Líbí se vám výjimečná komplikace tourbillon? Pak by vás mohla potěšit dnešní aktualita, ve které vám ukážu hodinky s touto haute horlogerie součástí. Do skupiny dárců solitérů pro letošní dobročinnou aukci Only Watch patří i švýcarská společnost Chopard.

V hodinkách se spojuje jedinečná komplikace tourbillon s ručně gravírovaným číselníkem a kalibrem. Základem jsou L.U.C. Triple Certification Tourbillon, které jako první získaly hned tři důležité certifikáty – chronometrický C.O.S.C., certifikát kvality Poinçon de Genève a potvrzení Fleurier Quality Foundation.

Oblé pouzdro měří v průměru 43 mm a je vyrobené z platiny. Leštěné plochy se střídají s kartáčovanými. Stříbřitý číselník zdobí monacký erb vyrytý technikou Fleurisanne. Jemná dvojšroubovice DNA okolo něj připomíná základní ideu sdružení bojujícího proti syndromu svalové dystrofie. Dokonalost provedení tourbillonu potvrzuje pečlivost řemeslníků se zaměřením na nejmenší detail. Při návrhu zlatých římských hodinových indexů se designéři inspirovali 60. roky, finální úprava ručním leštěním přidává zdobnost a kontrast. Zkosené zlaté ručky tvaru “Dauphine” ve středu zvýrazňuje luminiscenční pasta. Bílou plochu na pozici 12 osídlila ručka rezervy chodu.

Safírovým průhledem v dýnku uvidíme ručně zdobený manufakturní kalibr L.U.C 02.17-L s ručním nátahem. Zlatá dvoušroubovice DNA na desce je také vyrytá Fleurisanne gravírováním. Můstky a hlavní desku ze zlata pokrývá černění a jemné kontrastní gravírování připomínající krystalky ledu.

Kalibr vydrží bez nátahu až 9 dní a to díky patentované Quattro® technologii. Extrémní přesnost ověřil švýcarský zkušební ústav C.O.S.C., hodinky se tak mohou chlubit titulem „chronometer“.

Precizní takřka zaniklou dovednost rytí Fleurisanne najdeme ve vesnici Fleuriel, nacházející se v kantonu Neuchâtel. Zde značka Chopard vyrábí své hodinky.

Technika Fleurisanne je uměleckým řemeslem, které i přes svou slavnou minulost téměř vymřelo. Pověsti o vynikající dovednosti švýcarských hodinářů se dostaly až do tak vzdálených zemí, jako je Čína. Toto velmi výrazné a časově náročné umění se skládá z reliéfních rycích dekoračních technik na kovových částech, obvykle zlatých můstcích kalibrů. Provedení rytin na hodinkách L.U.C. Tourbillon Only Watch 2013 Edition trvalo celých 21 dní.

Zvláštní povaha Fleurisanne vyplývá ze skutečnosti, že nezahrnuje rytí motivu jako takové, ale spíše vyřezávání materiálu kolem něj tak, že vynikne plastický reliéf. Tato technika vyžaduje celkové zvládnutí nástroje a extrémně precizní přístup. Vyrobené rytiny jsou skutečně unikátní, protože každý motiv je vypracovaný zcela ručně.

Pro aukci Only Watch se každá hodinářská společnost snaží vyrobit mimořádně zpracované hodinky, které ji budou reprezentovat a vydraží se za vysokou cenu. Jak se záměr povedl značce Chopard, posuďte sami.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Chopard

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!