doplňují.

K ruce hodinky poutá „vintage“ hnědý kožený řemen s výrazným prošitím a moc pěkně udělaná překlápěcí spona, i ta je z vnější části pískovaná.

Hodinky to jsou krásné, věřte mi. To jediné, co mi na nich vadí je to, že jsem si je tehdy nekoupil, u výrobce jsou beznadějně vyprodané. Já jsem je totiž fotografoval pro prodej.

A že bych se s nimi ještě někdy potkal? Asi těžko. Myslím, že jsou v Čechách jediné. Takže zbývá uvažovat o nelimitním provedení Steinhart Nav. B Uhr Chrono (pouzdro 44 nebo 47 milimetrů), ale o těch zase až jindy.

Za zapůjčení děkuji ‚snackmc‘.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií.