Určitě jste i vy někdy v životě slyšeli jméno Jacq-Yves Cousteau. Možná si hned nevybavíte v jaké souvislosti, i mě to dělalo chvíli problém, ale krátký výlet na Wikipedii mi připomenul, že se jedná o slavného francouzského oceánografa, vynálezce a potápěče. A právě pro jeho zaujetí moři a oceány a jeho význam pro moderní způsob potápění, se společnost IWC rozhodla spojit s Cousteau Society, neziskovou organizací zaměřující se na ochranu mořského života, a vytvořit v rámci své kolekce Aquatimer jedinečné hodinky IWC Aquatimer Chronograph Edition „Expedition Jacques-Yves Cousteau“, jako poctu jeho památce.

Kulaté pouzdro těchto hodinek je vyrobeno z broušené nerezové oceli, jeho průměr je 44 milimetrů, s korunkou 52 mm, „lug to lug“ 52 mm a jeho výška je 17 mm, nejsou to tedy žádné „drobky“. Povrchová úprava pouzdra je dokončena kombinací broušených ploch s leštěnými doplňky. Tedy tyto hodinky, ač luxusní, jsou připraveny i pro náročné denní použití i pod vodou.

Z pouzdra výrazně vystupují tlačítka chronografu, signovaná korunka a automatický héliový ventil. Jak by se dalo u potápěčských hodinek očekávat, IWC je vybavilo vodotěsností do 300 metrů vodního sloupce, šroubovací korunkou a také héliovým ventilem. Ten umožňuje vyrovnávání přetlaku v héliové atmosféře při dekompresi – a tedy skutečné praktické využití pro to nejnáročnější potápění.

Luneta je vnitřní, otočná a patentovaný systém ji chrání proti nechtěnému pootočení. Je to jednoduché a přitom velmi účinné. Ukazatel lunety kryje lehce klenuté safírové sklíčko s dvojitou antireflexní vrstvou o průměru 38,5 mm.

Číselník je lesklý a má úžasnou tmavě modrou, téměř černou barvu, doplněnou o kovové plastické indexy. Obsahuje aperturu dne v týdnu a data a tři subčíselníky, lehce zapuštěné do svého povrchu. První subčíselník, úplně vlevo, ukazuje ubíhající vteřiny a tato ručička se zastaví pouze při vytažení korunky (tzv. second hacking). Zdánlivě vteřinová ručka totiž slouží funkci chronografu a stejně tak oba zbývající subčíselníky. Horní pro odečet minut a spodní pro hodiny. Na číselníku samozřejmě nesmí chybět název společnosti, vkusně a nenápadně uvedený právě nad datumovkou. Číselník doplňují výrazné leštěné ručky – ty jsou vždy perfektně čitelné.

Hodinové indexy, hodinová a minutová ručka a části lunety jsou opatřeny luminiscenční barvou, která má nezvykle dvě barvy a umožňuje tak opravdu snadný odečet času i při náročných světelných podmínkách. I logika tohoto barevného odlišení je přizpůsobena určení pro potápění.

Strojek tikající v srdci přístroje je in-house Calibre 79320 s 25 ložiskovými kameny a automatickým nátahem. Rezerva chodu je 44 hodin, tedy nijak obrovská, ale rozhodně dostatečná. Kalibr se ukrývá za plným, ocelovým dýnkem, s lehce zkosenými hranami, na kterém kromě informací o samotných hodinkách najdete také stylizovanou podobu Jacqua Cousteau.

Hodinky jsou dodávány na černém, gumovém pásku s ocelovou jazýčkovou sponou nenápadně zdobenou názvem společnosti. Řemínek umožňuje rychlou výměnu, kdy není nutné vyndávat stěžejky, aby se mohl řemínek vyměnit za jiný, lépe odpovídající vašemu vkusu nebo momentálním potřebám. Toto uchycení navíc způsobuje, že na první pohled působí pásek jako zapuštěný do těla hodinek, což je nezvyklé a rozhodně zajímavé. Celková hmotnost hodinek je přiměřených 178 gramů i s tímto páskem.

Edice IWC Aquatimer Chronograph obsahuje kromě hodinek Expedition Jacques-Yves Cousteau ještě dalších šest modelů, každý svým způsobem jedinečný. Vybere si tedy opravdu každý. Dle mého názoru jsou hodinky Expedition Jacques- Yves Cousteau vhodné jak na sport, tak i denní nošení a jsou tedy opravdu chytrou investicí, i když se zrovna nechystáte do hlubin moří. Přijdou vás na úctyhodných 188.900 CZK. Může vás ale hřát pomyšlení, že část prodejní ceny poputuje na účet Cousteau Society, která peníze použije při ochraně našich oceánů. Tyto a další modely značky IWC si můžete prohlédnout a zakoupit přímo v prodejně Carollinum na Pařížské ulici v Praze.

Autor textu: Ohana

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!