Jak psát o hodinkách, které (alespoň to tak vypadá) skoro každý doma buď měl anebo ještě má? Dlouho jsem to odkládal, ale pro ty, kteří se na monstra teprve chystají, to zkusím.

Před pár lety, když jsem hledal svoje „definitivní a jediné“ hodinky (teď už vím, že nich takového neexistuje, stejně jako na konci duhy není zlatý poklad skřítků v zelených čepičkách), mi pár lidí radilo, ať si koupím monstra a mám klid. Já hned neposlechl, až po čase jsem si koupil oranžovou variantu a pak ještě přikoupil černou. Proč vlastně obě varianty? Hledal jsem ještě lepší kontrast a tedy i čitelnost ruček než u oranžové varianty. A dalším důvodem je rozhodně to, že monstra jsou návyková.

Ocelové nerezové pouzdro není nijak monstrózní, průměr je 42 mm bez korunky, s korunkou je to 47 mm, výška pouzdra je 13 mm. Vodotěsnost pouzdra je skvělých 200 metrů. A jak je u Seiko zvykem, na tuto hodnotu se můžete spolehnout. Já jsem o žádných zatopených monstrech neslyšel. Povrchová úprava pouzdra je leštěním a broušením. A ještě váha – s tahem (náramek) je to 180 gramů. Na ruce je tedy cítíte, ale není to nepříjemná zátěž. Typický je pro tyto hodinky i hranatý tvar krátkých nožek. Na ruce vypadají menší a skvěle sedí na zápěstí. Výřez pouzdra mezi nožkami je rovný, ale nemusíte mít obavy, je tam dost místa i pro silnější NATO-strap. A výměnu řemenů usnadňují provrtané nožky, na výměnu stačí třeba kancelářská sponka.

Korunka (jak se na hodinky pro potápěče sluší) je šroubovací do pouzdra. Tvar, velikost i částečná ochrana před poškozením výstupky pouzdra, vše je perfektní. A skvělá je i ovladatelnost, jednotlivé polohy jsou dobře oddělené. V první poloze se nastavuje datum a den v týdnu (obojí rychlé překlápění), ve druhé se pak seřizuje čas.

Celkový vzhled hodinek hodně utváří ocelová luneta. Frézování po obvodu navazuje na stejné výřezy pouzdra, pro tyto hodinky je to typické. A praktické využití? Lunetu snadno zarovnáte na pětiminutové indexy jenom hmatem. Luneta sama je kartáčovaná a z plného materiálu (žádná eloxovaná plechová vložka), indexy jsou vyfrézovány přímo do lunety a vyplněny černou barvou. A hodí se i luminiscenční bod na dvanáctce. Luneta je jednostranně otočná (120 cvaků aretace) proti směru hodinových ruček. A proti pootočení je částečně krytá výstupky pouzdra. Je to šikovné a praktické řešení.

Sklíčko je v hodinkách minerální, zodolněné proti poškrábání (Hardlex) a nepatrně vypouklé. Není to tak odolné řešení, jako kdyby bylo safírové, ale úžasná je třeba nízká cena – při případném poškození je možné sklíčko nechat vyměnit za pár stovek. Průměr sklíčka je 30,5 mm.

Černý matný číselník je jednoduchý, najdete na něm výrazné (a výrazně luminiscenční) hodinové indexy a bílou barvou natištěné minutové indexy, značku výrobce SEIKO, připomenutí automatického strojku v hodinkách a označení určení DIVER’S s vodotěsností – 200 metrů. Bíle orámované je okénko pro zobrazení dne v týdnu (anglicky a číselně) a data. Oba datové kotouče mají černou barvu a bílý tisk, pouze neděle je vytištěna červeně. Čitelnost číselníku (i ruček) je úžasná za jakýchkoliv světelných podmínek.

Ručky mají typický tvar, hlavně hodinovou rozhodně nepřehlédnete. O čitelnosti jsem psal výše, je skvělá. Na mostrech je skvělé i to, že hodinky jsou vyrobeny precizně v každém detailu, nemusí se bát ani makro fotografií, které často na (jiných) hodinkách ukážou drobné nedokonalosti. U hodinek této cenové kategorie (mluvíme o cca 200 dolarech) je to opravdu úžasné!

