Další pilotky, další remake, tentokrát podle původních hodinek Longines českých pilotů z roku 1935. Paráda. A najednou jsem se zasekla na tom spojení „českých pilotů“. O českých pilotech bylo naštěstí již napsáno hodně, někteří se dožili i morální satisfakce. Já ale vzpomínám na jednoho konkrétního pilota, kterého jsem měla možnost poznat a který byl mým kamarádem z dětství. Později jsme spolu vedli turistický oddíl a jezdili s dětmi na výlety, tábory, hráli jsme různé hry. Mohla jsem se na něj vždy spolehnout. On byl ten starší, rozumnější, zkušenější a odpovědnější. On byl průkopník a já zázemí. Dokázal lidi strhnout k neuvěřitelným výkonům i k úplně neseriózním blbinám. Přemluvil mě, abych hlídala třídu studentů ČVUT při písemce místo něho, aby mohl zařídit něco pro oddíl. Osmnáctiletý žabec a třída starších kluků. A bylo to jeho charisma, co jim nedovolilo mít ze mě legraci, a respektovali mě. Začal létat s ultralighty, po čase se stal i instruktorem létání. Petr se zabil před rokem při svém prvním přeletu v ultralehkém vrtulníku.

Původní pilotní hodinky byly typickými produkty své doby. Umělecký styl Art deco se snažil o propojení moderní estetiky a funkčnosti s prvky jiných uměleckých směrů. Odráží v sobě prvky konstruktivismu, které si dobře pamatujeme z obývacích pokojů a ložnic našich prababiček a které se vrátily v bytové architektuře 70. let. Není tedy náhoda, že nerezové pouzdro připomíná televizní obrazovku Tesla. Číselník je černý, porcelánový s velkými arabskými číslicemi. Jemně vroubkovaná otočná luneta s vnitřní trojúhelníkovou značkou, již tehdy umožňovala zjednodušenou funkci GMT nebo chronografu. Ručky vyplněné luminiscenční vrstvou také Art deco styl nezapřou – esteticky dobře zpracované, s převažujícími secesními liniemi, a přesto účelné. Dohromady s jednoduchým koženým řemínkem byly především odolným pomocníkem pilota v bojových podmínkách.

Longines Heritage 1935 svého předchůdce může zapírat jen stěží. Podobnost při zpracování tvaru pouzdra (42 mm), matném, černém číselníku s totožnými mohutnými číslicemi, jaké jsme zvyklí vídat na starých nádražních hodinách, je jednoznačná. I hluboce vroubkovaná luneta s robustní korunkou připomínají původní model, stejně tak totožný tvar ruček potvrzuje jejich nadčasovost.

Začněme si nyní všímat rozdílů vnějších i vnitřních. Na první pohled je patrné, že novému modelu přibyla na šesté hodině datumovka. Strohý, účelný rámeček, s číslicemi, podobným těm na ciferníku. Pohledově mi nijak nevadí, někdo ji ocení, jako příjemný doplněk, najdou se ale i kritici, kterým narušuje čistotu stylu historické předlohy. Luneta na těchto hodinkách je již nepohyblivá (proto chybí vnitřní trojúhelníková značka) a rámuje tentokrát safírové sklíčko. V hodinkách je umístěn strojek ETA 2895-2 s automatickým nátahem a rezervou chodu 42 hodin. Vzhledem k tomu, že pouzdro původních hodinek bylo pozlacené, ladil s ním hnědý kožený řemínek. Současný model má leštěné nerezové pouzdro a kožený řemen černé barvy.

Cena těchto hodinek je 1.450,- EUR, což je necelých 40.000,- Kč, takže současní vojenští piloti mohou jen litovat dalšího rozdílu oproti původnímu modelu. Longines Heritage 1935 už nejsou v majetku Vojenské správy a nemohou jim být tedy ani zapůjčeny, ani darovány za odměnu, jak bylo před 80. lety zvykem.

Autor textu: Tara

Zdroj fotografií: monochrome-watches.com a kibi

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!