Hodinky se značkou MeisterSinger pro vás možná nebudou tak úplně neznámé. Pro tuto značku jsou typické „jednoručky“ – tedy hodinky, kde vám pro orientaci v čase musí stačit jen jedna ručka. U modelu Singulator se návrháři značky vydali trochu jinou cestou, provedení vlastně je typu „regulátor“, jen ručky tu jsou trochu jinak, než bývá zvykem. Největší není minutová, ale o tom až za chvilku. Ano, zobrazení času je netradiční, ale pokud jste zvyklí na jednoručky MeisterSinger, budete se orientovat okamžitě.

Jednoduché ocelové válcové pouzdro je z nerezové oceli. Často přemýšlím nad PR informacemi, kde se obvykle uvádí „z ušlechtilé nerezové oceli“. Nevím, jak moc je ocel s označením 316L ušlechtilá, ale budu tedy předpokládat, že ano. Z této oceli se vyrábí naprostá většina hodinek s ocelovým pouzdrem, snad jen značka Rolex a její ocel 904L vybočuje. Z metalurgického pohledu je svět pouzder hodinek mnohem nudnější, než třeba svět nožů. Ale zpět k pouzdru – je válcové, na bocích je dokončeno kartáčováním, pohledové plochy mohutných nožek i luneta jsou leštěné. Průměr pouzdra je 43 milimetrů, s korunkou 47,5 mm, „lug to lug“ 50 mm a tloušťka pouzdra je jen 13,3 mm. Vlastně si dovedu představit, že tyto hodinky mohou sloužit i jako společenské. Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil na 5 BAR, tedy 50 metrů vodního sloupce. Myslím, že to úplně stačí.

Mohutná korunka s plastickým logem výrobce je šroubovací do pouzdra, ale vzhledem k vodotěsnosti to snad ani není třeba. Natahování i ovládání ruček s ní je samozřejmě dokonalé. Mimochodem logem značky je „fermata“, symbol pauzy v notovém zápisu. Prý má zosobňovat uvolněný přístup značky k času. K času možná, ale rozhodně ne ke kvalitě provedení hodinek, v té se vyrovná i věhlasným švýcarským značkám. A to značka MeisterSinger ještě není na trhu s hodinkami ani 15 let.

Jemně klenuté sklíčko je safírové, jak jinak. Má zajímavý průměr, celých 39 mm, tloušťku 3 mm. O antireflexní vrstvě výrobce nikde nemluví, je možné, že ji na sklíčku nenajdeme.

Barvu číselníku výrobce označuje výrazem „slonová kost“. Vlastně vše, co tyto hodinky umí, se odehrává zde – velká ručka zobrazuje plynoucí čas, rozmezí jednotlivých bodů škály zobrazuje čtvrt hodiny, pro lepší orientaci slouží výrazné číselné hodinové indexy. A dva mírně zapuštěné subčíselníky patří k zobrazení minut a sekund. Současně tedy máte výhodu letmého orientačního přehledu o času, ale když se na číselník trochu soustředíte, odmění se vám přesnou informací. Jen pro úplnost, číselník můžete mít i v černé, bílé nebo tmavé hnědé barvě, ale mně osobně se nejvíc líbí tato.

Všechny ručky mají jednotnou formu, jsou typické pro hodinky této značky, ostré zakončení snad pomáhá k rychlejší orientaci v čase. Ručky jsou moc pěkně modřené.

Mechanický kalibr s ručním nátahem sice má svůj základ ve švýcarském kalibru ETA/Unitas (detaily najdete zde), ten ale byl velmi důkladně upraven a hrdě nese nové označení MS.0109. Frekvence setrvačky je stále 2,5 Hz (18.000 A/h), i zde je ochrana proti poškození nárazem Incabloc. Rezerva nátahu zůstala okolo 46 hodin. Jistě nepřehlédnete důkladnou povrchovou úpravu v duchu těch nejlepších hodinářských tradic – ať je to 19 gravírovaných „ženevských pruhů“, potažení můstků rhodiem. Překrásné jsou i modřené šroubky, broušená nátahová kola, perličkování základní desky i sunburst broušení v průhledech kol – a labutí krk mikroregulace chodu celý vzhled korunuje svou dokonalou elegancí. Opravdu nevím, co této úpravě strojku vytknout.

Ocelové dýnko je velmi minimalizované, zůstal z něj vlastně jen tenký kroužek se čtyřmi šroubky, které ho připevňují k pouzdru. Téměř celou plochu zabral průhled z minerálního skla o průměru 38 mm. A jak jsem psal výše, je se na co dívat.

Hodinky se prodávají se skvělým hnědým řemenem z kůže krokodýla (20/18/4,4 mm) a perfektní překlápěcí sponou, ta je gravírovaná logem výrobce. I s řemenem a sponou hodinky váží 99,3 gramů.

Je velmi potěšující, že Koscom rozšířil své portfolio o další značku – MeisterSinger, je také potěšující, že i tato značka získala autorizovaného dovozce se širokým zázemím. Můžete se na tyto netradiční hodinky zajít někdy podívat – je to v centru Prahy, naproti Bílé labuti. Určitě vás zaujmou. Koncepce „přibližného času“ kombinovaného s přesným zobrazením se opravdu nevidí každý den, ano tyhle hodinky potřebují majitele, který na ně bude mít odvahu. Ještě vám dlužím alespoň orientačně cenu – 136.990,- CZK. Jistě, není to maličkost, ale hodinky to jsou krásné, ne? Vždyť také získaly několi ocenění za svůj nezvyklý a propracovaný design: třeba Red Dot Design Award (2010), Good Design Award (2010) a byly i nominovány na cenu za design Spolkové republiky německo (2012).

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkuji Koscom.cz.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!