Jen málokdo z nás vede tak drsný a dobrodružný způsob života, aby ospravedlnil pořízení odolných hodinek jejich plným vytížením. Většinou jsme lidé obyčejní, kteří mají slušnou práci, solidní zázemí a nebalancujeme na hranici mezi životem a totální zkázou. Přesto máme v oblibě hodinky, které by nás dokázaly daleko přežít (nebo se nám je alespoň snaží vnutit šikovný marketing švýcarských firem). Co nás k tomu vlastně vede?

Ani po přečtení všech knih, které o svých vylomeninách napsal jeden z největších profesionálních dobrodruhů Richard Halliburton, není jasné, jestli měl nějaké speciální hodinky ve chvílích, kdy se protloukal džunglí, letěl ve dvouplošníku přes Saharu nebo plaval Panamským průplavem. Nikdo netuší, jaké hodinky si vzal do amazonské džungle Percy Fawcett. Všeobecně se ale ví, že mořeplavec Thor Heyerdahl měl při plavbě na voru Kon-Tiki společenský model hodinek značky Eterna s běžnou vodotěsností a téměř nulovou odolností. A že Lawrence z Arábie nosil klasický vojenský model hodinek Omega.

zdroj: blog.norway.com

Ve světě hodinek se toho moc odolného a outdoorového dlouho nedělo, protože náramkové modely přišly až s první světovou válkou – v dobách kapesních hodinek ani lidé neměli na žádné velké dobrodružství ve společnosti hodinek čas. Ta pravá zábava začala až ve dvacátém století, kdy průmyslový rozvoj a letecká doprava začaly lidem zprostředkovávat daleké kraje a umožňovaly cestování v obrovské míře i lidem, kteří by se jindy nikam nedostali.

Hodinky nebyly pro skutečně odhodlané muže a ženy nijak důležitým kusem výbavy – fascinace přesným časem dosažení té které mety, pólu nebo dna propasti přišla až daleko, daleko později v dobách, kdy si firmy mohly dovolit přijít v případě neúspěchu o pár kusů hodinek a případně to odepsat jako další výdaj na reklamu. Až ve druhé polovině dvacátého století došlo k tomu, že se hodináři začali chlubit tím, že právě ten a ten model z jejich produkce se tehdy a tehdy octl na samém vrcholu světa (což byl svého času další geniální tah firmy Rolex, ačkoli o tom, že sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing měli na zápěstí právě model Explorer, informovaní odborníci velmi nahlas pochybují).

zdroj: http://rolexblog.blogspot.cz

Odolné hodinky by ze své podstaty měly zprostředkovat odečet času v situacích, kdy se člověk nachází v nehostinném nebo přímo nepřátelském prostředí, kdy panují nepříznivé podmínky a kdy záleží na přesnosti. Často se těchto úkolů dokáží zhostit i běžné sportovní modely se zvýšenou vodotěsností, které jsou velmi odolné, ale to je víceméně z nouze ctnost. Jde o to, že opravdový outdoorový kus má něco navíc než jen vodotěsnost, případně nabízí příběh.

Autor textu: Robert

Autor fotografií: :-) kibi

A další (i nehodinková) témata najdete v blogu Zahrada o půl čtvrtý v sobotu odpoledne – rozhodně doporučuji!