Symbol draka má v různých kulturách různý význam. Zatímco v té naší, evropské draci nepřinášeli asi nic pozitivního, jen chaos a ničení a snad jen nahromaděné zlaté poklady, které jim chrabrý rytíř po slavném vítězství mohl sebrat, v asijských kulturách, hlavně v Číně, je drak odedávna symbolem moci, vlády a vládců anebo také deště. Takže Evropan v drakovi může vidět toho pradávného nepřítele, symbol zla a pro Asiata je tomu právě naopak, symbol čínského draka má tedy přinášet svému nositeli štěstí a moudrost. Kromě toho mnozí Číňané věří, že ti, kdo se narodili v Roce draka, budou zdraví, šťastní, bohatí a dožijí se vysokého věku. I péče a zdobnost, se kterou je tradiční asijský drak obvykle zobrazován (a to vždy jen s jednou hlavou!), hovoří o důležitosti tohoto symbolu. Jestli vás téma draků zajímá, Wikipedie vám může, stejně jako mně, pootevřít dveře k tomuto tématu.

Není žádným tajemstvím, že firma EPOS změnila vlastníka, a s přechodem tradiční švýcarské firmy pod svého nového asijského majitele asi souvisí i tato limitní edice hodinek, která čítá jen 399 kusů pro celý svět. To opravdu není mnoho, třeba pro celé Japonsko bylo uvolněno pouhých 30 kusů. A kolik jich najdete v Evropě? Pravděpodobně jen tyto jediné, které patří Honzovi Lidmaňskému, ale nemohu dát ruku do ohně za to, že další kus není ještě ve Švýcarsku u výrobce.

Hodinky jsou současně i připomínkou, že rok 2012 je opět Rokem draka podle tradičního kalendáře, a i proto byla v prosinci roku 2011 vyrobena tato limitní edice, která vychází ze sériové produkce s ref. číslem 3390.

Leštěné pouzdro z nerezové oceli má poměrně složitý tvar – a to ať se jedná o profilovanou oblou lunetu nebo zdobný plastický vzor z čárek na bocích nebo masívní a na koncích zaoblené a rozšířené nožky. Je na něm vidět, že v dílnách firmy Epos věnovali tvůrci pozornost každému detailu a provedení pouzdra není co vytknout. Rozměry pouzdra jsou vhodné i pro drobnější zápěstí, průměr je 41 mm (bez korunky), tloušťka pouzdra je pouhých 9 mm.

Vodotěsnost asi není to, co u takovýchto hodinek především hledáme, ale i zde můžete být mile překvapeni, vodotěsnost pouzdra je dostačující, je to 50 metrů vodního sloupce (5 ATM), v praxi to znamená využití hodinek třeba i při plavání – pokud by se vám chtělo namáčet krásný řemen z kůže aligátora.

Cibulovitá korunka zdobnost hodinek vhodně doplňuje a také jim moc sluší. Kalibr umožňuje i ruční nátah a já mohu potvrdit, že jak natahování hodinek, tak i jejich seřizování korunka velmi dobře umožňovala.

Ploché sklíčko tvoří safír (syntetický korund), nepoškrábe se, je stále skvěle průzračné. V tomto případě by mu možná prospěl rudý antireflexní potah, ale ten není zas takový problém nechat ho dodělat. Věřím, že vzhled hodinek i číselníku by to ještě umocnilo.

Zdobnost a pečlivost v každém detailu, o kterých jsem mluvil v souvislosti s pouzdrem, se bezesporu týká i provedení tmavého číselníku. Kromě soustředného guilloché ve tvaru paprsků, drobných kovových hodinových indexů a nenápadných nápisů, které připomínají značku „Epos“ a výjimečnost modelu „Limited Edition“, je hlavním a dominantním prvkem číselníku kovový a kolorovaný drak. Jeho provedení je tradiční čínské, to lze poznat i z tradičního počtu drápů na spárech, jsou čtyři. Je pravda, že i mne na číselníku překvapil a musel jsem si na něj trochu zvykat. Ale už druhým pohledem jsem se kochal precizností provedení. Několikrát jsem zaslechl, že hodinky s výrazným grafickým prvkem nebo třeba s výraznou nezvyklou barvou se brzo okoukají a svého majitele omrzí. V tomto případě si myslím, že k tomu rozhodně nedojde. Zapomněl jsem ještě na drobnou datovou aperturu na pozici „3“ s bílým datovým kotoučem a černým tiskem. Je to trochu překvapivé, že na tyto stylové hodinky výrobce datumovku umístil, myslím, že designově čistější by byla její absence, ale je pravdou, že užitnou hodnotu hodinek v běžném provozu to zvýšilo.

