Hodinky značky Archimede mám moc rád a to už celkem dlouho. Mé vlastní Archimede Arcadia jsou pro mne ideální „oblekovky“, moc se mi líbily i „pilotky“ Archimede Pilot XLH a tak jsem byl na potápěčské hodinky od této firmy hodně zvědavý. A mé očekávání se naplnilo, jsou to zajímavé, líbivé a přitom vlastně levné hodinky třeba pro sport nebo i pro jiné hrubší použití.

Pouzdro je vyrobeno z nerezavějící oceli (316L), složení by nemělo dělat problém ani třeba při alergii na nikl. Povrchová úprava je kartáčováním, toto řešení je u „tool“ hodinek poměrně časté, ztratí se v něm drobné škrábance, hodinky se navíc tolik nelesknou. Průměr pouzdra je 41,5 mm bez korunky, s korunkou 44 mm. Výška pak překvapivě jen 11 mm a rozteč nožek obvyklých 20 mm. A vodotěsnost pouzdra je perfektní, výrobce garantuje 300 m vodního sloupce, tedy 30 BAR, hodinky tedy můžete bez obav používat i při potápění s dýchacím přístrojem.

Korunka je v pouzdře umístěná na pozici „4“, nebude vás ani tlačit do hřbetu ruky. Částečně je krytá výstupky pouzdra. Takto v asymetrickém provedení jsem to viděl třeba i u hodinek Girard-Perregaux Sea Hawk Pro 3000 m a už tehdy se mi to líbilo. Korunka má samozřejmě zajištění šroubováním do pouzdra, závit je poměrně dlouhý a korunku bude fixovat spolehlivě. Velikost korunky je příjemná, hodinky se s ní dobře natahují i ovládají. A v novém provedení je korunka ještě trochu masívnější.

Jednostranně otočná luneta (proti směru hodinových ruček) má fixaci ve 120 bodech, silná je asi 3,5 milimetrů. Má příjemné zoubkování a otáčí se s přiměřeným odporem. Nadšený jsem byl z barev, kterými je eloxována vložka lunety. V téhle černo oranžové barevné kombinaci je to krása. Nechybí ani bílý luminiscenční bod (ve tmě zelený) na „12“. Celé provedení lunety trochu připomíná praktické řešení firmy Omega Planet Ocean, ale PO nekopíruje. Bohužel v aktuální nabídce webu výrobce je už jen černo šedé provedení lunety – a je to škoda! Ale líbí se mi změněné zoubkování nové lunety, to je trochu masívnější.

Průzračné sklíčko (30 mm) ze syntetického safíru má oboustrannou antireflexní vrstvu. Je ploché a na hodinky přes něj uvidíte skvěle.

Číselník je matný černý, strukturovaný do dvou rovin. Určitě vás zaujmou oranžové indexy 3, 6, 9, 12, tisk je i trochu plastický. Ostatní hodinové indexy jsou bílé, stejně jako minutová škála a označení značky, způsobu nátahu strojku a vodotěsnosti. Jedinou výhradu mám k celkem malé apertuře data. A rozhodně se přimlouvám za to, aby barva datového kotouče odpovídala barvě číselníku a potisk byl inverzní. I když je pravda, že v této podobě apertura doplňuje vyváženost indexu „4“.

Hodinová a minutová ručka mají mečovitý tvar s bílým lakováním a oranžovou luminiscenční výplní. Bílá, ale bez luminiscence, je i vteřinová ručka. Když bych měl popsat její tvar, asi mi nejvíc připomíná šíp nebo snad kopí. Ručky jsou skvěle čitelné, jak utíká čas na nich, poznáte jak v kanceláři, tak i v šeru kina nebo pod dvaceti metry vody při potápění k vraku pirátské lodi.

Provedení luminiscence se mi moc líbí svou hravou pestrostí. Modré indexy, oranžové ručky a indexy 3, 6, 9, 12 a zelený luminiscenční bod na lunetě. Hodinky ve tmě skvěle svítí – pár minut opravdu oslnivě, intenzita osvětlení se ale sníží na přijatelnou úroveň a pak nejméně osm hodin ve tmě snadno poznáte, kolik je hodin.

V hodinkách najdeme mechanický švýcarský kalibr z produkce koncernu SWATCH – ETA 2824-2 s automatickým nátahem. Znovu musím připomenout, že je to osvědčený a odolný strojek se snadnou dostupností servisu. Bývá i velmi přesný, u hodinek Archimede obvykle dosáhnete přesnosti v jednotkách sekund za den i bez COSC certifikátu. Mám na něm rád i možnost i ručního nátahu korunkou, zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking) a rychlé překlápění data. Wikipedie o tomto kalibru říká toto.

Ocelové šroubovací dýnko s podobnou povrchovou úpravou, jako má pouzdro, nese jen gravírované nezbytné nápisy o výrobci, značce, typu, materiálech a vodotěsnosti. Dýnko nemá průhled na strojek, u „tool“ hodinek pro potápění to bývá spíš výjimka. Dýnko je poměrně ploché a skvěle sedí na ruce.

Na těchto hodinkách byl kožený řemen ze žraločí kůže s kontrastním oranžovým štepováním a jazýčková signovaná spona. Spona může být i překlápěcí. Kožený řemen není většinou na stálé použití ve vodě vhodný, výrobce hodinky nabízí i s gumovým řemenem s jazýčkovou sponou nebo s nerezovým tahem, který je skvělý! Je z plného materiálu, perfektně vyrobený a překlápěcí (plechová) spona má i neoprenovou extenzi. Pokud to s použitím těchto hodinek ve vodě myslíte vážně, je to asi nejlepší volba. S koženým řemenem hodinky váží 95 gramů, s tahem budou asi trochu těžší.

Mně se hodinky moc líbí, co vám? Nenesou sice zvučnou značku, ale mezi znalci jsou hodinky Archimede oblíbené, a i když na číselníku nemají „swiss made“, tak jejich kvalita je se švýcarskými hodinkami plně srovnatelná. Z barevných provedení, která se vyrábějí – bílý, modrý nebo černý číselník – se mi toto barevné (černá a oranžová) provedení líbí asi nejvíc. Jen je škoda, že výrobce trochu pozměnil barvy lunety. Ale i tak, vyberte si svoji variantu a směle si je kupte, získáte líbivé, odolné a spolehlivé hodinky. A cena? Podívejte se sami na web Archimede anebo k českému prodejci – myslím, že to jsou dostupné hodinky.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Abbotovi!