Spousta z nás, hodinkových fandů, má slabost pro potápěčské hodinky. Známé jsou hodinky různých zvučných značek. Ale většina z nich se nikdy pod vodu nepodívá. Tyhle hodinky pod vodu klidně mohou a to hodně hluboko.

Hodinky jsou z nabídky japonské firmy Citizen. Já je koupil z „druhé ruky“, první majitel si je koupil na podmořský výlet někam na Antily, ale nakonec z výletu sešlo, tak hodinky skončily u mne, vlastně nové.

Určením to jsou profesionální potápěčské hodinky, nástroj, na který se lze opravdu spolehnout. Já nejsem profesionální potápěč, ale i já je občas využiju při potápění. I když ne do 300 metrů, které tyto hodinky zvládnou.

Pouzdro je vyrobeno z titanu – asi hlavně kvůli hmotnosti, i tak hodinky na gumovém řemínku váží 125 gramů. Rozměry pouzdra jsou impozantní, průměr je 48 mm (s korunkou 51 mm), výška 18,5 mm – hlavně kvůli asi šestimilimetrovému hardlexovému sklíčku. Ale na ruce hodinky nepůsobí nijak přehnaně. Je to dané hlavně asi absencí nožek. Řemínek je připevněn přímo do pouzdra, fixuje ho tam i „druhé dýnko“ připevněné čtyřmi šroubky.

Upevnění řemínku dýnkem jsem už zmínil, dýnko nese pěkný emblém potápěčské přilby a potřebná technická data. Ke strojku se samozřejmě dostaneme jinak, dýnko je šroubovací.

Číselník je… čitelný. Neuvěřitelně zřetelný a odečítání času je na něm opravdu možné jedním mrknutím. Barvu nese matnou černou, indexy jsou plastické a luminiscenční ve velké ploše. Datumové okénko je drobné, neruší, snad jen datový kotouč by mohl být udělán inverzně.

Ručky odpovídají určení, jsou velké, výrazné. Minutová je ještě zvýrazněna oranžovou barvou. A i na nich je luminiscence skvělá! Vteřinová ručka skáče po celém obvodu přesně na indexy, což není samozřejmost ani u výrazně dražších hodinek. I to vypovídá o preciznosti, se kterou jsou tyto hodinky vyrobeny.

Luneta je nezbytnou součástí potápěčských hodinek. Na těhle se neotáčí celá, jen její horní část a to jednostranně, neúmyslné pootočení je prakticky vyloučeno. Jediná věc, co bych na těchto hodinkách uvítal jinak – i na lunetě by mohly být indexy luminiscenční. Krycí kroužek lunety (ten s nápisy) je možné bez nástrojů odšroubovat (po směru hodinových ruček) a vyčistit tak snadno případnou nečistotu nebo písek – velmi šikovné!

Korunka (bez loga výrobce) je, samozřejmě, šroubovací do pouzdra. Ale i při případném povolení je její odolnost proti vodě dostatečná, zašroubování není nutné. Proti poškození ji trochu chrání výstupky pouzdra. Polohy pro ovládání strojku jsou jisté – v první se seřizuje datum, ve druhé ručky, vteřinová má hacking.

Quartzový eco-drive strojek svoji energii dobíjí ze slunce. Jsou to moje první hodinky s touto technologií, zatím jsem o ní slyšel samou chválu. Zajímavý článek o technologii eco-drive najdete třeba tady. Přesnost strojku je asi +5 sec. za měsíc.

Řemen se nedá jednoduše vyměnit za jiný, ale tahle silná guma jim stejně sluší nejvíc. Rozměry jsou impozantní – šířka u pouzdra 30 mm, šířka u spony 20 mm, tloušťka 3,5 mm. I pásek je domyšlený do detailů, jeho tvar počítá s případnými problémy při potápění a nevěřím, že by ho bylo možné neúmyslně rozepnout a hodinky ztratit. Masívní spona je také titanová.

„Popelník na šest cigaret“ – i tak se o těchto hodinkách někdo vyjádřil. Jako popelník jsem je zatím ještě nezkoušel, ale věřím, že i to by zvládly bez problémů! Na těchto hodinkách není vlastně žádná zdobnost, žádné zbytečnosti, přesto mi připadají jako velmi elegantní a odolný nástroj profesionála.

V Čechách se dají sehnat za cenu kolem devíti tisíc a já je mohu jen doporučit.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album velkých fotografií.