Historií hodinek Bulova se již zabýval Táda, takže se podíváme přímo na recenzované hodinky Bulova Super Seville Day-Date. Jsou to opravdové vintage hodinky, značka Bulova je vyráběla jako homage v roce 1970. Inspirace Rolexkami je patrná na první pohled.

 

Zakulacené nerezové pouzdro měří 36 mm bez korunky, 38 milimetrů s korunkou, rozměr lug to lug je 44 mm. Výškou 12 mm se pohodlně vejdou pod manžetu košile. Mezi nožkami měří 20 mm, s řemenem váží 70 gramů. Povrchová úprava pouzdra je sametovým kartáčováním. Na dýnku sice výrobce udává voděodolnost „Water Resistant“, ale vzhledem k věku bych je před vodou raději chránila.

Rýhovaná luneta není otočná, zub času a nošení na ní zanechalo své stopy. I tak přední stranu hodinek pěkně oživuje.

Nerezová korunka je šroubovací do pouzdra a nese plastické logo Bulova. Její rozměry jsou přiměřené velikosti pouzdra, hodinky se s ní dobře ovládají.

Minerální sklíčko má na pozici „3“ tzv. „kyklop“, zvětšovací lupu. Opět stejné jako u Rolex Day-Just. Sklíčko je vyvýšené nad lunetou, takže je náchylnější k škrábancům.

 

Původně bílý číselník získal časem patinu a je tak jemně krémový. Nejvýraznější součástí je určitě velká apertura na pozici „12“ se dnem v týdnu. Na datovém kotouči s černým tiskem najdeme anglické dny v týdnu. Na pozici „3“ se nachází datumovka, také má bílý věnec s černým tiskem. Kovové tyčkové plastické hodinové indexy jsou označené drobnými římskými číslicemi. Nezbytnou komponentou je plastické kovové logo Bulova – symbol ladičky. Nechybí značka, název hodinek a označení typu nátahu strojku. Číselník je jednoduchý, přehledný a dobře se na něm orientuje. Lupa sice trochu překáží, ale záleží na zvyku. Jedny z mých bývalých hodinek (bílé Citizen) také měly kyklop a po čase jsem si na něj zvykla.

Kovové ručky mají také tyčkovitý tvar, centrální vteřinová je jehlovitá. Hodinová a minutová ručka mají vrstvu luminiscenční barvy, ale po letech již luminiscence skoro vůbec nesvítí ani po intenzívním vystavení světlu. I tak je odečet času dobrý a snadný.

V hodinkách se nachází kalibr ETA 2834-2, o kterém víme, že má 25 ložiskových syntetických rubínů, velikost 11,5 pařížských linek, ochranu proti nárazu Incabloc, automatický nátah rotorem, frekvenci setrvačky 4 Hz (28.800 A/h), Etachron a zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking).

Dýnko je do pouzdra zašroubované pomocí speciálního hodinářského nástroje. Uprostřed najdeme velké ladičkové logo Bulova a okolo něj údaje o hodinkách. Pro zajímavost – 4410101 je označení, že se jedná o výrobek Bulova, 6-831083 je číslo modelu hodinek.

Majitel je nosí na černém koženém řemenu s bílým prošitím a leštěnou nerezovou překlápěcí sponou. Hodinkám moc sluší, bílé prošití ladí s číselníkem. Výměna za jiný by neměl být problém, rozteč nožek je standardních 20 mm.

A můj dojem z hodinek. Dýchají z nich staré časy nošení kotlet a barevných kravat. Přesto je jejich design natolik nadčasový, že je můžete nosit i nyní. Jsou ideální k obleku, ale zvládnou s vámi i casual oblečení či džíny a košili. Nespoléhejte na udanou voděodolnost a na koupání si vezměte raději potápěčské hodinky. Ale v ostatních případech vás budou spolehlivě provázet a udávat rytmus vašemu dni. Jestli se vám líbí, zkuste zahraniční aukční portál, snad budete mít štěstí.

 

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme hodinářskému redaktorovi Farářskému.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!