Kolekce Alpina Extreme Diver 300 je určená hluboko pod sladkou i slanou vodní hladinu. Hodinky z této kolekce jsou vhodné pro profesionální potápěče, výrobce garantuje vodotěsnost 300 metrů. Když pominu fakt, že potápěči při ponoru obvykle dosahují hloubek nejvýše 40 metrů a na tyto příležitosti oblékají potápěčský počítač, tak mne napadá obvyklá otázka. Proč vlastně tak vysoká odolnost? Vždyť drtivá většina hodinek se dostane maximálně pod sprchu či 1-2 metry pod hladinu při šnorchlování. Jen velmi úzká skupina lidí se potápěla do hloubky větší než 200 metrů. Tématem odolnosti hodinek proti vodě se zabýval kibi v článku o vodotěsnosti. Vraťme se ale k recenzovaným hodinkám Alpina Extreme Diver 300 Lady Black. Název prozradil skoro všechno, ale přesto nám pro bližší seznámení ještě něco chybí. Pojďme se na ně spolu podívat.

Členité nerezové pouzdro (ocel 316L) působí mohutně, ale pohled na posuvné měřítko potvrdí zacílení na dámskou ruku. Hodnoty 39 mm bez korunky, 42 mm s korunkou, 42 mm lug-to-lug a výška 10 mm přesně odpovídají obvyklým rozměrům dámských potápek. Povrch pouzdra byl upraven sametovým kartáčováním, které skryje případné drobné škrábance.

Pravidelní čtenáři si v tomto místě pravděpodobně říkají, že vzhledem totožné, jen trochu větší, hodinky už jsme přece fotografovali a recenzovali. A budou mít naprostou pravdu, recenzi většího pánského modelu jsme už dělali. Hodinky měly průměr 46 mm a tvořily jedno z dvojčat Alpina Extreme Diver 300 Black. Recenzi si můžete přečíst zde.

Velká plochá korunka se šroubuje do pouzdra a chrání ji výstupky. Boky má potažené černou strukturovanou gumou, výborně se mi s ní manipulovalo. Černá vložka nese rudý alpinský trojúhelník. Na protilehlé straně pouzdra se nachází symetrický výstupek.

Kartáčovaná luneta má obvyklou potápěčskou stupnici 0 až 60 min, plastické body zjednodušují odečet uběhlého času. Část gravírované škály začínající trojúhelníkem a končící dvacítkou je navíc zvýrazněná luminiscenční barvou. Tím se liší od pánské varianty. Luneta se samozřejmě otáčí pouze jedním směrem s aretací ve 120 bodech.

Ploché safírové sklíčko je odolné proti poškrábání a měří v průměru 29 mm. Příjemný modrý antireflex rozhodně nepřehlédnete.

Matný černý číselník tvoří vnitřní kruh s ručkami, vytištěnou značkou a hodnotou vodotěsnosti. Střední kruh je osazený hodinovými indexy, jejich tvar a výplň se drží vzhledu typického pro potápěčské hodinky. Zmiňuji to především proto, že datová apertura zobrazující hned tři hodnoty je obvyklá spíš pro hodinky letecké. Nejedná se ale o jedinečnou výjimku, začíná se objevovat i v dalších diver’s hodinkách. Vnitřní luneta je mírně vyvýšená a nese minutovou/vteřinovou škálu. Číselník je samozřejmě menší, ale plastické odlišení vnitřní části hodinkám přidává jemnost a zdobnost. Čitelnost zůstala vynikající stejně jako u pánské verze.

Ručky mají tvar meče a rhodiovaný povrch. Luminiscenční výplň tvoří Super-LumiNova. Centrální vteřinová ručka svým červeným koncem ve tvaru loga ozvláštňuje jinak barevně poněkud nudný číselník. Sekundová ručka je bíle lakovaná.

Když mám příležitost prohlédnout si luminiscenci Super-LumiNova na potápěčských hodinkách, nemohu si pomoci, ale pokaždé ji musím porovnat s LumiBrite na potápkách Seiko. A vždy je výhra jednoznačně na straně potápek Seiko, protože značka používá luminiscenční barvu s lepšími fosforescenčními vlastnostmi. (Mohu vám prozradit, že na téma luminiscence v hodinkách připravujeme specializovaný článek od dávné historie až k aktuálním trendům.) Ve srovnání s pánským modelem je ten dámský na svítící části poněkud chudý. Ostatně, přesvědčte se sami. Výjimkou je škála na lunetě, která je v rozmezí 0 až 20 zdůrazněná zelenou barvou, to pánský model neměl.

V tomto případě hodináři do pouzdra umístili quartz kalibr AL-240. Obsahuje jeden ložiskový rubín a má funkce vteřiny, minuty, hodiny, datum. Výrobce se pyšní výdrží baterie až 45 měsíců, čemuž bych se s přihlédnutím k určení hodinek nebála věřit. Připomenu, že v hodinkách, které zakoupíte v prodejně Koscom, máte výměnu baterie i zkoušku vodotěsnosti zadarmo.

Pevné dýnko zdobí výrazné plastické gravírování ve tvaru potápěčských lahví spolu s inspirující palmou. Je šroubovací do pouzdra a nechybí důležité údaje o hodinkách. Je ploché a výborně sedí na ruce.

Gumový řemen černé barvy měří u nožek 18 mm, u kartáčované signované jazýčkové spony 17 mm. Tloušťka 2,8 mm je naprosto dostačující. Osobně nemám gumu na ruce ráda, někdy se pod ní potím. Takže já bych je přezula na pěkný kvalitní kožený řemen nebo kartáčovaný nerezový tah. A nejradši mám asi nerezový milánský tah (mesh). O celkovou váhu pouhých 73 gramů se v pozitivním slova smyslu určitě zasloužil gumový řemínek, menší průměr pouzdra a quartz strojek. Jemné dámské zápěstí zkušené potápěčky o těchto hodinkách skoro nebude vědět.

Když jsem tento tyto hodinky (AL-240LB3V6) hledala na stránkách výrobce, byla jsem úspěšná jen částečně. Aktuální je pouze verze na ocelovém tahu (AL-240LB3V6B). Máte však ještě možnost výběru mezi variantou s oranžovou potápěčskou škálou nebo hodinkami zcela bílými, osazenými diamanty a perletí. Nějak si ale neumím představit ponořující se potápěčku ověšenou přístroji, které se budou na ruce blýskat takto nápadné hodinky. Připadá mi to poněkud nepatřičné. Co si o tom myslíte vy?

Značka Alpina není jediná, která se snaží ženské části zákazníků nabídnout profesionální potápěčské hodinky vhodné také na dámská zápěstí. Kromě jiných značek třeba i Omega vyrábí odolný model Seamaster 300M Quartz Midsize.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme: Koscom.cz

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.