Dnes pro vás mám seznámení s jednou historickou „legendou“. Jsou to hodinky, které vznikly jen v omezeném počtu kusů (pro 1318 delegátů) při příležitosti XV. sjezdu Komunistické strany Československa v roce 1976 (XV. congress Kommunistic party). Byl to dárek delegátům tohoto sjezdu a v běžném prodeji hodinky nebyly. S tím se pojí takový drobný problém. Po prvním dnu projevů „nejrovnějších z rovných“ a důkladných potlesků byla nezanedbatelná část hodinek mimo provoz, byla to více než polovina celkového počtu! Buď soudruzi tleskali, jako kdyby pracovali se sbíječkou, nebo hodinky byly tak nekvalitní. Ale kdo to dnes rozhodne? Vždyť i dnes je někde důležité, jak dobře kdo tleská. Potud tedy legenda, doopravdy podle pamětníků potlesk poškodil maximálně desatery hodinky. Ale, co bychom si říkali, báje o polovině zmetků je mnohem hezčí!

Poměrně mohutné pouzdro (41 mm) je mosazné, pokovené chromem. Horní strana vypadá jako broušená, ostatní části jsou leštěné. O vodotěsnosti se výrobce nezmiňuje.

Drobná korunka je také chromované, slouží k nátahu i k seřizování hodinek, je částečně zapuštěná do pouzdra. A to je asi tak všechno, co se o ní dá říci.

Plastové sklíčko je klenuté, zasazené je pod úroveň vrchní strany pouzdra a to ho trochu chrání před poškozením. Tedy teoreticky to tak má fungovat.

Číselník hodinek je vzhledem plně poplatný době svého vzniku, abych řekl pravdu, této etapě designu jsem nikdy moc nerozuměl, ale tak nějak mi zapadá do „socialistického realizmu“ a „očekávání lepších zítřků“. Za zmínku stojí snad plastické hodinové indexy a datová apertura. A také si povšimněte, že horní část číselníku nenese logo výrobce, to muselo uvolnit místo dvěma rudým hvězdičkám a symbolické patnáctce a logo „PRIM“ se přesunulo do spodní části číselníku.

Ocelové ručky nesly luminiscenční výplň, ta u hodinek Prim nebyla snad nikdy příliš dobrá, dnes už nefunguje. Sekundová ručka je bíle lakovaná. Myslím, že ručky nejsou příliš dobře čitelné a na členitém číselníku se trochu ztrácejí.

V hodinkách je in-house kalibr Prim, typ 68.3, vyráběl se v rozmezí let 1967 až 1993. Je to mechanický strojek s ručním nátahem, frekvenci setrvačky má 2,5 Hz (18000 A/h), obsahuje 17 ložiskových kamenů. Vychází z typu 66, k základní konstrukci byl přidán datový věnec s posuvem, už bylo možné „zrychlené“ posouvání data. Konkrétní typ 68.3 byl vybaven ochranou setrvačky KIF a vyráběl se od roku 1969. Na funkční provedení kalibru s minimem zdobení se můžete podívat na fotografii.

Ocelové oblé dýnko drží na pouzdru pouze tlakem, je „nacvakávací“. Nenese žádné značení, ani logo výrobce.

Na hodinkách byl při fotografování autentický řemínek s jazýčkovou sponou. S řemínky Prim jsem měl své zkušenosti a musím zmínit, že byly velmi velmi nekvalitní.

S těmito hodinkami jsem se seznámil během realizace zajímavého projektu – fotografování všech druhů kalibrů Prim vyrobených do začátku 90. let. Za tímto zajímavým počinem stojí významný sběratel hodinek značky Prim, pan Stanislav Jung, který celou tuto akci inicioval a obětavě spolupracoval při její realizaci. Dnes jsou tyto hodinky spíš kuriozitou a svědectvím doby, kdy se politici líbali tak vášnivě a tleskání bylo i v naší republice tak důležité. Myslím, že nemohou chybět v žádné ucelenější sbírce hodinek této značky. Aktuální cena tohoto modelu neodpovídá jeho skutečné užitné hodnotě, spíš zohledňuje relativní nedostupnost tohoto modelu a pohybuje se asi tak mezi 3000 a 6000 CZK.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkuji „Stanik73“.

Jestli vás hodinky zaujaly, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.