Zlacené zahrocené ručky jsou na výrazném a členitém číselníku dostatečně dobře čitelné. Výplň hodinové i minutové ručky tvoří luminiscenční barva. Tu nese hrot vteřinové ručky, která svou rudou špičkou připomíná snad štíhlé kopí. Všechny ručky jsou perfektně leštěné (a to i na hranách) a znovu je vidět pečlivost a trpělivá práce, kterou hodináři věnovali každému detailu.

V hodinkách tiká švýcarský kalibr z produkce koncernu SWATCH – ETA 2892-A2. I při jeho úpravách se výrobce nespokojil s obyčejným provedením, ale věnoval pozornost zdobení. Takže se zde můžeme potěšit jemným guilloché a perličkováním můstků, modřenými šroubky nebo perličkováním a gravírovanými a zlacenými nápisy na rotoru automatického nátahu. I samotný kalibr ETA 2892-A2 je jistě zajímavý, je to mechanický kalibr s automatickým nátahem, znalci ho označují za stejně kvalitní, jako jsou třeba in-house kalibry značky Rolex. Svůj vznik měl v roce 1970, ale jeho kořeny lze vysledovat až k roku 1950. Je osazen 21 ložiskovými kameny, frekvence setrvačky jsou 4 Hz (28.800 půlkmitů za hodinu), rezerva nátahu 42 hodin. Samozřejmostí je zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking) a rychlé překlápění data. Výška tohoto kalibru je pouhých 3,6 mm, takže umožňuje tvůrcům hodinek ho zabudovat do velmi štíhlých pouzder. Vyrábí se ve 3 různých úrovních zpracování, ta nejvyšší se označuje jako „chronometrická“ a musí splnit přísné regule nezávislého auditu přesnosti chodu, hodinky pak dostávají o tom certifikát (C.O.S.C. ISO3159). Tento kalibr najdeme v pouzdrech jiných značek, třeba firem Breitling nebo IWC – a to pro svoji kvalitu a nízkou výšku, která umožňuje bezproblémovou zástavbu třeba komplikace chronografu.

Ploché ocelové dýnko se safírovým průhledem je k pouzdru připevněno čtyřmi šroubky. Nápisy vám pak připomenou modelové číslo, použité materiály („all stainless steel“ a „sapphire crystal“), vodotěsnost hodinek a stále ještě prestižní označení země původu hodinek („swiss made“). Díky plochému tvaru a zakřivení nožek dýnko skvěle sedí na zápěstí, což u mnoha jiných hodinek není taková samozřejmost.

Na hodinkách je luxusní černý řemen z kůže aligátora s rudým prošíváním a jednoduchou signovanou nerezovou jazýčkovou sponou. Ta hodinky perfektně doplňuje. A pokud ho budete chtít vyměnit třeba za obdobný hnědý, není to se šroubovacími stěžejkami žádný problém, stačí vám na to malý šroubováček a nebudete potřebovat žádné speciální nářadí, nožky mají standardní velikost 20 mm.

Tak jak se vám „dračí“ hodinky líbí? Jsou tyto hodinky pro vás nezvyklé? Pro mne rozhodně ano! Mohu potvrdit, že za dobu, kdy jsem se s nimi seznamoval, vzbudily vždy velkou pozornost mého okolí. Jsou natolik svébytné, že samy o sobě jsou samostatnou kategorií a těžko je zařadit do nějaké obvyklé kategorie. Jsou sice hodně mimo můj obvyklý zájem o military nebo potápěčské hodinky, ale umím si představit, že je nosím a moudrý drak na číselníku mne potěší při každém pohledu, ano, i já jsem narozený v Roce draka.

Ale nezbývá mi než zůstat jen u svých představ, limitní edice je už ve světě beznadějně vyprodaná, snad jen kdybyste si v Malajsii, která je pro švýcarský Epos tradičně významným trhem, v showroomu automobilky Mercedes-Benz hned vedle Petronas Twin Towers vybrali z nabídky automobil z řady S-Class s motorem BlueDIRECT V6 nebo V8 a s automatickou převodovkou 7G-Tronic Plus, pak byste tyto hodinky mohli dostat jako jedinečný a exkluzívní dárek. Anebo od dubna 2012 můžete zkusit svoje štěstí v butiku (jen značka Epos) v obchodním centru Fahrenheit 88 v Kuala Lumpur.

Pokud ale hledáte dostupnější hodinky s tradičním evropským nebo snad ještě přesněji švýcarským designem, v nabídce značky Epos si určitě také vyberete. Mne okouzlily třeba tyto Epos Collection Passion Ref. 3401.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Honzovi a za rekvizity Penshop.cz.

Album všech fotografií.