Jak začít? Do těchto hodinek jsem se zakoukal už podle fotek. A naživo se náš vztah změnil v asi celoživotní lásku. Zkusím vám ukázat proč…

Co napsat o značce Archimede? Německý výrobce, pan Ickler, dělá dobré hodinky – pod značkami Archimede, Limes nebo Autran & Viala. O existenci značky jsem neměl dlouho tušení a ani o kořenech tohoto designu.

Nejsou to nijak zvlášť nápadné hodinky. Nerezové leštěné pouzdro měří 42 mm bez korunky. Hodinky ale vypadají větší, mohou za to tenká luneta a bílý ciferník. A když jsem u těch rozměrů, tloušťka pouzdra je jen 10 mm a rozteč nožek 20 mm.

Sklíčko je safír bez antireflexu.

Ručky, to je to, co mne opravdu dostalo. Jsou krásně modřené. Podle dopadajícího světla mění svoji barvu od černé, přes temně fialovou až k blankytně modré. Ani nevadí, že na nich není žádná luminiscence, na to mám jiné hodinky. A vzhledem k bílému číselníku to ani není třeba, až do hlubokého šera je stejně čitelnost dobrá.

Číselník je bílý, jak jsem psal. Jsou na něm plastické stříbrné indexy. Minutové jsou plastické „tečky“, hodinové tvoří plastická čísla. Na pozici „6“ nijak neruší datumové okénko. Ani černé nápisy – Archimede a Automatic – nijak neruší. Hodinky se dělají ve více barevných variantách – černý číselník a stříbrné ručky, hnědý se stříbrnými ručkami, stříbrný číselník s modřenými ručkami, ale tahle barevná varianta – bílo modré – se mi líbí nejvíc.

Poměrně masívní korunka nese logo značky, není šroubovací. Odolnost proti vodě je dostatečných 50 metrů.

Šroubovací dýnko s průhledem odhaluje strojek, osvědčený švýcarský ETA 2824 – automatický s možností ručního nátahu, hackingem a rychlopřeklápěním data. Strojek sice nijak zdobený, ale i tak je pěkný a myslím, že se perfektně hodí k číselníku.

Hodinky se prodávaly na modrém řemínku se vzorem „krokodýl“. Ale sluší jim skoro jakýkoliv řemen – hnědý, černý, zkoušel jsem i černý nato-strap, ale to je už příliš. Nakonec jsem jim našel mesh (Taikonaut) a na něm se mi líbí nejvíc.

Když tak čtu, co jsme napsal a prohlížím fotky, tak mi to stále připadá takové… fádní. A přitom tyhle hodinky jsou úžasné, jedinečné, báječné! Mám své „Arkády“ asi tak 2,5 roku a myslím, že u mne ještě zůstanou.

Máte chuť si je koupit? Nedivím se, ale s bílým číselníkem je možná budete shánět už těžko, zato se stříbrným je má třeba chronoshop.cz.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album s fotografiemi.