Číselník i ručky umožňují celkem jednoduchou customizaci. Viděl jsem různé kombinace – „military“ nebo „pilotní“ číselník i ručky, plongeur ručky, barevné varianty číselníku… na internetu se dá najít hodně dílů, které je možné při individuálních úpravách použit. Ale limitní edice dělá i sama firma Seiko – celočerné provedení včetně černé PVD vrstvy a nejcennější je asi limitní edice, kdy číselník má živou zelenou barvu čerstvých limetek. Tuhle limitku ale asi neseženete – když ano, moc rád bych jí vyfotil, prosím.

Luminiscence u hodinek pro potápěče od Seiko je pověstná. Je to tak trochu etalon, podle kterého posuzuji luminiscenci u jiných hodinek. A najít hodinky, které svítí víc a déle, není nic jednoduchého, já vlastně svítivější luminiscenci viděl jen na hodinkách Citizen pro profesionální potápění.

Ocelové šroubovací plné dýnko je také leštěné. Nese na sobě typickou plastickou „vlnu“ – označení všech hodinek od Seiko, které se vody rozhodně bát nemusí. Dýnko je poměrně ploché a na ruce sedí skvěle.

V hodinkách tiká osvědčený mechanický kalibr 7S26. Mechanický strojek s automatickým nátahem má 21 ložiskových kamenů, rezervu nátahu 40 hodin. Přesnost je obvykle úžasná – na entry – level kalibr, seřízený se vejde do odchylky několika málo vteřin denně a odchylka je stabilní. Strojku lze snad vytknout jen absenci hackingu (zastavení vteřinové ručky při seřizování) a nemožnost ručního nátahu. A kdyby u Seiko do hodinek vložili svůj úžasný strojek 6R15, byly by pak prostě dokonalé!

Monstra se prodávají na nerezovém tahu a ten je prostě úžasný. A to nejen u hodinek v této cenové kategorii. Je skvělý, perfektně udělaný z plného materiálu a to včetně koncovek. A na (plechové) sponě najdete pojistku proti otevření i neoprénovou extenzi. Seiko prostě počítá i s opravdovým využitím pod vodou. Rozměry tahu jsou – u pouzdra 20 mm, pak se rozšiřuje na 23 mm a poté se zužuje ke sponě na 18 mm.

Ale hodinkám to sluší i na gumovém řemínku (20 mm) nebo NATO-strapu, velcro strapu, zkoušel jsem i ocelový tah Watchadoo – a zase to vypadalo skvěle a skvělé to bylo i pro nošení. Jen se mi nepodařilo najít žádný kožený řemínek, který by hodinkám opravdu slušel, nejblíž jsem tomu byl asi s gumotextilním řemínkem Maratac.

Odolnost a spolehlivost těchto hodinek je pověstná. Jeden ze šťastných majitelů mi vyprávěl o svém pádu na schodech – praskaly kosti na ruce s hodinkami, pád to byl opravdu vážný a nepříjemný, ale na hodinkách ani stopa. Dá se tedy předpokládat, že bez problémů vydrží víc než ruka pod nimi. Nejsou to ideální hodinky pro blížící se konec světa? Některé série hodinek se vyrábějí přímo v Japonsku, některé mimo, třeba v Koreji. Ale v kvalitě to není nijak poznat, země původu je v tomto případě lhostejná, hodinky jsou stejně kvalitní.

A kde tyto hodinky můžete koupit? Seiko některé řady své produkce do České republiky oficiálně nedováží a je to opravdu škoda. Naštěstí není problém tyto hodinky koupit u osvědčených dodavatelů třeba v Singapuru. Ještě jednodušším řešením je třeba nákup na stránkách AZwatch.cz, monstra se i tam někdy dají koupit. A tento obchod mohu osobně jen doporučit.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií a druhé.

Velmi zajímavá stránka o těchto hodinkách.